Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru gelatin─â

GELAT├ŹN─é, gelatine, s. f. 1. Substan╚Ť─â proteic─â coloidal─â preparat─â prin hidroliza par╚Ťial─â a colagenului din oase, cartilaje etc., cu diferite utiliz─âri practice. 2. Produs de cofet─ârie preparat din sirop de fructe sau dintr-o crem─â dulce, ├«nchegat─â cu foi de gelatin─â (1). 3. Piele crud─â preg─âtit─â pentru a fi t─âb─âcit─â. ÔÇô Din fr. g├ęlatine.
GELAT├ŹN─é, gelatine, s. f. 1. Substan╚Ť─â proteic─â coloidal─â preparat─â prin fierbere din oase, cartilaje etc., cu diferite ├«ntrebuin╚Ť─âri practice. 2. Produs de cofet─ârie preparat din sirop de fructe sau dintr-o crem─â dulce, ├«nchegat─â cu foi de gelatin─â (1). 3. Piele crud─â preg─âtit─â pentru a fi t─âb─âcit─â. ÔÇô Din fr. g├ęlatine.
GELAT├ŹN─é, (2) gelatine, s. f. 1. Materie proteic─â coloid─â, solubil─â ├«n ap─â cald─â, preparat─â din oase, din resturi de piele sau din cartilaje de pe╚Öte ╚Öi ├«ntrebuin╚Ťat─â ├«n industria alimentar─â, ├«n farmacie, ├«n vinifica╚Ťie, ├«n industria fotografiei etc. ÔÖŽ Piele crud─â, cur─â╚Ťat─â ╚Öi trecut─â prin opera╚Ťiile de cenu╚Ö─ârit, bun─â pentru a fi t─âb─âcit─â. 2. (Rar) Un fel de pr─âjitur─â preparat─â din sirop de fructe sau dintr-o crem─â dulce ├«nchegat─â cu foi de gelatin─â (1). Gelatinele cu fa╚Ťa chihlibarului topit tremur─â pe farfurii de por╚Ťelan. MACEDONSKI, O. III 83.
gelat├şn─â s. f., g.-d. art. gelat├şnei; pl. gelat├şne
gelat├şn─â s. f., g.-d. art. gelat├şnei; pl. gelat├şne
GELAT├ŹN─é s. v. aspic.
GELAT├ŹN─é s.f. 1. Materie albuminoid─â cu aspect de piftie, care se prepar─â din oase, din cartilaje etc. ÔÖŽ Piele crud─â, preg─âtit─â pentru t─âb─âcire. 2. Preparat dulce f─âcut din sirop de fructe sau dintr-o crem─â ├«nchegat─â cu gelatin─â (1). [< fr. g├ęlatine, it. gelatina].
GELAT├ŹN─é s. f. 1. substan╚Ť─â proteic─â coloidal─â extras─â prin fierbere din oase, cartilaje etc., folosit─â ├«n industria alimentar─â ╚Öi farmaceutic─â, ├«n bacteriologie, tehnic─â etc. ÔŚŐ piele crud─â, preg─âtit─â pentru t─âb─âcire. 2. preparat dulce din sirop de fructe sau dintr-o crem─â ├«nchegat─â cu gelatin─â (1). (< fr. g├ęlatine, it. gelatina)
GELAT├ŹN─é ~e f. 1) Substan╚Ť─â sub form─â de gel, ob╚Ťinut─â din ╚Ťesuturile animale, av├ónd diverse ├«ntrebuin╚Ť─âri (├«n industria alimentar─â, textil─â, a h├órtiei etc.). 2) Piele crud─â supus─â prelucr─ârii ├«nainte de t─âb─âcire. /<fr. g├ęlatine
gelatin─â f. substan╚Ť─â extras─â din p─âr╚Ťile cartilaginoase ╚Öi din oasele animalelor: gelatina serv─â a limpezi licherurile, a face cleiu, etc.
*gelat├şn─â f., pl. e (fr. g├ęlatine, d. lat. gelatus, ├«nghe╚Ťat. V. ger, congelez). Substan╚Ť─â extras─â din cartilagin─ş ╚Öi din oase de animale ╚Öi care seam─ân─â cu ghea╚Ťa, dar nu e a╚Öa de solid─â ╚Öi tremur─â c├«nd o clatin─ş, ca piftia (r─âciturile) ╚Öi bigi-bigi.

Gelatin─â dex online | sinonim

Gelatin─â definitie

Intrare: gelatin─â
gelatin─â substantiv feminin