Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru gabară

gaba sf [At: COSTINESCU / Pl: ~re / E: fr gabare, it gabarra] 1 Navă pentru încărcat și descărcat vapoarele care nu pot acosta în raza portului sau pentru transportul pietrei la lucrările de construcții hidraulice. 2 Ambarcațiune mare de lemn, cu pânze sau rame, folosită în trecut la transportul mărfurilor.
GABÁRĂ, gabare, s. f. Ambarcațiune mare, servind, de obicei, la transbordarea pe punte a unor materiale ori mărfuri de pe o navă care nu poate acosta în raza portului. – Din fr. gabare, it. gabarra.
GABÁRĂ, gabare, s. f. Navă sau ambarcație mare, servind, de obicei, la transbordarea pe punte a unor materiale de pe o navă care nu poate acosta în raza portului. – Din fr. gabare, it. gabarra.
GABÁRĂ, gabare, s. f. Navă de lemn sau de metal cu care se transportă piatra la lucrările de construcții hidraulice executate în albia rîurilor sau în mare.
gabáră s. f., g.-d. art. gabárei; pl. gabáre
gabáră s. f., g.-d. art. gabárei; pl. gabáre
GABÁRĂ s.f. (Mar.) Ambarcație cu fundul plat, care servește la transportul pietrei pentru construcțiile hidraulice sau ca platformă plutitoare pentru instalarea unor macarale. ♦ Ambarcație mare de lemn cu pânze sau cu rame, folosită în trecut pentru transportul mărfurilor. [Cf. fr. gabare, it. gabarra].
GABÁRĂ s. f. 1. ambarcație mare de lemn cu vele, folosită în trecut, pentru transportul mărfurilor. 2. navă cu fundul plat, la transportul pietrei de construcții. (< fr. gabare, it. gabarra)
GABÁRĂ ~e f. 1) Navă folosită la transportarea materialelor de construcție. 2) (în trecut) Ambarcație mare cu care se transportau mărfuri. /<fr. gabare, it. gabarra

gabară definitie

gabară dex

Intrare: gabară
gabară substantiv feminin