Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru gest

GEST, gesturi, s. n. 1. Mi╚Öcare a m├óinii, a capului etc. care exprim─â o idee, un sentiment, o inten╚Ťie, ├«nlocuind uneori cuvintele sau d├ónd mai mult─â expresivitate vorbirii. 2. Fapt─â sau purtare dictat─â de un anumit scop, de anumite interese, av├ónd o anumit─â semnifica╚Ťie etc. ÔÇô Din fr. geste, lat. gestus.
GEST, gesturi, s. n. 1. Mi╚Öcare a m├óinii, a capului etc. care exprim─â o idee, un sentiment, o inten╚Ťie, ├«nlocuind uneori vorbele sau d├ónd mai mult─â expresivitate vorbirii. 2. Fapt─â sau purtare dictat─â de un anumit scop, de anumite interese, av├ónd o anumit─â semnifica╚Ťie etc. ÔÇô Din fr. geste, lat. gestus.
GEST, gesturi, s. n. 1. Mi╚Öcare a m├«inii, a capului etc. care exprim─â o idee, un sentiment, o inten╚Ťie, ├«nlocuind uneori vorbirea sau d├«nd mai mult─â expresivitate vorbirii. Mama... urm─ârea fiecare gest al nostru, cu ochi de disperat─â. SAHIA, N. 57. Gesturile deveneau mai iu╚Ťi, mai expresive. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 4. Gesturile cele mai fire╚Öti, cele mai simple, cele mai expresive le-am remarcat la ╚Ť─âranii no╚Ötri. DEMETRESCU, O. 147. 2. Fapt─â sau purtare dictat─â de un anumit scop, de anumite interese. Gest prietenesc. Ôľş Ah, admirabil! Eram sigur─â de gestul t─âu. CAMIL PETRESCU, T. II 15.
gest s. n., pl. g├ęsturi
gest s. n., pl. g├ęsturi
GEST s. v. atitudine.
GEST s.n. 1. Mi╚Öcare exterioar─â a corpului prin care se exprim─â o idee, un sentiment etc. sau se d─â mai mult─â expresivitate vorbelor. 2. (Fig.) Purtare, fapt─â (care are o anumit─â semnifica╚Ťie). [< fr. geste, it. gesto, cf. lat. gestus].
GEST s. n. 1. mi╚Öcare exterioar─â a corpului prin care se exprim─â o idee, un sentiment etc. sau se d─â mai mult─â expresivitate vorbelor. 2. (fig.) purtare, fapt─â cu o anumit─â semnifica╚Ťie. (< fr. geste, lat. gestus)
GEST ~uri n. 1) Mi╚Öcare a unor p─âr╚Ťi ale corpului, ├«n special a capului sau a m├óinilor, care ├«nso╚Ťe╚Öte ori ├«nlocuie╚Öte vorbirea, exprim├ónd o stare psihologic─â sau o inten╚Ťie. 2) fig. Fapt─â cu o anumit─â semnifica╚Ťie. /<fr. geste, lat. gestus
gest n. 1. mi╚Öcarea bra╚Ťului sau a m├óinii spre a exprima sentimentele noastre; 2. fig. ac╚Ťiune ├«nsemnat─â: darul lui e un gest frumos.
*gest n., pl. ur─ş (lat. gestus, mi╚Öcare, gest, d. g├ęrere, a purta. V. gerant). Mi╚Öcare a corpulu─ş, ma─ş ales a m├«ni─ş, p. a exprima sentimentele: a declama cu gestur─ş. V. amenin╚Ťare.
GEST s. atitudine, comportare, purtare. (~ lui m-a mișcat.)

Gest dex online | sinonim

Gest definitie

Intrare: gest
gest substantiv neutru