Dicționare ale limbii române

2 intrări

11 definiții pentru fulminat

FULMINÁT, fulminați, s. m. Sare a acidului fulminic. ◊ Fulminat de mercur = sare de mercur a acidului fulminic, exploziv detonant, foarte toxic, care se prezintă sub forma unui praf cenușiu, cu gust metalic. – Din fr. fulminate.
FULMINÁT, fulminați, s. m. Sare a acidului fulminic. ♦ Fulminat de mercur = sare de mercur a acidului fulminic, exploziv detonat, foarte otrăvitor, care se prezintă sub forma unui praf cenușiu, cu gust metalic. – Din fr. fulminate.
FULMINÁT s. n. (Mai ales în expr.) Fulminat de mercur = exploziv detonant, otrăvitor, care se prezintă sub forma unui praf cenușiu cu gust metalic și care este folosit în capse și amorse.
fulminát s. m., pl. fulmináți
fulminát s. m., pl. fulmináți
FULMINÁT s.m. Sare a acidului fulminic. ◊ Fulminat de mercur = substanță explozivă de forma unei pulberi cenușii cu gust metalic, foarte otrăvitoare. [< fr. fulminate].
FULMINÁ vb. I. intr. (fig.) a profera amenințări. II. tr. a vorbi vehement. (< fr. fulminer)
FULMINÁT s. m. sare a acidului fulminic. ♦ ~ de mercur = sare de mercur a acidului fulminic, pulbere toxică. (< fr. fulminate)
FULMINÁT ~ți m. Sare a acidului fulminic. ◊ ~ de mercur exploziv sub formă de praf cenușiu, foarte otrăvitor. /<fr. fulminate
fulminat n. sare produsă prin combinarea acidului fulminic cu o bază.
*fulminát n. (d. fulminant). Chim. Sare produsă pin combinațiunea aciduluĭ fulminic cu o bază: fulminatu de mercur servește la fabricarea capselor.

fulminat definitie

fulminat dex

Intrare: fulminat
fulminat substantiv masculin
Intrare: fulmina
fulmina verb grupa I conjugarea a II-a