Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru fuziune

FUZI├ÜNE, fuziuni, s. f. 1. Contopire a dou─â sau mai multe state sau a dou─â sau mai multe partide ├«ntr-unul singur ori a dou─â sau mai multe organiza╚Ťii ├«ntr-una singur─â. 2. Reorganizarea, prin contopire, ├«ntr-o singur─â unitate omogen─â a unor ├«ntreprinderi sau a unor institu╚Ťii. 3. Contopire a dou─â sau mai multe nuclee atomice u╚Öoare ├«ntr-unul mai greu. 4. Topire a unui corp la o temperatur─â mai ├«nalt─â dec├ót temperatura mediului ambiant. ÔŚŐ Punct de fuziune = temperatur─â de topire. 5. Reac╚Ťie nuclear─â de sintez─â a unui nucleu greu, mai stabil, din dou─â nuclee u╚Öoare, ├«nso╚Ťit─â de degajarea unei energii egal─â cu diferen╚Ťa dintre energia de leg─âtur─â a nucleului rezultat ╚Öi cea a nucleelor u╚Öoare. [Pr.: -zi-u-] ÔÇô Din fr. fusion, lat. fusio, -onis.
FUZI├ÜNE, fuziuni, s. f. 1. Contopire a dou─â sau mai multe state sau a dou─â sau mai multe partide ├«ntr-unul singur ori a dou─â sau mai multe organiza╚Ťii ├«ntr-una singur─â. 2. Reorganizarea, prin contopire, ├«ntr-o singur─â unitate omogen─â a unor ├«ntreprinderi sau a unor institu╚Ťii. 3. Contopire a dou─â sau mai multe nuclee atomice u╚Öoare ├«ntr-unul mai greu. 4. Topire a unui corp la o temperatur─â mai ├«nalt─â dec├ót temperatura mediului ambiant. ÔŚŐ Punct de fuziune = temperatur─â de topire. [Pr.: -zi-u-] ÔÇô Din fr. fusion, lat. fusio, -onis.
FUZI├ÜNE, fuziuni, s. f. 1. Reunire ├«ntr-o singur─â unitate omogen─â a unor organiza╚Ťii asem─ân─âtoare, grup─âri, institu╚Ťii etc.; contopire. Partidul Muncitoresc Rom├«n nu a fost creat ├«n urma unui compromis sau a unei fuziuni neprincipiale, ci ├«n urma luptei, ├«n urma victoriei Partidului Comunist Rom├«n. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, 160, 5/2. 2. Topirea unui corp la o temperatur─â mai ├«nalt─â dec├«t temperatura mediului ambiant. ÔŚŐ Punct de fuziune = temperatura de topire. ÔÇô Pronun╚Ťat: -zi-u-.
fuzi├║ne (-zi-u-) s. f., g.-d. art. fuzi├║nii; pl. fuzi├║ni
fuzi├║ne s. f. (sil. -zi-u-), g.-d. art. fuzi├║nii; pl. fuzi├║ni
FUZIÚNE s. 1. v. fuzionare. 2. v. topire.
FUZI├ÜNE s.f. 1. Unire ├«ntr-o singur─â unitate a unor organiza╚Ťii, grup─âri etc.; contopire. ÔÖŽ Fuziune nuclear─â = reac╚Ťie nuclear─â const├ónd ├«n combinarea a dou─â nuclee atomice u╚Öoare pentru a forma unele mai grele. 2. (Fiz.) Topire. ÔŚŐ Punct de fuziune = temperatur─â de topire. [Pron. -zi-u-. / cf. fr. fusion, it. fusione, lat. fusio].
FUZI├ÜNE s. f. 1. unire ├«ntr-o singur─â unitate a mai multor partide, organiza╚Ťii, grup─âri, state etc. 2. reac╚Ťie nuclear─â de contopire a dou─â nuclee u╚Öoare pentru a forma un nucleu mai greu. ÔŚŐ ├«mbinare, reunire ├«ntre mai multe elemente. ÔŚŐ (biol.) unire a game╚Ťilor etc. 3. (chim.) topire. (< fr. fusion, lat. fusio)
FUZI├ÜNE ~i f. 1) (despre organiza╚Ťii, institu╚Ťii, societ─â╚Ťi etc.) Unire ├«ntr-un singur tot; contopire. 2) fiz. Unificare prin trecere la starea lichid─â sub ac╚Ťiunea c─âldurii. ÔŚŐ Punct de ~ temperatur─â de topire a unui corp solid. ~ nuclear─â reac╚Ťie nuclear─â, prin care dou─â nuclee atomice u╚Öoare se unesc, form├ónd unul mai greu. [Art. fuziunea; G.-D. fuziunii; Sil. -zi-u-] /<fr. fusion, lat. fusio, ~onis
fuziune f. 1. trecerea unui corp solid la starea lichid─â sub ac╚Ťiunea c─âldurei; 2. fig. alian╚Ť─â, amestec: fuziune de rase, de sisteme.
*fuzi├║ne f. (lat. f├║sio, -├│nis, d. f├║ndere, fusum, a v─ârsa, a topi. V. con-, di-, e-, in- ╚Öi pro-fuziune). Topire, prefacerea unu─ş corp solid ├«n lichid pin c─âldur─â. Fig. Alian╚Ť─â, amestec: fuziunea partidelor.
FUZIUNE s. 1. contopire, fuzionare, unire. (~ unor partide.) 2. (FIZ.) topire. (Punct de ~.)
FUZI├ÜNE (< fr., lat.) s. n. 1. Contopire a dou─â sau a mai multe state sau a dou─â sau mai multe partide ├«ntr-unul singur, a dou─â sau mai multe organiza╚Ťii ├«ntr-una singur─â. 2. (EC.) Form─â de comasare a unor societ─â╚Ťi comerciale, industriale prin absorbirea de c─âtre o firm─â a uneia sau a mai multe firme, aceasta prelu├ónd ├«n totalitate profiturile sau pierderile ╚Öi obliga╚Ťiile contractuale; se mai realizeaz─â prin contopirea a dou─â sau mai multe firme din punct de vedere economic, administrativ ╚Öi juridic. Aceste f. duc la apari╚Ťia unor noi persoane juridice ╚Öi reprezint─â una dintre cele mai r─âsp├óndite forme de concentrare a capitalului. 3. (FIZ.) Topire. 4. Reac╚Ťie nuclear─â de sintez─â a unui nucleu greu, mai stabil, din dou─â nuclee u╚Öoare, ├«nso╚Ťit─â de degajarea unei energii egal─â cu diferen╚Ťa dintre energia de leg─âtur─â a nucleului rezultat ╚Öi cea a nucleelor u╚Öoare. A fost descoperit─â (1920-1925) prin bombardarea ghe╚Ťii grele (D2O) cu un fascicul de deuteroni accelera╚Ťi. ├Änvingerea for╚Ťelor electrostatice de respingere dintre nuclee este posibil─â numai pentru energii cinetice foarte mari, corespunz─âtoare unor temperaturi de ordinul zecilor ╚Öi sutelor de milioane de grade, la care substan╚Ťa se afl─â ├«n stare de plasm─â. Energia imens─â degajat─â ├«n cursul f. se redistribuie ├«ntre particulele plasmei, astfel ├«nc├ót reac╚Ťia se auto├«ntre╚Ťine. De aceea f. mai poart─â ╚Öi numele de reac╚Ťie termonuclear─â. Reac╚Ťiile de f. ├«n lan╚Ť constituie sursa energiei solare ╚Öi altor stele. ├Än cadrul cercet─ârilor moderne de fizic─â nuclear─â, realizarea reac╚Ťiilor termonucleare controlate va pune la dispozi╚Ťia omului o surs─â inepuizabil─â de energie. V. ╚Öi stelarator, tokamak.

Fuziune dex online | sinonim

Fuziune definitie

Intrare: fuziune
fuziune substantiv feminin
  • silabisire: -zi-u-