Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru galoș

galoc sm vz galoș
galof sm vz galoș
galoș sm [At: NEGRUZZI S. I, 70 / V: (Trs) ~oc, ~of / Pl: ~i / E: fr galoche] Încălțăminte de cauciuc care se poartă peste ghete sau pantofi spre a le feri de umezeală și noroi.
GALÓȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, pentru a le proteja de umezeală sau de noroi. – Din fr. galoche.
GALÓȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, spre a le proteja de umezeală sau de noroi. – Din fr. galoche.
GALÓȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc care se poartă peste cea de piele (acoperindu-i numai partea inferioară), pentru a o feri de umezeală sau de noroi. A intrat cu galoșii în sală, mi-a murdărit preșul. BASSARABESCU, V. 162. După ce merge pe jos prin pulbere pînă în glezne... ajunge la o căsuță cunoscută unde era așteptat, își lasă galoșii la scară, intră obosit și trudit. NEGRUZZI, S. I 70.
galóș s. m., pl. galóși
galóș s. m., pl. galóși
GALÓȘ s.m. 1. Încălțăminte care se poartă peste pantofi sau peste ghete pentru a le proteja contra umezelii, noroiului etc. 2. Macara cu un singur scripete și cu una din fețe tăiată. [< fr. galoche].
GALÓȘ s. m. 1. încălțăminte care se poartă peste pantofi sau peste ghete. 2. macara cu un singur scripete și cu una din fețe tăiată. (< fr. galoche)
galóș (galóși), s. m. – Încălțăminte de cauciuc. Fr. galoche, cf. ngr. γαλόσα, tc. galoș, rus. galoša, kaloša (Berneker 474).
GALÓȘ ~i m. Obiect de încălțăminte din cauciuc, purtat, în special, pe timp ploios (deseori peste pantofi sau ghete, pentru a le proteja de umezeală). /<fr. galoche
galoș m. încălțăminte de cauciuc peste ghete (= fr. galoche).
*galóș m. (fr. galoche f., d. it. galoscia, lat. pop. *galopia și *galópus, -ópodis, d. vgr. kalópus. V. calapod). Încălțăminte de caucĭuc de umblat pin noroĭ orĭ zăpadă. Barbă de galoș, bărbie ieșită și cam în sus. – În est și calóș (rus. kalóša și ga-, turc. kaloș și gha-).
a lua apă la galoși expr. 1. (glum.) a-i intra apă în încălțăminte pe ploaie / pe zloată 2. a avea necazuri / neplăceri

Galoș dex online | sinonim

Galoș definitie

Intrare: galoș
galoș substantiv masculin
galoc
galof