Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru găzdușag

găzdăgșag sn vz găzdășag
găzdășag sn [At: VAIDA, ap. DA / V: ~ăgș~, ~diș~, ~doș~, ~duș~ / Pl: ~uri / E: mg gazdagság] 1 (Trs) Bogăție. 2 (Trs) Gospodărie. 3 (Reg) Clădirile de pe lângă casă, care țin de gospodărie.
găzdișag sn vz găzdășag
găzdoșag sn vz găzdășag
găzdușag sn vz găzdășag
găzdășág, găzdășáguri, s.n. (reg.) gospodărie (bogată).
găzdășág n., pl. urĭ (ung. gazdagság, bogăție, și gazdaság, gospodărie). Trans. Gospodărie bună, bogăția caseĭ. – Și găzdușag.
găzdușág, găzdușaguri, (gazdășag), s.n. – Bogăție, avere, stare. În expr. a lua pe găzdușag = a găzdui, a da găzduire. „Dracul avea de lucru cu ea, că l-a luat pe găzdușag, că a fost bogată femeia și îi trebuiau ajutoare de lucru” (Bilțiu, 1999: 392). Există credința că averile unor oameni au fost obținute în chip miraculos, nefiresc, caz în care persoanele respective erau suspectate că „l-au luat pe dracu pe găzdășag”. Dracul putea să ia forma unui șarpe, a unui câine sau altă vietate (pești), ori era vorba de un zapis iscălit între om și necurat. – Din magh. gazdagság „bogăție” (Scriban, DER, MDA).
găzdușág, -uri, s.n. – Bogăție, avere, stare. În expr. a lua pe găzdușag = a găzdui, a da găzduire. „Dracul avea de lucru cu ea, că l-a luat pe găzdușag, că a fost bogată femeia și îi trebuiau ajutoare de lucru” (Bilțiu 1999: 392). Există credința că averile unor oameni au fost obținute în chip miraculos, nefiresc, caz în care persoanele respective erau suspectate că „l-au luat pe dracu pe găzdășag”. Dracul putea să ia forma unui șarpe, a unui câine sau altă vietate (pești), ori era vorba de un zapis iscălit între om și necurat. – Din magh. gazdagság „bogăție”.

Găzdușag dex online | sinonim

Găzdușag definitie

Intrare: găzdășag
găzdășag
găzdăgșag
găzdișag
găzdoșag
găzdușag