Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru furnizat

FURNIZ├ü, furnizez, vb. I. Tranz. A procura m─ârfuri prin v├ónzare sau a pune la dispozi╚Ťie servicii, contra plat─â, ├«n baza unei ├«n╚Ťelegeri prealabile; a livra. ÔÖŽ A da, a oferi o informa╚Ťie, o ╚Ötire etc. ÔÇô Din furnizor. Cf. fr. fournir.
FURNIZ├ü, furnizez, vb. I. Tranz. A procura m─ârfuri prin v├ónzare sau a pune la dispozi╚Ťie servicii, contra plat─â, ├«n baza unei ├«n╚Ťelegeri prealabile; a livra. ÔÖŽ A da, a oferi o informa╚Ťie, o ╚Ötire etc. ÔÇô Din furnizor. Cf. fr. fournir.
FURNIZ├ü, furnizez, vb. I. Tranz. (Cu privire la m─ârfuri) A procura prin v├«nzare ├«n baza unei ├«n╚Ťelegeri de mai lung─â durat─â; a livra. Numai o puternic─â industrie socialist─â poate furniza agriculturii ma╚Öinile perfec╚Ťionate cu ajutorul c─ârora s─â se poat─â cultiva p─âm├«ntul pe suprafe╚Ťe ├«ntinse ╚Öi dup─â cele mai noi cerin╚Ťe ale agrotehnicii. LUPTA DE CLAS─é, 1950, nr. 7-8, 86. ÔÖŽ (Complementul este un abstract) A da, a oferi, a produce. I-a furnizat informa╚Ťii bogate.
furnizá (a ~) vb., ind. prez. 3 furnizeáză
furniz├í vb., ind. prez. 1 sg. furniz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. furnize├íz─â
FURNIZÁ vb. 1. v. procura. 2. v. da.
FURNIZ├ü vb. I. tr. A procura prin v├ónzare (m─ârfuri), a aproviziona; a livra. ÔÖŽ A da, a oferi o informa╚Ťie, o ╚Ötire etc. [P.i. -zez. / < fr. fournir].
FURNIZ├ü vb. tr. 1. a procura prin v├ónzare (m─ârfuri), a aproviziona; a livra. 2. a oferi o informa╚Ťie, o ╚Ötire etc. (dup─â fr. fournir)
furniz├í (furniz├ęz, furniz├ít), vb. ÔÇô A dota, a ├«nzestra, a aproviziona. Fr. fournir, adaptat la termina╚Ťia -iza, cf. abrutir ÔÇ║ abrutiza, amortir ÔÇ║ amortiza, etc.
A FURNIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (m─ârfuri, materiale, provizii etc.) A pune ├«n posesiune ├«n mod sistematic (├«n baza unor ├«n╚Ťelegeri prealabile); a livra. 2) (informa╚Ťii, ╚Ötiri etc.) A pune la dispozi╚Ťie cu regularitate. /Din furnizor
furnisà v. a aproviziona: a furnisa o casă cu pâine; 2. a procura: a furnisa cuiva bani; 3. a purta grijă de: a furnisa cheltuelile. [Verb tras din furnisor].
*furnis├ęz v. tr. (fr. fournir, part fournissant, d. vgerm. frumjan; it. fornire). Procur, aduc, da┼ş: a furnisa une─ş case, une─ş armate proviziun─ş. ÔÇô Fals -izez.
FURNIZA vb. 1. a achizi╚Ťiona, a livra, a procura, (├«nv.) a teslimarisi, a teslimatisi. (A ~ cuiva o marf─â.) 2. a da, a oferi, a procura. (A ~ cuiva datele necesare.)

Furnizat dex online | sinonim

Furnizat definitie

Intrare: furniza
furniza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: furnizat
furnizat participiu