Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru generator

GENERAT├ôR, -O├üRE, generatori, -oare, adj., s. f., s. n. I. Adj. Care genereaz─â, produce, determin─â ceva. II. S. f. Linie dreapt─â care genereaz─â prin deplasarea ├«n spa╚Ťiu (pe o traiectorie curb─â) o suprafa╚Ť─â conic─â, cilindric─â etc. III. S. n. 1. Aparat, ma╚Öin─â sau instala╚Ťie care serve╚Öte la producerea unei forme de energie, folosind energie de o alt─â form─â. ÔŚŐ Generator cuantic = generator sau amplificator de radia╚Ťii electromagnetice care func╚Ťioneaz─â pe baza fenomenului de emisie stimulat─â a radia╚Ťiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosit─â ├«n m─âsur─âtori. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instala╚Ťie care serve╚Öte la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. ÔÇô Din fr. g├ęn├ęrateur, lat. generator, -oris.
GENERAT├ôR, -O├üRE, generatori, -oare, adj., subst. I. Adj. Care genereaz─â, produce, determin─â ceva. II. S. f. Linie dreapt─â care genereaz─â prin deplasarea ├«n spa╚Ťiu (pe o traiectorie curb─â) o suprafa╚Ť─â riglat─â. III. S. n. 1. Aparat, ma╚Öin─â sau instala╚Ťie care serve╚Öte la producerea unei forme de energie, folosind energie de o alt─â form─â. ÔŚŐ Generator cuantic = generator sau amplificator de radia╚Ťii electromagnetice care func╚Ťioneaz─â pe baza fenomenului de emisie stimulat─â a radia╚Ťiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosit─â ├«n m─âsur─âtori. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instala╚Ťie care serve╚Öte la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. ÔÇô Din fr. g├ęn├ęrateur, lat. generator, -oris.
GENERAT├ôR1, generatoare, s. n. 1. Ma╚Öin─â sau instala╚Ťie care transform─â energia mecanic─â ├«n energie de alt─â form─â. ÔŚŐ Generator electric = ma╚Öin─â care transform─â energia mecanic─â ├«n energie electric─â; dinam. Generator electric de ├«nalt─â frecven╚Ť─â. Generator electric de curent alternativ. 2. Aparat sau instala╚Ťie care serve╚Öte la producerea unei forme de energie. Generator termic. 3. Aparat sau instala╚Ťie care serve╚Öte la producerea unui combustibil gazos.
GENERAT├ôR2, -O├üRE, generatori, -oare, adj. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źde┬╗) Care genereaz─â ceva, care d─â na╚Ötere la ceva. Fapt─â generatoare de daune ╚Öi prejudicii.
generatór2 (aparat) s. n., pl. generatoáre
generatór1 adj. m., pl. generatóri; f. sg. și pl. generatoáre
generatór (tehn.) s. n., pl. generatoáre
generatór adj. m., pl. generatóri; f. sg. și pl. generatoáre
GENERATÓR s. 1. (TEHN.) generator de gaz v. gazogen. 2. (CHIM.) generator de săruri v. halogen.
GENERAT├ôR, -O├üRE adj. Care genereaz─â, care d─â na╚Ötere la ceva. // s.n. Ma╚Öin─â care transform─â energia mecanic─â ├«n energie de alt─â form─â. ÔÖŽ Aparat care produce o anumit─â form─â de energie. ÔÖŽ Aparat, instala╚Ťie care produce un combustibil gazos. ÔÖŽ Generator cuantic = denumire generic─â pentru laser, maser ╚Öi alte dispozitive de acela╚Öi tip. [Cf. fr. g├ęn├ęrateur, germ. Generator].
GENERAT├ôR, -O├üRE I. adj. care genereaz─â, produce, determin─â ceva. II. s. n. 1. aparat, ma╚Öin─â, instala╚Ťie care transform─â o form─â de energie ├«n alta. 2. aparat, instala╚Ťie care produce un fluid. ÔÖŽ ~ cuantic = generator sau amplificator de radia╚Ťii electromagnetice (laser, maser etc.) bazat pe fenomenul de emisiune stimulat─â a radia╚Ťiei. III. s. f. (mat.) dreapt─â prin a c─ârei deplasare ├«n spa╚Ťiu se na╚Öte o suprafa╚Ť─â plan─â sau curb─â. (< fr. g├ęn├ęrateur, lat. generator)
GENERAT├ôR2 ~o├íre n. 1) Aparat care produce o anumit─â form─â de energie, folosind energie de alt─â form─â. ~ termic. ~ electric. 2) Aparat care produce un fluid sau o suspensie fluid─â. ~ de aburi. ~ de gaze. /<fr. g├ęn├ęrateur, lat. generator, ~oris
GENERAT├ôR1 ~o├íre (~├│ri, ~o├íre) ╚Öi substantival Care genereaz─â; ├«n stare s─â genereze. Persoan─â ~oare de idei. /<fr. g├ęn├ęrateur, lat. generator, ~oris
generator a. care genereaz─â sau produce. ÔĽĹ n. cazanul unei ma╚Öini de aburi.
*generat├│r, -o├íre adj. (lat. generator). Care genereaz─â. S. f. Geom. Linie care, mi╚Öc├«ndu-se, genereaz─â o suprafa╚Ť─â. S. n., pl. oare. Mec. Cazanu une─ş ma╚Öin─ş cu abur. ÔÇô Fem. (rar) ╚Öi generatrice (lat. gener├ítrix, -├şcis).
GENERATOR DE HIDROGEN aparat care furnizeaz─â gazul necesar umplerii unor aerostate cu hidrogen.
generator, aparat care produce impulsuri electrice av├ónd diferite aplica╚Ťii muzicale. G. intr─â ├«n componen╚Ťa studiourilor electronice de prelucrare a muzicii. G. pot fi de mai multe tipuri: g. de frecven╚Ť─â sinusgeneratoare, g. cu vibra╚Ťii, g. de impulsuri sau zgomote. V. electronic─â, muzic─â.

Generator dex online | sinonim

Generator definitie

Intrare: generator (aparat)
generator 1 s.n. substantiv neutru
Intrare: generator (adj.)
generator 2 adj. adjectiv