Dicționare ale limbii române

23 definiții pentru galon

galon1 sn vz galion
galon3 sn [At: DUNĂREANU, R. 135 / Pl: ~oane / E: fr gallon] 1 Sticlă mare pentru băuturi. 2 Unitate de măsură pentru capacitate folosită în țările anglofone, egală cu circa patru litri.
galon2 sn [At: (a. 1803) IORGA, S. D. XII, 145 / Pl: ~oane, (înv) ~uri / E: fr galon] 1 Șiret, panglică etc. de mătase, lână, din fir de aur sau argint ca podoabă pentru pălării, haine, mobilă Si: găitan. 2 (Spc) Tresă. 3 (În armata română de altădată) Tresă care indica gradul de subofițer cusută la mânecă.
GALÓN2, galoane, s. n. 1. Unitate de măsură pentru capacitate folosită în țările de limbă engleză și egală cu circa patru litri. 2. (Rar) Sticlă mare în care se păstrează băuturi. [Pl. și: (m.) galoni] – Din fr. gallon.
GALÓN1, galoane, s. n. Șiret, panglică ori bandă de metal prinsă pe epoleții sau pe mânecile unei uniforme pentru a indica gradul persoanei care o poartă. ♦ Șiret de lână, de mătase sau de fir, cusut ca podoabă pe haine, pe pălării etc. – Din fr. galon.
GALÓN2, galoane, s. n. 1. Unitate de măsură pentru capacitate folosită în țările de limbă engleză și egală cu circa patru litri. 2. (Rar) Sticlă mai mare în care se păstrează băuturi. [Pl. și: (m.) galoni] – Din fr. gallon.
GALÓN1, galoane, s. n. Șiret, panglică etc. de lână sau de fire ori bandă de metal prinsă pe epoleții sau pe mânecile unei uniforme pentru a indica gradul persoanei care poartă uniforma. ♦ Șiret de lână, de mătase sau de fir, cusut ca podoabă pe haine, pe pălării etc. – Din fr. galon.
GALÓN2, galoane, s. n. (Franțuzism rar) Sticlă mare de ținut băuturi. Deodată ușa se deschise și cei doi intrară. Tudorache zdravăn... cu un galon de vin în mînă, iar moșul mic, gheboșit. DUNĂREANU, CH. 14. Damigene cu romuri... galoane mari cu tot soiul de rachiuri. HOGAȘ, DR. 273.
GALÓN1, galoane, s. n. 1. Șiret din fire de lînă, de mătase sau de metal, ori bandă de metal, care se prinde pe epoleții sau pe mînecile unei uniforme pentru a indica gradul. Mai ia un pahar și spune-ne care din «răcuții» ăștia pune galoane de sergent. SANDU-ALDEA, D. N. 198. Cosea galoanele la mondirul lui nea Chiriac. CARAGIALE, O. I 52. 2. Șiret de lină, de mătase sau de fir, cusut ca podoabă pe haine civile sau de uniformă, pe pălării etc. Avea tot ce-i trebuie: livrea, galoane, nasturi auriți, fireturi. C. PETRESCU, A. R. 41. La cafea, un servitor fără galoane, i-aduse corespondența și jurnalele. ANGHEL-IOSIF, C. L. 157.
galón s. n., pl. galoáne
galón (șiret, panglică, unitate de măsură, sticlă) s. n., pl. galoáne
GALÓN s. (MIL.) tresă. (Are ~oane de ofițer.)
GALÓN2 s.n. 1. Unitate de măsură pentru capacitate, egală cu 4,546 l în Anglia și cu 3,785 l în S.U.A. 2. (Rar) Sticlă mare pentru păstrat băuturi. [Pl. -oane, (s.m.) -oni. / < fr., engl. gallon].
GALÓN1 s.n. Fâșie de stofă sau bandă de metal aplicată pe epoleți, pe mânecile uniformelor etc. pentru a arăta gradul. [Pl. -oane. / < fr. galon].
GALÓN2 s. n. unitate de măsură pentru capacitate egală cu 4,546 l în Anglia și cu 3,785 l în S.U.A. (pentru vin) și 4,621 l (pentru bere). (< engl., fr. gallon)
GALÓN1 s. n. fâșie, șiret, bandă de metal aplicată pe epoleți, pe mânecile uniformelor pentru a arăta gradul. (< fr. galon)
galón (-oáne), s. n. – Panglică, firet, șnur. Fr. galon. – Der. galonat, adj.; galonat, s. m.
GALÓN1 ~oáne n. 1) (mai ales în țările anglofone) Unitate de măsură a volumului (egală cu circa 4 litri). 2) Garafă pentru băuturi având o asemenea capacitate. /<fr., engl. gallon
GALÓN2 ~oáne n. 1) Fâșie de stofă sau bandă de metal care se prinde pe epoleții sau pe mâneca unei uniforme (militare) pentru a indica gradul. 2) Șiret dintr-o țesătură (mătase, lână etc.) cusut ca podoabă la haine sau la pălării. /<fr. galon
galon n. fășie de panglică ce ofițerii poartă pe mâneca hainei spre a distinge gradele.
2) galón n., pl. oane (ngr. galóni, it. gallone, fr. gallon, d. engl. gallon, care cuv. vine d. vfr. galon și gallon, de orig. neșt.). Butelie mare de 4-6 litri. În Anglia o măsură de 4 litri și 54 de centilitri. V. garafă, damigeană.
1) *galón n., pl. oane (fr. galon, it. gallone). Un fel de panglică (de fir de aur, de argint orĭ de lînă) care servește în armată la distingerea gradelor. V. ceapraz.
GALON s. (MIL.) tresă. (Are ~ de ofițer.)

Galon dex online | sinonim

Galon definitie

Intrare: galon (u.m., sticlă)
galon 2 s.m. substantiv masculin
galon 1 s.n. substantiv neutru
Intrare: galon (tresă)
galon 1 s.n. substantiv neutru