Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru gestionar

GESTIONÁR, -Ă, gestionari, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care ține de o gestiune, privitor la o gestiune, care asigură o gestiune. 2. S. m. și f. Persoană însărcinată cu o gestiune. [Pr.: -ti-o-] – Din fr. gestionnaire.
GESTIONÁR, -Ă, gestionari, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care ține de o gestiune, privitor la o gestiune, care asigură o gestiune. 2. S. m. și f. Persoană însărcinată cu o gestiune. [Pr.: -ti-o-] – Din fr. gestionnaire.
GESTIONÁR2, -Ă, gestionari, -e, s. m. și f. Persoană însărcinată cu o gestiune. Gestionarul unei întreprinderi. – Pronunțat: -sti-o-.
GESTIONÁR1, -Ă, gestionari, -e, adj. Referitor la o gestiune, al gestiunii. Controlul gestionar al întreprinderilor. Răspunderi gestionare. – Pronunțat: -sti-o-.
gestionár (-ti-o-) adj. m., s. m., pl. gestionári; adj. f., s. f. gestionáră, pl. gestionáre
gestionár adj. m., s. m. (sil. -ti-o-), pl. gestionári; f. sg. gestionáră, pl. gestionáre
GESTIONÁR s. responsabil. (~ al magazinului.)
GESTIONÁR, -Ă adj. De gestiune, al gestiunii. // s.m. și f. Cel care deține gestiunea unei întreprinderi etc. [Pron. -ti-o-. / cf. fr. gestionnaire].
GESTIONÁR, -Ă I adj. de gestiune. II. s. m. f. cel care deține o gestiune. (< fr. gestionnaire)
GESTIONÁR2 ~i m. 1) Persoană care răspunde de o gestiune. 2) Persoană care efectuează o gestiune. /<fr. gestionnaire
GESTIONÁR1 ~ă (~i, ~e) Care ține de o gestiune; propriu unei gestiuni. /<fr. gestionnaire
GESTIONAR s. responsabil. (~ magazinului.)
gestionár-contábil, -ă adj. Referitor la gestiune și la contabilitate ◊ „[...] nu putem trece cu vederea multe nereguli ce există în ținerea evidențelor gestionar-contabile privind masa lemnoasă rezultată la exploatare, abuzurile ce-și fac loc cu prilejul valorificării producției obținute.” R.l. 14 XII 71 p. 2 (din gestionar + contabil)
gestionár-depózit s. m. Gestionar de depozit ◊ „În sectorul de aprovizionare – total 30 de lucrători auxiliari, din care: 8 gestionari-depozite, 10 manipulanți de materii prime ș.a.” Sc. 27 VII 77 p. 1 (din gestionar [de] depozit)
gestionár-îndrumătór s. m. Gestionar cu funcția de îndrumător ◊ „Fostul gestionar-îndrumător la Întreprinderea de plante medicinale Oradea este chemat în fața justiției pentru delapidare prin fals a peste 200000 lei.” R.l. 7 VII 71 p. 2 (din gestionar + îndrumător)
gestionár-remiziér s. m. Gestionar care ia în remiză o unitate comercială ◊ „Direcția de poștă a municipiului București angajează factori distribuitori de presă pe autofurgonete ale GETAX și gestionari-remizieri la chioșcurile de difuzare a presei.” I.B. 23 VII 69 p. 3 (din gestionar + remizier)

Gestionar dex online | sinonim

Gestionar definitie

Intrare: gestionar (adj.)
gestionar 2 adj. adjectiv
  • silabisire: ges-ti-o-nar
Intrare: gestionar (s.m.)
gestionar 1 s.m. substantiv masculin admite vocativul
  • silabisire: ges-ti-o-nar