Dicționare ale limbii române

2 intrări

22 definiții pentru galet

galet2 sn vz galetă1
galet1 sm [At: MDT / Pl: ~eți / E: fr galet] 1 Fragment dintr-o rocă sau mineral de mărimea unei nuci, șlefuit de ape, ghețari și care, prin cimentare, dă naștere conglomeratelor. 2 Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3 Piesă de la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 4 (Teh) Bobină inelară. 5 (Teh) Secțiune a unui comutator rotativ.
galetă2 sf [At: ECONOMIA, 220 / Pl: ~te / E: it galetta] (Îvr) Gogoașă de mătase.
galetă1 sf [At: CONV. LIT. XLIII, 923 / V: ~t sn / Pl: ~te / E: fr galette, it galetta] (Rar) Pesmet tare și lat luat de marinari în curse, de ostași în companie. 2 Prăjitură făcută din faină, unt și ouă.
GALÉT2 s. m. v. galetă.
GALÉT1, galeți, s. m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, șlefuit și rotunjit prin acțiunea mării, a torentelor, a ghețarilor etc. 2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă cu care se întinde firul de mătase artificială la ieșirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secțiune a unui comutator rotativ. – Din fr. galet.
GALÉTĂ, galete, s. f. Pesmet de formă paralelipipedică, pe care îl mănâncă marinarii, ostașii aflați în campanie etc. [Var.: galét s. m.] – Din fr. galette.
GALÉT2 s. m. v. galetă.
GALÉT1, galeți, s. m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, șlefuit și rotunjit prin acțiunea mării, a torentelor, a ghețarilor etc. 2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă de la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secțiune a unui comutator rotativ. – Din fr. galet.
GALÉTĂ, galete, s. f. Un fel de pesmet de formă paralelipipedică, mâncat de marinari, ostași aflați în campanie etc. [Var.: galét s. m.] – Din fr. galette.
galét (fragment de rocă, piesă) s. m., pl. galéți
galétă (pesmet) (rar) s. f., g.-d. art. galétei; pl. galéte
galét (miner., tehn. ) s. m., pl. galéți
galétă s. f. / galét s. m. (pesmet), pl. galéte / galéți
GALÉT s. n. v. galetă.[1]
GALÉT s.m. 1. Fragment mic de rocă cu muchiile rotunjite de acțiunea mării sau a torenților și care prin cimentare formează conglomerate. 2. Disc de lemn, de metal etc. plasat între două suprafețe care se mișcă una deasupra celeilalte pentru a le micșora frecarea. 3. Element de transformator electric de forma unui inel, având mai multe spire de înfășurare. [< fr. galet].
GALÉTĂ s.f. Prăjitură făcută din făină, unt și ouă. ♦ Biscuit pentru marinari. [Var. galet s.n. / < fr. galette].
GALÉT s. m. 1. fragment mic de rocă, piatră, cu muchiile rotunjite de acțiunea mării sau a torenților. 2. rolă metalică montată între două piese în mișcare, pentru a le micșora frecarea. ◊ piesă la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 3. element de tranformator electric, de forma unui inel, cu mai multe spire de înfășurare. 4. secțiune a unui comutator rotativ. (< fr. galet)
GALÉTĂ s. f. / galét s. m. 1. prăjitură rotundă și plată din făină, unt și ouă. ◊ biscuit fără sare, pentru marinari; pesmet. 2. obiect în formă de galetă (1). (< fr. galette)
GALÉT ~ți m. Fragment de mineral sau de rocă, șlefuit și rotunjit de torentul apelor, care intră în componența pietrișului și conglomeratelor. /<fr. galet
*galétă f., pl. e (ngr. galétta, it. galétta, galletta, d. fr. galette, care vine d. galet, peatră rătunzită de valurĭ, d. vfr. gal.). Sud. Pesmet rătund și turtit la mijloc, obișnuit pe corăbiĭ. – În armată galét, pl. -țĭ.
galeți moi (pl.), (engl.= mud clast), fragmente de lutite (argile) resedimentate intraformațional; adesea, se întâlnesc în umplutura unor canale de eroziune și sugerează paleocurenți cu viteze mari și energie ridicată.

Galet dex online | sinonim

Galet definitie

Intrare: galetă
galet substantiv masculin
galetă substantiv feminin
Intrare: galet
galet substantiv masculin