Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru generator

GENERATÓR, -OÁRE, generatori, -oare, adj., s. f., s. n. I. Adj. Care generează, produce, determină ceva. II. S. f. Linie dreaptă care generează prin deplasarea în spațiu (pe o traiectorie curbă) o suprafață conică, cilindrică etc. III. S. n. 1. Aparat, mașină sau instalație care servește la producerea unei forme de energie, folosind energie de o altă formă. ◊ Generator cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice care funcționează pe baza fenomenului de emisie stimulată a radiațiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosită în măsurători. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instalație care servește la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. – Din fr. générateur, lat. generator, -oris.
GENERATÓR, -OÁRE, generatori, -oare, adj., subst. I. Adj. Care generează, produce, determină ceva. II. S. f. Linie dreaptă care generează prin deplasarea în spațiu (pe o traiectorie curbă) o suprafață riglată. III. S. n. 1. Aparat, mașină sau instalație care servește la producerea unei forme de energie, folosind energie de o altă formă. ◊ Generator cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice care funcționează pe baza fenomenului de emisie stimulată a radiațiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosită în măsurători. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instalație care servește la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. – Din fr. générateur, lat. generator, -oris.
GENERATÓR1, generatoare, s. n. 1. Mașină sau instalație care transformă energia mecanică în energie de altă formă. ◊ Generator electric = mașină care transformă energia mecanică în energie electrică; dinam. Generator electric de înaltă frecvență. Generator electric de curent alternativ. 2. Aparat sau instalație care servește la producerea unei forme de energie. Generator termic. 3. Aparat sau instalație care servește la producerea unui combustibil gazos.
GENERATÓR2, -OÁRE, generatori, -oare, adj. (Urmat de determinări introduse prin prep. «de») Care generează ceva, care dă naștere la ceva. Faptă generatoare de daune și prejudicii.
generatór2 (aparat) s. n., pl. generatoáre
generatór1 adj. m., pl. generatóri; f. sg. și pl. generatoáre
generatór (tehn.) s. n., pl. generatoáre
generatór adj. m., pl. generatóri; f. sg. și pl. generatoáre
GENERATÓR s. 1. (TEHN.) generator de gaz v. gazogen. 2. (CHIM.) generator de săruri v. halogen.
GENERATÓR, -OÁRE adj. Care generează, care dă naștere la ceva. // s.n. Mașină care transformă energia mecanică în energie de altă formă. ♦ Aparat care produce o anumită formă de energie. ♦ Aparat, instalație care produce un combustibil gazos. ♦ Generator cuantic = denumire generică pentru laser, maser și alte dispozitive de același tip. [Cf. fr. générateur, germ. Generator].
GENERATÓR, -OÁRE I. adj. care generează, produce, determină ceva. II. s. n. 1. aparat, mașină, instalație care transformă o formă de energie în alta. 2. aparat, instalație care produce un fluid. ♦ ~ cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice (laser, maser etc.) bazat pe fenomenul de emisiune stimulată a radiației. III. s. f. (mat.) dreaptă prin a cărei deplasare în spațiu se naște o suprafață plană sau curbă. (< fr. générateur, lat. generator)
GENERATÓR2 ~oáre n. 1) Aparat care produce o anumită formă de energie, folosind energie de altă formă. ~ termic. ~ electric. 2) Aparat care produce un fluid sau o suspensie fluidă. ~ de aburi. ~ de gaze. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris
GENERATÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) și substantival Care generează; în stare să genereze. Persoană ~oare de idei. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris
generator a. care generează sau produce. ║ n. cazanul unei mașini de aburi.
*generatór, -oáre adj. (lat. generator). Care generează. S. f. Geom. Linie care, mișcîndu-se, generează o suprafață. S. n., pl. oare. Mec. Cazanu uneĭ mașinĭ cu abur. – Fem. (rar) și generatrice (lat. generátrix, -ícis).
GENERATOR DE HIDROGEN aparat care furnizează gazul necesar umplerii unor aerostate cu hidrogen.
generator, aparat care produce impulsuri electrice având diferite aplicații muzicale. G. intră în componența studiourilor electronice de prelucrare a muzicii. G. pot fi de mai multe tipuri: g. de frecvență sinusgeneratoare, g. cu vibrații, g. de impulsuri sau zgomote. V. electronică, muzică.

generator definitie

generator dex

Intrare: generator (aparat)
generator 1 s.n. substantiv neutru
Intrare: generator (adj.)
generator 2 adj. adjectiv