Dicționare ale limbii române

21 definiții pentru gală

gală1 sf [At: ALECSANDRI, T. 1354 / Pl: ~le / E: fr gala, ger Gala, it gala] 1 Ceremonie sărbătorească. 2 Spectacol sau șir de spectacole cu caracter sărbătoresc, la care participă și persoane oficiale. 3 (Îla) De ~ De sărbătoare Si: solemn. 4 (Îs) ~ de box Competiție sportivă în care au loc mai multe meciuri de box.
gală2 sf [At: DA ms / Pl: ~le / E: fr galle] (Lpl) Umflătură provocată de unele insecte, pe frunzele stejarului sau ale altor plante.
GALĂ2, gale, s. f. Excrescență provocată de înțepăturile unor insecte pe frunzele stejarului sau ale altor plante. – Din fr. galle, lat. galla.
GÁLĂ1, gale, s. f. 1. Spectacol (sau șir de spectacole) cu caracter solemn, sărbătoresc, la care participă, de obicei, persoane oficiale. Gala filmului românesc. ◊ Loc. adj. De gală = de sărbătoare, solemn. 2. (În sintagma) Gală de box = competiție sportivă la care au loc mai multe meciuri de box. – Din fr. gala.
GÁLĂ1, gale, s. f. 1. Spectacol (sau șir de spectacole) cu caracter solemn, sărbătoresc, la care participă, de obicei, persoane oficiale. Gala filmului românesc. ◊ Loc. adj. De gală = de sărbătoare, solemn. 2. (În sintagma) Gală de box = competiție sportivă la care au loc mai multe meciuri de box. – Din fr. gala.
GÁLĂ2, gale, s. f. Excrescență provocată de înțepăturile unor insecte pe frunzele stejarului sau ale altor plante; cecidie.[1] – Din fr. galle, lat. galla.
GÁLĂ s. f. 1. (Numai în loc. adj.) De gală = de sărbătoare, solemn. Reprezentație de gală. ▭ Sta prostit în costumul de gală. SAHIA, N. 103. În timpul seratelor de gală, fetița se strecura prin sălile palatului, rămînea în extaz în fața maiestoasei scări de marmoră acoperită de covoare turcești. BART, E. 39. Pe malurile Seinei, în faeton de gală, Cezarul trece palid. EMINESCU, O. I 61. 2. (Sport, numai în expr.) Gală de box = spectacol alcătuit din mai multe meciuri de box.
GÁLE s. f. pl. Excrescențe provocate de înțepăturile unor viespi pe frunzele stejarului sau ale altor plante și întrebuințate în tăbăcărie pentru taninul pe care îl conțin. V. ristic.
gálă s. f., g.-d. art. gálei; pl. gále
gálă (spectacol, competiție sportivă, excrescență pe frunzele unor plante) s. f., g.-d. art. gálei; pl. gále
GÁLĂ s. 1. v. paradă. 2. (SPORT) competiție, întrecere, reuniune. (~ de box.)
GÁLĂ s. 1. v. cecidie. 2. gogoașă de ristic, gogoașă de stejar, (rar) galeșă,[1] (reg.) moțochină, gogoașă de cerneală. corectată
GÁLĂ1 s.f. 1. Serbare mare cu caracter oficial; ceremonie. ◊ De gală = sărbătoresc, solemn. 2. Gală de box = reprezentație alcătuită din mai multe meciuri de box. [< fr., it. gala].
GÁLĂ2 s.f. 1. (Bot.; de obicei la pl.) Cecidie. 2. (Fig.) Lucru ușor; persoană ușor influențabilă. [Cf. fr. galle, it., lat. galla – gogoașă].
GÁLĂ1 s. f. 1. spectacol cu caracter festiv, oficial; ceremonie. ◊ de ~ = sărbătoresc, solemn. 2. ~ de box = competiție sportivă alcătuită din mai multe meciuri de box; ~ de filme = serie de filme produse de aceeași țară, prezentate într-un cadru festiv. (< fr., it. gala)
GÁLĂ2 s. f. cecidie. (< fr. galle, lat. galla)
GÁLĂ ~e f. Serbare mare, cu caracter solemn (cu sau fără reprezentații artistice), având drept scop punerea în evidență a unor valori (materiale sau spirituale). * De ~ de sărbătoare; solemn; de ceremonie. ~ de box spectacol de sport, constând din mai multe meciuri de box. [G.-D. galei] /<it. gala
gală f. 1. mare serbare la Curte: haine de gală; 2. masă mare.
*gálă f., pl. e (fr. gala, d. it. gala. În vfr. era gale, veselie, și galer, a se veseli, de unde vine galant, galant, poate d. germ. wallen, a clocoti). Mare sărbare însoțită de ceva oficial. Haĭne de gală, de ceremonie. Ospăț de gală, ospăț strălucit la care oaspețiĭ îs în haĭne de ceremonie.
GA s. ceremonie, paradă. (Uniformă, ținută de ~.)
GA s. 1. (FITOPATOLOGIE.) cecidie. 2. gogoașă de ristic, gogoașă de stejar, (rar) galeșă, (reg.) moțochină, gogoașă de cerneală.

Gală dex online | sinonim

Gală definitie

Intrare: gală (spectacol)
gală substantiv feminin
Intrare: gală (bot.)
gală substantiv feminin