Dicționare ale limbii române

3 intrări

31 definiții pentru gazare

gaza vt [At: CONTEMP., 1949, nr. 159, 9/3 / Pzi: ~zez / E: fr gazer] 1 A expune un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii dăunătoare (paraziți, șoareci etc.) 2 A lansa gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă. 3 A expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide. 4 A arde capetele de fibre ieșite prin suprafața țesăturilor, prin trecerea produselor peste o flacără.
gazare sf [At: DA ms / Pl: ~zări / E: gaza] 1 Expunere într-un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea organismelor vii dăunătoare. 2 Lansare de gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă. 3 Expunere a unei persoane sau a unui grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide.
găzar sm [At: PAMFILE, I. C. 139 / Pl: ~i / E: gaz1 + -ar] 1-2 Vânzător (ambulant) de petrol lampant Si: (pop) păcurar2.
GAZÁ, gazez, vb. I. Tranz. 1. A expune un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii dăunătoare (paraziți, șoareci, insecte). 2. A lansa gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă; a expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide. – Din fr. gazer.
GAZÁRE, gazări, s. f. Acțiunea de a gaza și rezultatul ei. – V. gaza.
GĂZÁR, găzari, s. m. Vânzător (ambulant) de petrol lampant. – Gaz2 + suf. -ar.
GAZÁ, gazez, vb. I. Tranz. 1. A expune un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii dăunătoare (paraziți, șoareci, insecte). 2. A lansa gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă; a expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide. – Din fr. gazer.
GAZÁRE, gazări, s. f. Acțiunea de a gaza și rezultatul ei. – V. gaza.
GĂZÁR, găzari, s. m. Vânzător (ambulant) de petrol lampant; păcurar2. – Gaz2 + suf. -ar.
GAZÁ, gazez, vb. I. Tranz. A expune un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice, pentru otrăvirea anumitor organisme vii (paraziți, șoareci și insecte). ♦ A expune o zonă militară sau civilă acțiunii unor substanțe toxice, cu scopul exterminării în masă a armatei sau a populației (mijloc de luptă interzis de convențiile internaționale, dar folosit în războaiele imperialiste); a expune o persoană acțiunii mortale a gazelor într-o încăpere închisă (mijloc folosit de fasciștii germani împotriva populației civile). Zeci și sute de mii de copilași, smulși din brațele ocrotitoare ale mamelor, au fost gazați [de fasciștii germani] cu a cruzime de neînchipuit. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 158, 9/3.
GAZÁRE, gazări, s. f. Acțiunea de a gaza.
GĂZÁR, găzari, s. m. (Ieșit din uz) Vînzător (ambulant) de petrol lampant.
gazá (a ~) vb., ind. prez. 3 gazeáză
gazáre s. f., g.-d. art. gazắrii; pl. gazắri
găzár s. m., pl. găzári
gazá vb., ind. prez. 1 sg. gazéz, 3 sg. și pl. gazeáză
gazáre s. f., g.-d. art. gazării; pl. gazări
găzár s. m., pl. găzári
GĂZÁR s. păcurar.
GAZÁ vb. I. tr. 1. A răspândi gaze toxice într-o anumită zonă (pentru a distruge oameni sau alte viețuitoare); a infecta (o regiune) cu gaze toxice. 2. A arde capetele de fibre ieșite prin suprafața țesăturilor, prin trecerea produselor peste o flacără. [< fr. gazer].
GAZÁRE s.f. Acțiunea de a gaza și rezultatul ei; intoxicare cu gaze. [< gaza].
GAZÁ vb. tr. 1. a răspândi, a infecta cu gaze toxice. 2. a arde capetele de fibre ieșite prin suprafața țesuturilor, prin trecerea produselor peste o flacără. (< fr. gazer)
A GAZÁ ~éz tranz. 1) (spații limitate) A expune acțiunii unor gaze toxice în vederea distrugerii unor organisme dăunătoare. 2) (persoane, anumite zone) A intoxica cu un gaz de luptă. 3) (lichide) A satura cu gaze. 4) (țesături) A trece peste o flacără pentru a arde capetele de fibre ieșite la suprafață. /<fr. gazer
GĂZÁR ~i m. înv. Vânzător (ambulant) de gaz. /gaz + suf. ~ar
găzar m. vânzător de gaz rafinat.
găzár m. Pop. Vînzător de gaz (petrol). – În est gazar.
GĂZAR s. păcurar.
GISEH (EL GÂZA, AL-JῙZAH) [el ghízəl], oraș în Egipt, pe Nil, în apropiere de Cairo; 2,2 mil. loc. (1990, cu suburbiile). Important centru de comunicații și comercial. Fabrici de țigarete, încălț., băuturi. În apropiere se află vestitul complex de monumente antice: piramidele lui Kheops, Khefren, Mykerinos și Marele Sfinx. Turism.
Gaza, unul dintre cele cinci orașe ale filistenilor, situat în sud-estul Palestinei, la 4 km de Mediterana și aproape de frontiera egipteană. Este amintit în Noul Testament (Fapte, 8, 27 și urm.) în legătură cu apostolul Filip, care propovăduia în Samaria.
gaza, gazez v. t. a elimina gaze intestinale în prezența altor persoane.
găzar, găzari s. m. 1. jucător al echipei de fotbal Petrolul Ploiești. 2. suporter al echipei de fotbal Petrolul Ploiești.

Gazare dex online | sinonim

Gazare definitie

Intrare: gaza
gaza conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
Intrare: gazare
gazare substantiv feminin
Intrare: găzar
găzar substantiv masculin admite vocativul