fotomultiplicator definitie

7 definiții pentru fotomultiplicator

FOTOMULTIPLICATÓR, fotomultiplicatoare, s. n. Dispozitiv bazat pe fenomenul de fotoemisie, utilizat pentru amplificarea fluxurilor luminoase. – Din fr. photomultiplicateur.
FOTOMULTIPLICATÓR, fotomultiplicatoare, s. n. Dispozitiv pentru multiplicarea impulsurilor luminoase și pentru transformarea acestora în impulsuri electrice. – Din fr. photomultiplicateur.
fotomultiplicatór (-ti-pli-) s. n., pl. fotomultiplicatoáre
fotomultiplicatór s. n. (sil. -pli-), pl. fotomultiplicatoáre
FOTOMULTIPLICATÓR s.n. Dispozitiv pentru măsurarea fluxului luminos prin transformarea impulsurilor luminoase în impulsuri electrice. [< fr. photomultiplicateur].
FOTOMULTIPLICATÓR s. n. dispozitiv pentru amplificarea fluxurilor luminoase, bazat pe fenomenul de fotoemisiune. (< fr. photomultiplicateur)
fotomultiplicatór s. n. Dispozitiv de amplificare a strălucirii prin efect fotoelectric, utilizat la lunete, telescoape, în radioscopie ◊ „Secția de astrofizică a Observatorului astronomic din Capitală a construit un fotometru cu fotomultiplicatori de mare precizie, montat pe un telescop cu un diametru de 50 cm.” Sc. 11 XII 65 p. 6 (din fr. photomultiplicateur; PR 1957; DT, LTR; DEX, DN3)

fotomultiplicator dex

Intrare: fotomultiplicator
fotomultiplicator substantiv neutru
  • silabisire: -pli-