Dicționare ale limbii române

3 intrări

31 definiții pentru gazare

gaza vt [At: CONTEMP., 1949, nr. 159, 9/3 / Pzi: ~zez / E: fr gazer] 1 A expune un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii dăunătoare (paraziți, șoareci etc.) 2 A lansa gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă. 3 A expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide. 4 A arde capetele de fibre ieșite prin suprafața țesăturilor, prin trecerea produselor peste o flacără.
gazare sf [At: DA ms / Pl: ~zări / E: gaza] 1 Expunere într-un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea organismelor vii dăunătoare. 2 Lansare de gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă. 3 Expunere a unei persoane sau a unui grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide.
găzar sm [At: PAMFILE, I. C. 139 / Pl: ~i / E: gaz1 + -ar] 1-2 Vânzător (ambulant) de petrol lampant Si: (pop) păcurar2.
GAZÁ, gazez, vb. I. Tranz. 1. A expune un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii dăunătoare (paraziți, șoareci, insecte). 2. A lansa gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă; a expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide. – Din fr. gazer.
GAZÁRE, gazări, s. f. Acțiunea de a gaza și rezultatul ei. – V. gaza.
GĂZÁR, găzari, s. m. Vânzător (ambulant) de petrol lampant. – Gaz2 + suf. -ar.
GAZÁ, gazez, vb. I. Tranz. 1. A expune un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii dăunătoare (paraziți, șoareci, insecte). 2. A lansa gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă; a expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide. – Din fr. gazer.
GAZÁRE, gazări, s. f. Acțiunea de a gaza și rezultatul ei. – V. gaza.
GĂZÁR, găzari, s. m. Vânzător (ambulant) de petrol lampant; păcurar2. – Gaz2 + suf. -ar.
GAZÁ, gazez, vb. I. Tranz. A expune un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice, pentru otrăvirea anumitor organisme vii (paraziți, șoareci și insecte). ♦ A expune o zonă militară sau civilă acțiunii unor substanțe toxice, cu scopul exterminării în masă a armatei sau a populației (mijloc de luptă interzis de convențiile internaționale, dar folosit în războaiele imperialiste); a expune o persoană acțiunii mortale a gazelor într-o încăpere închisă (mijloc folosit de fasciștii germani împotriva populației civile). Zeci și sute de mii de copilași, smulși din brațele ocrotitoare ale mamelor, au fost gazați [de fasciștii germani] cu a cruzime de neînchipuit. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 158, 9/3.
GAZÁRE, gazări, s. f. Acțiunea de a gaza.
GĂZÁR, găzari, s. m. (Ieșit din uz) Vînzător (ambulant) de petrol lampant.
gazá (a ~) vb., ind. prez. 3 gazeáză
gazáre s. f., g.-d. art. gazắrii; pl. gazắri
găzár s. m., pl. găzári
gazá vb., ind. prez. 1 sg. gazéz, 3 sg. și pl. gazeáză
gazáre s. f., g.-d. art. gazării; pl. gazări
găzár s. m., pl. găzári
GĂZÁR s. păcurar.
GAZÁ vb. I. tr. 1. A răspândi gaze toxice într-o anumită zonă (pentru a distruge oameni sau alte viețuitoare); a infecta (o regiune) cu gaze toxice. 2. A arde capetele de fibre ieșite prin suprafața țesăturilor, prin trecerea produselor peste o flacără. [< fr. gazer].
GAZÁRE s.f. Acțiunea de a gaza și rezultatul ei; intoxicare cu gaze. [< gaza].
GAZÁ vb. tr. 1. a răspândi, a infecta cu gaze toxice. 2. a arde capetele de fibre ieșite prin suprafața țesuturilor, prin trecerea produselor peste o flacără. (< fr. gazer)
A GAZÁ ~éz tranz. 1) (spații limitate) A expune acțiunii unor gaze toxice în vederea distrugerii unor organisme dăunătoare. 2) (persoane, anumite zone) A intoxica cu un gaz de luptă. 3) (lichide) A satura cu gaze. 4) (țesături) A trece peste o flacără pentru a arde capetele de fibre ieșite la suprafață. /<fr. gazer
GĂZÁR ~i m. înv. Vânzător (ambulant) de gaz. /gaz + suf. ~ar
găzar m. vânzător de gaz rafinat.
găzár m. Pop. Vînzător de gaz (petrol). – În est gazar.
GĂZAR s. păcurar.
GISEH (EL GÂZA, AL-JῙZAH) [el ghízəl], oraș în Egipt, pe Nil, în apropiere de Cairo; 2,2 mil. loc. (1990, cu suburbiile). Important centru de comunicații și comercial. Fabrici de țigarete, încălț., băuturi. În apropiere se află vestitul complex de monumente antice: piramidele lui Kheops, Khefren, Mykerinos și Marele Sfinx. Turism.
Gaza, unul dintre cele cinci orașe ale filistenilor, situat în sud-estul Palestinei, la 4 km de Mediterana și aproape de frontiera egipteană. Este amintit în Noul Testament (Fapte, 8, 27 și urm.) în legătură cu apostolul Filip, care propovăduia în Samaria.
gaza, gazez v. t. a elimina gaze intestinale în prezența altor persoane.
găzar, găzari s. m. 1. jucător al echipei de fotbal Petrolul Ploiești. 2. suporter al echipei de fotbal Petrolul Ploiești.

gazare definitie

gazare dex

Intrare: gaza
gaza conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
Intrare: gazare
gazare substantiv feminin
Intrare: găzar
găzar substantiv masculin admite vocativul