Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru fund─âtur─â

FUND─éT├ÜR─é, fund─âturi, s. f. Strad─â, drum, uli╚Ť─â care se ├«nfund─â, fiind ├«nchis─â la un cap─ât prin construc╚Ťii sau printr-un taluz; fundac. ÔÇô [├Än]funda + suf. -─âtur─â.
FUND─éT├ÜR─é, fund─âturi, s. f. Strad─â, drum, uli╚Ť─â care se ├«nfund─â, fiind ├«nchis─â la un cap─ât prin construc╚Ťii sau printr-un taluz; fundac. ÔÇô [├Än]funda + suf. -─âtur─â.
FUND─éT├ÜR─é, fund─âturi, s. f. Strad─â, drum, uli╚Ť─â care este ├«nchis─â la un cap─ât prin construc╚Ťii sau printr-un taluz; fundac. Casele acestei fund─âturi... s├«nt ascunse ├«n pom─âturi, s├«nt ├«n─âbu╚Öite de trandafiri ag─â╚Ť─âtori, de vi╚Ť─â cu strugurii grei. C─éLUG─éRU, O. P. 403. Locuia ├«ntr-o ulicioar─â glodoas─â din fund─âtura Badalanului. DUN─éREANU, CH. 65.
fund─ât├║r─â s. f., g.-d. art. fund─ât├║rii; pl. fund─ât├║ri
fund─ât├║r─â s. f., g.-d. art. fund─ât├║rii; pl. fund─ât├║ri
FUNDĂTÚRĂ s. v. alee.
FUND─éT├ÜR─é ~i f. 1) Drum ├«nchis la un cap─ât (care ├«ntrerupe continuitatea circula╚Ťiei). 2) Parte a unei localit─â╚Ťi aflat─â departe de centru. 3) Localitate izolat─â, aflat─â ├«ntr-un loc ad├óncit, ├«nchis de jur ├«mprejur (de p─âduri, dealuri etc.). 4) Loc ├«n ad├óncul unei p─âduri. /a [├«n]funda + suf. ~─âtur─â
fundătură f. stradelă înfundată.
fund─ât├║r─â f., pl. ─ş. ├Änfund─âtur─â, drum ├«nfundat. V. ╚Öi fundac ╚Öi impas.
FUNDĂTURĂ s. alee, intrare, (reg.) fundac, (înv.) impas.
fund─ât├║r─â, fund─âturi, s.f. ÔÇô 1. Partea de deasupra porti╚Ťei (u╚Ötior), la por╚Ťile de lemn maramure╚Öene. De obicei, este format─â din sc├ónduri de brad traforate (figuri geometrice). Uneori este alc─âtuit─â din ╚Öipci dispuse vertical sau ├«n form─â de gr─âtar. Fund─âtura are valoare strict estetic─â (Nistor, 1977: 22). 2. Drum ├«nfundat, ├«nchis. ÔÇô Din (├«n)funda ÔÇ×a ├«nchide, a astupaÔÇŁ (cf. lat. infundare) + suf. -─âtur─â (DEX, MDA).
fund─ât├║r─â, -i, s.f. ÔÇô Partea de deasupra porti╚Ťei (u╚Ötior), la por╚Ťile de lemn maramure╚Öene. De obicei este format─â din sc├ónduri de brad traforate (figuri geometrice). Uneori este alc─âtuit─â din ╚Öipci dispuse vertical sau ├«n form─â de gr─âtar. Fund─âtura are valoare strict estetic─â (Nistor 1977: 22). ÔÇô Din ├«nfunda ÔÇ×a ├«nchide, a astupaÔÇŁ (cf. lat. infundare) + -tur─â.
Fund─âtura, l─âca╚Ö de cult rupestru, cu hramul ÔÇ×Schimbarea la fa╚Ť─âÔÇŁ, situat ├«n zona Aluni╚Ö-Nucu din jud. Buz─âu, la origine o st├ónc─â desprins─â din culmea Crucea Sp─âtarului. Scobit─â ├«n interior, a fost amenajat─â ca biseric─â, cu o ni╚Ö─â a altarului, alte dou─â pentru proscomidie ╚Öi diaconicon, precum ╚Öi un naos. Este atestat─â ├«ntr-un hrisov din 12 ianuarie 1678. ├Än 1892 se mai g─âsea aici un mare trunchi de fag netezit, cu 12 scobituri pe margine, servind drept str─âchini pentru c─âlug─âri. L─âca╚Öul, ├«n prezent ├«ntr-o avansat─â stare de degradare, reprezint─â unul dintre cele mai interesante monumente de art─â veche rom├óneasc─â.

Fund─âtur─â dex online | sinonim

Fund─âtur─â definitie

Intrare: fund─âtur─â
fund─âtur─â substantiv feminin