Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru gazos

gazos, ~oa a [At: DA / Pl: ~oși, ~oase / E: gaz + -os cf fr gazeux] 1 (D. unele corpuri sau d. starea lor fizică) Care are structură de gaz1. 2 (D. lichide) Care conține dizolvat, sub presiune, un anumit gaz1. 3 (Iuz; îs) Bomboane ~oase Preparat special care servește la pregătirea, într-un aparat special, a apei gazoase.
GAZÓS, -OÁSĂ, gazoși, -oase, adj. Care are structura gazului2, care este format din gaz2. ♦ (Despre lichide) care conține dizolvat, sub presiune, un anumit gaz2. – Din fr. gazeux.
GAZÓS, -OÁSĂ, gazoși, -oase, adj. Care are structura gazului2, care este format din gaz2. ♦ (Despre lichide) care conține dizolvat, sub presiune, un anumit gaz2. – Din fr. gazeux.
GAZÓS, -OÁSĂ, gazoși, -oase, adj. 1. (Despre unele corpuri sau despre starea lor fizică, în opoziție cu lichid și solid) Care este în stare de gaz. Corpurile se pot prezenta în trei stări fizice: solidă, lichidă și gazoasă. ▭ Pe măsură ce se răcea, globul în starea gazoasă a devenit planetă. În același mod au apărut sateliții planetelor. GEOGRAFIA FIZ. 37. 2. (Despre lichide) Care conține un anumit gaz (mai ales bioxid de carbon). Apele minerale sînt ape gazoase naturale.
gazós adj. m., pl. gazóși; f. gazoásă, pl. gazoáse
gazós adj. m., pl. gazóși; f. sg. gazoásă, pl. gazoáse
BITUMENE GAZOÁSE s. pl. v. gaze naturale.
GAZÓS, -OÁSĂ adj. În stare de gaz. ♦ (Despre lichide) Care conține un gaz. [Cf. fr. gazeux].
GAZÓS, -OÁSĂ adj. 1. care are structura gazului. 2. (despre lichide) care conține un gaz. (< fr. gazeux)
GAZÓS ~oásă (~óși, ~oáse) 1) Care are proprietăți specifice gazelor; ca gazul. Corp ~. 2) (despre lichide) Care conține gaze. Apă ~oásă. /<fr. gazeux
gazos a. de natura gazului; apă gazoasă, obținută prin amestecarea bicarbonatului de sodă și a acidului tartric.
*gazós, -oásă adj. (d. gaz; fr. gazeux). Care e de natura gazuluĭ. Apă, limonadă gazoasă, care conține gaz disolvat, ceĭa ce se face amestecînd în ĭa bicarbonatu de sodă și acidu tartric.

Gazos dex online | sinonim

Gazos definitie

Intrare: gazos
gazos adjectiv