Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru garnitur─â

garnitură sf [At: GHICA, S 54 / Pl ~ri / E. fr garniture] 1 Accesoriu care se pune la un lucru spre a-l împodobi sau a-l completa Si: (pfm) găteală. 2 Salată, legume fierte care se servesc ca adaos la friptură. 3 (Teh) Piesă demontabilă care întărește sau protejează, micșorând uzura altor piese sau care asigură îmbinarea perfectă a două elemente prin care circulă un fluid. 4 Set complet de piese de mobilier pentru o anumită cameră. 5 Rufărie completă pentru un așternut de pat. 6 Locomotivă și vagoane ale unui tren. 7 Scule, piese de același fel dintr-un atelier sau dintr-o exploatare. 8 Totalitate a pieselor de același fel ale unei mașini. 9 (Îs) ~ de litere Serie de litere și semne cu caractere tipografice identice și cu toate corpurile caracterului respectiv. 10 Totalitate a jucătorilor care alcătuiesc o echipă sportivă.
GARNIT├ÜR─é, garnituri, s. f. 1. Accesoriu folosit pentru a ├«mpodobi sau a completa un lucru. ÔÖŽ Adaos de legume, salat─â etc., care se serve╚Öte la friptur─â. 2. Pies─â sau ansamblu de piese demontabile care completeaz─â, ├«nt─âresc sau protejeaz─â o pies─â, mic╚Öor├óndu-i uzura; pies─â care asigur─â ├«mbinarea perfect─â a dou─â elemente prin care circul─â un fluid. 3. Grup de mai multe lucruri de acela╚Öi gen care ├«mpreun─â formeaz─â un ansamblu unitar. ÔÖŽ Totalitatea uneltelor, sculelor, pieselor etc. de acela╚Öi fel folosite ├«ntr-un atelier sau ├«ntr-o exploatare. ÔÖŽ Totalitatea pieselor de acela╚Öi gen ale unei ma╚Öini. ÔŚŐ Garnitur─â de litere = serie de litere ╚Öi de semne cu caractere tipografice identice, cuprinz├ónd toate corpurile caracterului respectiv. ÔÖŽ Ansamblu format din locomotiva ╚Öi vagoanele unui tren. 4. Totalitatea juc─âtorilor care alc─âtuiesc o echip─â sportiv─â; forma╚Ťie. ÔÇô Din fr. garniture.
GARNIT├ÜR─é, garnituri, s. f. 1. Accesoriu folosit pentru a ├«mpodobi sau a completa un lucru. ÔÖŽ Adaos const├ónd din legume, salat─â etc., care se serve╚Öte la friptur─â. 2. Pies─â sau ansamblu de piese demontabile care completeaz─â, ├«nt─âresc sau protejeaz─â o pies─â, mic╚Öor├óndu-i uzura; pies─â care asigur─â ├«mbinarea perfect─â a dou─â elemente prin care circul─â un fluid. 3. Grup de mai multe lucruri de acela╚Öi gen care ├«mpreun─â formeaz─â un ansamblu unitar. ÔÖŽ Totalitatea uneltelor, sculelor, pieselor etc. de acela╚Öi fel folosite ├«ntr-un atelier sau ├«ntr-o exploatare. ÔÖŽ Totalitatea pieselor de acela╚Öi gen ale unei ma╚Öini. ÔŚŐ Garnitur─â de litere = serie de litere ╚Öi de semne cu caractere tipografice identice, cuprinz├ónd toate corpurile caracterului respectiv. ÔÖŽ Ansamblu format din locomotiva ╚Öi vagoanele unui tren. 4. Totalitatea juc─âtorilor care alc─âtuiesc o echip─â sportiv─â; forma╚Ťie. ÔÇô Din fr. garniture.
GARNIT├ÜR─é, garnituri, s. f. 1. Accesoriu folosit pentru a ├«mpodobi sau a completa un lucru, ├«n special un obiect de ├«mbr─âc─âminte. Garnitura unei haine. Garnitura unei p─âl─ârii. ÔŚŐ Fig. Autorul gr─âm─âde╚Öte toat─â luarea-aminte asupra persoanei de c─âpetenie... toat─â lumea cealalt─â nu e pus─â dec├«t ca o garnitur─â, pentru a scoate la iveal─â caracterul eroului. GHEREA, ST. CR. I 266. ÔÖŽ Adaos const├«nd din legume, salat─â etc. care se servesc la friptur─â. 2. (Tehn.) Adaos demontabil care completeaz─â, ├«nt─âre╚Öte sau protejeaz─â o pies─â, mic╚Öor├«ndu-i uzura; pies─â cu ajutorul c─âreia se face ├«mbinarea perfect─â a dou─â elemente prin care circul─â un gaz sau un lichid. Garnitura robinetului de ap─â. 3. Grup de mai multe obiecte sau lucruri, care formeaz─â un asortiment complet. Primisem cadou un serviciu pentru dou─âsprezece persoane, garnitura ├«ntreag─â, de la o doamn─â prieten─â. CAMIL PETRESCU, P. 197. Tom are patefon, radio, cea mai complet─â garnitur─â de bar. C. PETRESCU, C. V. 194. S-au cump─ârat covoare, l─âmpi ╚Öi o garnitur─â nou─â de mobil─â. BART, E. 63. ÔŚŐ Garnitur─â de pat = ansamblu format din cear╚Öafurile ╚Öi fe╚Ťele de pern─â necesare unui a╚Öternut. Garnitur─â de birou = ansamblu format din obiectele m─ârunte necesare pentru scris. 4. (Tehn.) Totalitatea uneltelor de acela╚Öi fel (m─ârimea lor put├«nd varia) folosite ├«ntr-un atelier sau ├«ntr-o exploatare. Garnituri de burghie. ÔÖŽ Totalitatea pieselor de acela╚Öi fel ale unei ma╚Öini. Garnitura de ro╚Ťi a unei locomotive. ÔŚŐ Garnitur─â de litere = serie de caractere tipografice de acela╚Öi fel, dar de corpuri diferite. ÔÖŽ (De obicei urmat de determin─âri ar─ât├«nd felul sau scopul) Ansamblu de elemente sau de ma╚Öini care lucreaz─â ├«mpreun─â. Garnitur─â de treier. ÔÖŽ Ansamblu format din locomotiva ╚Öi vagoanele unui tren. Hulub cercet─â cu aten╚Ťie ceva pe la motoare, ├«i spuse lui Mihai s─â ╚Ötearg─â nu ╚Ötiu ce, p├«n─â vine garnitura la ├«nc─ârcare. V. ROM. februarie 1953, 42. Garnitura se opri pe peron puf─âind, g├«f├«ind, ├«mping├«nd parc─â fumul ╚Öi r─âcnetele, cu botul locomotivei. C─éLUG─éRU, O. P. 33. Se mai ├«nt├«mpl─â ca o garnitur─â s─â porneasc─â ╚Öi s─â fie adus─â ├«napoi... pentru c─â trebuie s─â-i ia ├«nainte alt tren. PAS, Z. III 37.
garnit├║r─â s. f., g.-d. art. garnit├║rii; pl. garnit├║ri
garnit├║r─â s. f., g.-d. art. garnit├║rii; pl. garnit├║ri
GARNIT├ÜR─é s. set, (rar) sortiment. (O ~ complet─â de cu╚Ťite.)
GARNIT├ÜR─é s.f. 1. Accesoriu care serve╚Öte la ├«mpodobirea sau la completarea unui lucru; podoab─â, ornament. 2. Adaos de legume, salat─â etc. care se serve╚Öte la friptur─â. 3. Pies─â sau ansamblu de piese demontabile care se fixeaz─â pe piese supuse uzurii prin frecare pentru a le proteja; pies─â cu care se etan╚Öeaz─â dou─â elemente prin care circul─â un fluid. 4. Grup de obiecte, de unelte etc. asem─ân─âtoare care formeaz─â un asortiment complet. 5. Ansamblu de piese de acela╚Öi gen, folosite ├«ntr-un atelier, ├«ntr-o exploatare etc. ÔÖŽ Totalitatea pieselor de acela╚Öi fel ale unei ma╚Öini. ÔŚŐ Garnitur─â de litere = serie de caractere de acela╚Öi fel, dar de corpuri diferite. ÔÖŽ Ansamblu format din locomotiva ╚Öi vagoanele unui tren. [< fr. garniture].
GARNIT├ÜR─é s. f. 1. accesoriu pentru ├«mpodobirea sau completarea unui lucru; podoab─â, ornament. 2. adaos de legume, salat─â etc. care se serve╚Öte la friptur─â. 3. element plastic de etan╚Öare ├«ntre piesele rigide; ansamblu de piese demontabile care se fixeaz─â pe piese supuse uzurii prin frecare, pentru a le proteja. 4. ansamblu de obiecte, piese, scule etc. care formeaz─â un asortiment complet. ÔŚŐ totalitatea pieselor de acela╚Öi fel ale unei ma╚Öini. ÔŚŐ echip─â (complet─â). ÔÖŽ ~ de tren = ansamblu format din locomotiv─â ╚Öi vagoanele unui tren. 5. greementul unui catarg, unei vergi, unei vele. 6. ~ de cromozomi = totalitatea cromozomilor din celulele somatice ale unui individ. 7. (poligr.) ~ de litere = serie de caractere de acela╚Öi fel, dar de corpuri diferite. (< fr. garniture)
GARNIT├ÜR─é ~i f. 1) Accesoriu folosit drept completare sau ornament al unui obiect. 2) Adaos, de obicei, de legume sau paste f─âinoase preparate, care se serve╚Öte cu m├ónc─âruri, ├«n special, din carne. 3) Pies─â demontabil─â care protejeaz─â sau fixeaz─â alt─â pies─â. ~ de fr├ón─â. 4) Plac─â elastic─â care se fixeaz─â ├«ntre dou─â piese rigide pentru a le etan╚Öa. ~ de robinet. ~ de piele. 5) Grup de obiecte asortate, care alc─âtuiesc un ansamblu; totalitate de obiecte de acela╚Öi gen cu destina╚Ťie special─â; complet. ~ de autovehicule. ~ de mobil─â. ÔŚŐ ~ de tren totalitate a vagoanelor ce formeaz─â un tren. [G.-D. garniturii] /<fr. garniture, germ. Garnitur
garnitur─â f. 1. ceeace serv─â a garnisi: garnitur─â de birou; 2. asortiment complet.
*garnit├║r─â f., pl. ─ş (fr. garniture). Ce─şa ce e pus ca s─â garniseasc─â, s─â completeze, s─â orneze: garnitura une─ş rochi─ş. Asortiment complet: o garnitur─â de nastur─ş, de tren (cu toate vagoanele necesare). Adaus la o friptur─â ╚Ö. a., ca sos, mur─âtur─ş or─ş altele.
GARNITUR─é s. set, (rar) sortiment. (O ~ complet─â de cu╚Ťite.)

Garnitur─â dex online | sinonim

Garnitur─â definitie

Intrare: garnitur─â
garnitur─â substantiv feminin