Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru găgăuz

găgăuz, ~ă [At: JAHRESBER IX, 150 / Pl: ~i, ~e / E: tc gagavuz] 1 smf Persoană care aparține unei populații de origine turcă, dar de religie creștină care locuiește în Dobrogea, în sudul Republicii Moldova, Ucraina, Bulgaria, Turcia. 2 a Care aparține găgăuzilor (1). 3 a Specific găgăuzilor (1).
GĂGĂÚZ, -Ă, găgăuzi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care aparține unei populații de origine turcă, având religie creștină, care locuiește în România (Dobrogea), în sudul Republicii Moldova, Ucraina, Bulgaria, Turcia. 2. Adj. Care aparține găgăuzilor (1), privitor la găgăuzi. – Din tc. gagavuz.
GĂGĂÚZ, -Ă, găgăuzi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care aparține unei populații de origine turcă, dar de religie creștină, care locuiește în România (Dobrogea), în sudul Republicii Moldova, Ucraina, Bulgaria, Turcia. 2. Adj. Care aparține găgăuzilor (1), privitor la găgăuzi. – Din tc. gagavuz.
GĂGĂÚZ, -Ă, găgăuzi, -e, s. m. și f. Persoană care aparține unei populații din Dobrogea, provenită din Asia Mică și vorbind limba turcă sau greacă.
găgăúz (nume etnic) adj. m., s. m., pl. găgăúzi; adj. f., s. f. găgăúză, pl. găgăúze
găgăúz (etnic) s. m., adj. m., pl. găgăúzi; f. sg. găgăúză, g.-d. art. găgăúzei, pl. găgăúze
GĂGĂÚZ2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de origine turcică, dar de religie creștină, ce locuiește în unele localități sudice ale Basarabiei și în Dobrogea. /<turc. gagauz
GĂGĂÚZ1 ~ă (~i, ~e) Care aparține populației de origine turcică, dar de religie creștină, ce locuiește în unele localități sudice ale Basarabiei și în Dobrogea. /<turc. gagauz
GĂGĂÚZĂ f. mai ales art. Limba găgăuzilor. /<turc. gagauz
GĂGĂÚZĂ s. f. (cf. tc. gagavuz): limbă din ramura vest-hunică, grupa oguz, subgrupul oguzo-bulgar, foarte puțin studiată, vorbită de găgăuzi, populație care locuiește în sud-vestul Ukrainei, în sudul Republicii Moldova (în Bugeac), în România (în Dobrogea) și în nord-estul Bulgariei. Cunoaște unele diferențieri dialectale (în lexic). A suferit influența limbilor slave (ucraineană și bulgară), a limbii române și a limbii grecești. Studii despre limba g. a realizat cercetătorul român Vladimir Drimba.

Găgăuz dex online | sinonim

Găgăuz definitie

Intrare: găgăuz (adj.)
găgăuz 1 adj. adjectiv
Intrare: găgăuz (s.m.)
găgăuz 2 s.m. admite vocativul substantiv masculin