Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru geostaționar

GEOSTAȚIONÁR, -Ă, geostaționari, -e, adj. (Despre sateliți artificiali) Care se mișcă pe o orbită circulară de la Vest la Est, având perioada de revoluție în jurul Pământului de 24 de ore și rămânând tot timpul deasupra aceluiași punct de pe suprafața terestră. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géostationnaire, engl. geostationary.
GEOSTAȚIONÁR, -Ă, geostaționari, -e, adj. (Despre sateliți artificiali) Care gravitează pe o traiectorie astfel calculată încât deplasarea să se facă cu viteza de rotație a Pământului, rămânând în poziție fixă în raport cu un reper de pe Pământ. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géostationnaire, engl. geostationary.
!geostaționár (ge-os-ta-ți-o-/-o-sta-) adj. m., pl. geostaționári; f. geostaționáră, pl. geostaționáre
geostaționár adj. (sil. ge-; mf. -sta-) → staționar
GEOSTAȚIONÁR, -Ă adj. (Despre sateliți artificiali) Care se rotește odată cu Pământul. [< geo- + staționar].
GEOSTAȚIONÁR, -Ă adj. (despre sateliți artificiali) care se rotește o dată cu Pământul. (< fr. géostationnaire, engl. geostationary)
GEOSTAȚIONÁR ~ă (~i, ~e) (despre sateliți artificiali) Care se rotește o dată cu Pământul, creând impresia că staționează asupra aceluiași punct de pe glob. /<fr. géostationnaire, engl. geostationary
geostaționár, -ă adj. (astr.) Care se rotește o dată cu Pământul ◊ „La 16 mai urmează a fi lansat, la Cape Canaveral, primul satelit meteorologic geostaționar [...]” R.l. 10 V 74 p. 6. ◊ „Transmisiunea a avut loc cu ajutorul satelitului geostaționar american Intelsat I.V. A.Sc. 8 VI 78 p. 6. ◊ „În Japonia a fost lansat un satelit plasat pe o orbită geostaționară, care [...] va transmite emisiuni în direct, pentru rețeaua de televiziune a societății nipone N.H.K.” Săpt. 20 IV 84 p. 2; v. și avion-laborator (din fr. géostationnaire; engl. geostationary, it. geostazionario; PR 1966, DPN 1983, BD 1968; DN3, DEX-S)

Geostaționar dex online | sinonim

Geostaționar definitie

Intrare: geostaționar
geostaționar adjectiv
  • silabisire: ge-; mf. -sta-