Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

25 defini╚Ťii pentru gaz─â

gaz2 sn [At: BACOVIA, O. 47 / V: ~ă, (înv) ~ie sf (pl gazii) / Pl: ~uri / E: fr gaze] (Înv) Voal Cf zăbranic.
gaza vt [At: CONTEMP., 1949, nr. 159, 9/3 / Pzi: ~zez / E: fr gazer] 1 A expune un spa╚Ťiu limitat ac╚Ťiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii d─âun─âtoare (parazi╚Ťi, ╚Öoareci etc.) 2 A lansa gaze toxice ├«ntr-o zon─â ├«n timp de r─âzboi pentru a distruge ├«n mas─â. 3 A expune o persoan─â sau un grup de persoane ac╚Ťiunii gazelor toxice ├«ntr-o ├«nc─âpere ├«nchis─â pentru a le ucide. 4 A arde capetele de fibre ie╚Öite prin suprafa╚Ťa ╚Ťes─âturilor, prin trecerea produselor peste o flac─âr─â.
gaz─â1 sf vz gaz2
gaz─â2 sf [At: CORESI, ap. DHLR 546 / Pl: ~ze / E: ngr ╬│╬Ȥâ╬▒] (├Ävr) Comoar─â.
GAZ1 s. n. ╚Ües─âtur─â foarte sub╚Ťire. ÔÇô Din fr. gaze.
GAZ├ü, gazez, vb. I. Tranz. 1. A expune un spa╚Ťiu limitat ac╚Ťiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii d─âun─âtoare (parazi╚Ťi, ╚Öoareci, insecte). 2. A lansa gaze toxice ├«ntr-o zon─â ├«n timp de r─âzboi pentru a distruge ├«n mas─â; a expune o persoan─â sau un grup de persoane ac╚Ťiunii gazelor toxice ├«ntr-o ├«nc─âpere ├«nchis─â pentru a le ucide. ÔÇô Din fr. gazer.
GAZ1 s. n. ╚Ües─âtur─â foarte sub╚Ťire. ÔÇô Din fr. gaze.
GAZ├ü, gazez, vb. I. Tranz. 1. A expune un spa╚Ťiu limitat ac╚Ťiunii unor gaze toxice pentru distrugerea anumitor organisme vii d─âun─âtoare (parazi╚Ťi, ╚Öoareci, insecte). 2. A lansa gaze toxice ├«ntr-o zon─â ├«n timp de r─âzboi pentru a distruge ├«n mas─â; a expune o persoan─â sau un grup de persoane ac╚Ťiunii gazelor toxice ├«ntr-o ├«nc─âpere ├«nchis─â pentru a le ucide. ÔÇô Din fr. gazer.
GAZ1 s. n. ╚Ües─âtur─â foarte sub╚Ťire (de m─âtase); voal, z─âbranic. E╚Öarf─â de gas. Ôľş Ce g├«nduri s-or fi ├«ncruci╚Ö├«nd oare ├«n c─âp╚Öoarele cele blonde, a╚Öa de dr─âg─âla╚Ö ├«nv─âluite ├«n gazul ╚Öi muselina care fluturau ├«n b─âtaia v├«ntului. BART, S. M. 58.
GAZ├ü, gazez, vb. I. Tranz. A expune un spa╚Ťiu limitat ac╚Ťiunii unor gaze toxice, pentru otr─âvirea anumitor organisme vii (parazi╚Ťi, ╚Öoareci ╚Öi insecte). ÔÖŽ A expune o zon─â militar─â sau civil─â ac╚Ťiunii unor substan╚Ťe toxice, cu scopul extermin─ârii ├«n mas─â a armatei sau a popula╚Ťiei (mijloc de lupt─â interzis de conven╚Ťiile interna╚Ťionale, dar folosit ├«n r─âzboaiele imperialiste); a expune o persoan─â ac╚Ťiunii mortale a gazelor ├«ntr-o ├«nc─âpere ├«nchis─â (mijloc folosit de fasci╚Ötii germani ├«mpotriva popula╚Ťiei civile). Zeci ╚Öi sute de mii de copila╚Öi, smul╚Öi din bra╚Ťele ocrotitoare ale mamelor, au fost gaza╚Ťi [de fasci╚Ötii germani] cu a cruzime de ne├«nchipuit. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 158, 9/3.
gaz1 (voal) s. n.
gazá (a ~) vb., ind. prez. 3 gazeáză
gaz (╚Ťes─âtur─â sub╚Ťire) s. n.
gaz├í vb., ind. prez. 1 sg. gaz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. gaze├íz─â
GAZ1 s.n. (Text.) Voal de m─âtase. [< fr. gaze].
GAZ├ü vb. I. tr. 1. A r─âsp├óndi gaze toxice ├«ntr-o anumit─â zon─â (pentru a distruge oameni sau alte vie╚Ťuitoare); a infecta (o regiune) cu gaze toxice. 2. A arde capetele de fibre ie╚Öite prin suprafa╚Ťa ╚Ťes─âturilor, prin trecerea produselor peste o flac─âr─â. [< fr. gazer].
GAZ1 s. n. voal de m─âtase. (< fr. gaze)
GAZ├ü vb. tr. 1. a r─âsp├óndi, a infecta cu gaze toxice. 2. a arde capetele de fibre ie╚Öite prin suprafa╚Ťa ╚Ťesuturilor, prin trecerea produselor peste o flac─âr─â. (< fr. gazer)
g├íz─â (-zii), s. f. ÔÇô Voal de m─âtase. Fr. gaze. Sec. XIX, ├«nv.
A GAZ├ü ~├ęz tranz. 1) (spa╚Ťii limitate) A expune ac╚Ťiunii unor gaze toxice ├«n vederea distrugerii unor organisme d─âun─âtoare. 2) (persoane, anumite zone) A intoxica cu un gaz de lupt─â. 3) (lichide) A satura cu gaze. 4) (╚Ťes─âturi) A trece peste o flac─âr─â pentru a arde capetele de fibre ie╚Öite la suprafa╚Ť─â. /<fr. gazer
gaz n. stof─â transparent─â foarte u╚Öoar─â (de bumbac sau de m─âtase): gaz u╚Öor s├ónu-i ÔÇÖnvele╚Öte BOL.
2) *gaz n. ╚Öi (ma─ş bine) g├íz─â f. (fr. gaze f., poate d. numele ora╚Öulu─ş Gaza, din Siria). P├«nz─â u╚Öoar─â ╚Öi transparent─â, de matas─â, de in ╚Ö. a. V. tifon 1 ╚Öi flud─â.
GISEH (EL G├éZA, AL-Jß┐ÖZAH) [el gh├şz╔Öl], ora╚Ö ├«n Egipt, pe Nil, ├«n apropiere de Cairo; 2,2 mil. loc. (1990, cu suburbiile). Important centru de comunica╚Ťii ╚Öi comercial. Fabrici de ╚Ťigarete, ├«nc─âl╚Ť., b─âuturi. ├Än apropiere se afl─â vestitul complex de monumente antice: piramidele lui Kheops, Khefren, Mykerinos ╚Öi Marele Sfinx. Turism.
Gaza, unul dintre cele cinci orașe ale filistenilor, situat în sud-estul Palestinei, la 4 km de Mediterana și aproape de frontiera egipteană. Este amintit în Noul Testament (Fapte, 8, 27 și urm.) în legătură cu apostolul Filip, care propovăduia în Samaria.
gaza, gazez v. t. a elimina gaze intestinale ├«n prezen╚Ťa altor persoane.

Gaz─â dex online | sinonim

Gaz─â definitie

Intrare: gaza
gaza conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
Intrare: gaz─â
gaz─â
Intrare: gaz (╚Ťes─âtur─â)
gaz 1 s.n. substantiv neutru
gaz─â substantiv feminin