Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru galenă

gale sf [At: ENC. TEHN. I, 399 / E: fr galène] 1 Sulfură naturală de plumb folosită ca redresor la aparatele de radio fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. 2 (Îs) ~ argentiferă Sulfură de plumb care conține și argint.
GALÉNĂ s. f. Sulfură naturală de plumb, folosită ca redresor la aparatele de radio fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. – Din fr. galène.
GALÉNĂ s. f. Sulfură naturală de plumb, folosită ca redresor la aparatele de radio fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. – Din fr. galène.
GALÉNĂ s. f. Sulfură de plumb naturală sau artificială, cristalizată, întrebuințată mai ales ca redresor la aparatele de radio fără lămpi. Radio cu galenă.
galénă s. f., g.-d. art. galénei
galénă s. f., g.-d. art. galénei
GALÉNĂ s. (CHIM.) sulfură de plumb.
GALÉNĂ s.f. Sulfură de plumb naturală, întrebuințată în special în radiofonie ca redresor la aparatele fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. [< fr. galène].
GALÉNĂ s. f. sulfură naturală de plumb, minereu de plumb în radiotehnică, la prepararea unor vopsele etc. (< fr. galène)
GALÉNĂ f. 1) Mineral cristalizat, cu luciu metalic, având diferite întrebuințări (în radiologie, la prepararea unor vopsele). 2) Aparat de radio folosind ca detector un astfel de mineral. /<fr. galene
galenă f. sulfură de plumb în stare nativă.
*galénă f., pl. e (vgr. galéne, plumb). Min. Sulfură de plumb (SPb). Se găsește în natură supt formă de cristale cubice.
GALE s. (CHIM.) sulfură de plumb.
GALÉNĂ (< fr., lat.) s. f. (MINER.) Sulfură naturală de plumb, de culoare cenușie, cu luciu metalic până la mat, formată predominant de cale hidrotermală, în filoane și, parțial, metasomatic, în roci calcaroase. Cel mai important minereu de plumb (86,8% Pb). *(TEHN.) Detector de g. = diodă semiconductoare, realizată dintr-un cristal de galenă pe a cărui suprafață apasă un vârf metalic fin, folosită pentru detecție în radioreceptoare moderne; au fost înlocuite cu detectoare moderne (ex. tuburi electronice, detectoare cu cristal cu punct fix ș.a.).

Galenă dex online | sinonim

Galenă definitie

Intrare: galenă
galenă substantiv feminin (numai) singular