Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

10 defini╚Ťii pentru furlandisire

FURLANDIS├Ź, furlandisesc, vb. IV. Refl. (Fam.) A se fuduli, a se f─âli. ÔÇô Cf. tc. f─▒rland─▒ ÔÇ×a se ridica bruscÔÇŁ.
FURLANDIS├Ź, furlandisesc, vb. IV. Refl. (Fam.) A se fuduli, a se f─âli. ÔÇô Cf. tc. f─▒rland─▒ ÔÇ×a se ridica bruscÔÇŁ.
FURLANDIS├Ź, furlandisesc, vb. IV. Refl. (Familiar) A se fuduli, a se m├«ndri, a se f─âli. Vod─â-╚śu╚Ťu, ghebos ╚Öi ur├«t cum era, se furlandisea nespus de mult. MACEDONSKI, O. III 120. Furlandisindu-se-n saloane, Cu mintea stearp─â ╚Öi-n doi peri, S─â fac─â curte la cucoane S├«nt me╚Öteri fan╚Ťii-cavaleri! VLAHU╚Ü─é, P. 55. Pan, cod├«rla╚Öul zeilor, se furlandisea ╚Öi se l─âuda ├«n toate p─âr╚Ťile. ISPIRESCU, U. 109.
!furlandis├ş (a se ~) (├«nv.) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se furlandis├ę╚Öte, imperf. 3 sg. se furlandise├í; conj. prez. 3 s─â se furlandise├ísc─â
furlandis├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. furlandis├ęsc, imperf. 3 sg. furlandise├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. furlandise├ísc─â
FURLANDIS├Ź vb. v. f─âli, fuduli, groz─âvi, infatua, ├«mp─âuna, ├«nfumura, ├«ng├ómfa, l─âuda, m├óndri, seme╚Ťi.
furlandis├ş (furlandis├ęsc, furlandis├şt), vb. refl. ÔÇô A se fuduli, a se f─âli, a se ├«mp─âuna. Tc. furlanmak, aorist furlandi (Iogu, GS, V, 182). Este gre╚Öit─â ipoteza lui Bogrea, Dacor., IV, 815, care pleca de la ven. forlana ÔÇ×femeie sau dans din FriulÔÇŁ.
furlandis├Č v. a se umfla ├«n pene: se furlandisia ╚Öi se l─âuda ├«n toate p─âr╚Ťile ISP. [Origin─â necunoscut─â].
furlandis├ęsc (m─â) v. refl. (turc. sa┼ş grec.). Munt. Fam. M─â r─â╚Ťo─şesc, m─â unflu ├«n pene, m─â fudulesc.
furlandisi vb. v. FĂLI. FUDULI. GROZĂVI. INFATUA. ÎMPĂUNA. ÎNFUMURA. ÎNGÎMFA. LĂUDA. MÎNDRI. SEMEȚI.

Furlandisire dex online | sinonim

Furlandisire definitie

Intrare: furlandisi
furlandisi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: furlandisire
furlandisire infinitiv lung