Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru geologic

GEOLÓGIC, -Ă, geologici, -ce, adj. Care aparține geologiei, privitor la geologie. ♦ Străvechi. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géologique.
GEOLÓGIC, -Ă, geologici, -ce, adj. Care aparține geologiei, privitor la geologie. ♦ Străvechi. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géologique.
GEOLÓGIC, -Ă, geologici, -e, adj. Care ține de geologie, relativ la geologie. Studii geologice. Problemă geologică. ◊ Perioadă geologică = interval de timp în istoria pămîntului, caracterizat printr-o anumită repartizare a uscatului și a mărilor, prin clima, animalele și plantele lui specifice. ♦ De care se ocupă geologia; p. ext. străvechi. Sedimente geologice. ▭ Se poate zări în depărtare... înaltul șir de piscuri, vinete și zimțuite, ca un lanț geologic, de netrecut. BOGZA, C. O. 10. – Pronunțat: ge-o-.
geológic (ge-o-) adj. m., pl. geológici; f. geológică, pl. geológice
geológic adj. (sil. ge-o-) → logic
GEOLÓGIC, -Ă adj. Referitor la geologie. ◊ Diviziuni geologice = diviziuni în care a fost împărțit timpul scurs de la consolidarea scoarței Pământului până astăzi. ♦ Străvechi. [Cf. fr. géologique].
GEOLÓGIC, -Ă adj. referitor la geologie. ♦ diviziuni ~ e = diviziuni în care a fost împărțit timpul scurs de la consolidarea scoarței Pământului până astăzi. ◊ străvechi. (< fr. géologique)
GEOLÓGIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care ține de geologie; propriu geologiei. 2) Care are origine foarte veche. Sediment ~. /<fr. géologique
geologic a. relativ la geologie: hartă geologică.
*geológic, -ă adj. (d. geologie). De geologie: cercetărĭ geologice. Adv. În mod geologic: a descrie geologic.

Geologic dex online | sinonim

Geologic definitie

Intrare: geologic
geologic adjectiv
  • silabisire: ge-o-