Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru frigorifer

FRIGORIFÉR, -Ă, frigoriferi, -e, adj. (Despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) Care transferă frigul. ◊ Lanț frigorifer = serie de instalații frigorifice prin care se asigură conservarea și transportul la rece al alimentelor. Agent frigorifer = agent frigorific care transferă frig la un mediu ce trebuie răcit de la un mediu care se află la o temperatură mai joasă. ♦ (Substantivat, n.; impr.) Clădire sau încăpere prevăzută cu instalații de răcire sub temperatura mediului înconjurător și folosită pentru conservarea unor cantități mari de alimente, medicamente etc.; instalație frigorifică. – Din fr. frigorifère.
FRIGORIFÉR, -Ă, frigoriferi, -e, adj. (Despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) Care transferă frigul. ◊ Lanț frigorifer = serie de instalații frigorifice prin care se asigură conservarea și transportul la rece al alimentelor. Agent frigorifer = agent frigorific care transferă frig la un mediu ce trebuie răcit de la un mediu care se află la o temperatură mai joasă. ♦ (Substantivat; impr.) Clădire sau încăpere prevăzută cu instalații de răcire sub temperatura mediului înconjurător și folosită pentru conservarera unor cantități mari de alimente, medicamente etc.; instalație frigorifică. – Din fr. frigorifére.
FRIGORIFÉR, frigorifere, s. n. Clădire sau încăpere prevăzută cu instalațiile necesare de răcire, pentru conservarea unor cantități mari de alimente. Zeci și zeci de bărci, mînate de pescari, vase mari cu motor, venite din deltă, acostează încărcate cu pește lîngă impunătoarea clădire a frigoriferului, construită în anii regimului de democrație populară. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2744. ◊ (Adjectival) Vagon frigorifer.
frigorifér1 adj. m., pl. frigoriféri; f. frigoriféră, pl. frigorifére
frigorifér2 s. n., pl. frigorifére
frigorifér adj. m., pl. frigoriféri; f. sg. frigoriféră, pl. frigorifére
frigorifér s. n., pl. frigorifére
FRIGORIFÉR adj.n. (Despre un sistem tehnic) Care produce și menține frigul. // s.n. Construcție cu instalații pentru producerea frigului artificial. [< fr. frigorifère, cf. lat. frigus – frig, ferre – a purta].
FRIGORIFÉR I. adj. (despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) care transferă frigul. II. s. n. instalație frigorifică. ◊ navă echipată cu o asemenea instalație. (< fr. frigorifère)
FRIGORIFÉR1 ~e n. Încăpere unde se menține frigul artificial și care servește la păstrarea în cantități mari a produselor ușor alterabile; instalație frigorifică. /<fr. frigorifere
FRIGORIFÉR2 ~ă (~i, ~e) (despre sisteme fizico-chimice, tehnice sau despre agenți fizici) Care produce și menține frigul artificial; prevăzut pentru producerea și menținerea frigului artificial. /<fr. frigorifere
*frigorifér, -ă adj. (lat. frigus, frigoris, frig, și fero, port, duc). Care produce frig. S. n., pl. e. Cameră rece în aparatele frigorifice. (Inventatoru industriiĭ frigorifere e Francezu Carol Tellier, mort în mizerie la Paris în 1913).
FRIGORI- „frig, congelare, temperatură scăzută”. ◊ L. frigus, oris „răceală, frig” > fr. frigori-, engl. id., it. id. > rom. frigori-. □ ~fer (v. -fer), adj., s. n., 1. adj., Care produce și menține frigul. 2. s. n., Instalație frigorifică; ~gen (v. -gen2), adj., care poate produce frig; ~metru (v. -metru1), s. n., instrument utilizat în bioclimatologie pentru determinarea efectului caloric complex al factorilor de microclimat.

frigorifer definitie

frigorifer dex

Intrare: frigorifer
frigorifer adjectiv substantiv neutru