Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru fotbal

F├ôTBAL s. n. Joc sportiv cu mingea ├«ntre dou─â echipe de c├óte 11 juc─âtori, fiecare dintre juc─âtori c─âut├ónd s─â introduc─â mingea ├«n poarta celeilalte echipe, lovind-o cu piciorul sau cu oricare alt─â parte a corpului, ├«n afar─â de m├óini. ÔÇô Din engl., fr. football.
F├ôTBAL s. n. Joc sportiv cu mingea ├«ntre dou─â echipe de c├óte 11 juc─âtori, fiecare dintre juc─âtori c─âut├ónd s─â introduc─â mingea ├«n poarta celeilalte echipe, lovind-o cu piciorul sau cu oricare alt─â parte a corpului, ├«n afar─â de m├óini. ÔÇô Din engl., fr. football.
F├ôTBAL s. n. Joc sportiv cu mingea ├«ntre dou─â echipe de c├«te 11 juc─âtori, fiecare dintre ele c─âut├«nd s─â introduc─â mingea ├«n poarta advers─â, lovind-o cu piciorul sau cu oricare alt─â parte a corpului, ├«n afar─â de bra╚Ťe.
f├│tbal s. n.
fotbal s. n.
FÓTBAL s. sportul cu balonul rotund, sportul rege.
F├ôTBAL s.n. Joc cu mingea practicat pe un teren de anumite dimensiuni ├«ntre dou─â echipe de c├óte unsprezece juc─âtori, care pot lovi mingea numai cu piciorul sau cu capul pentru a o b─âga ├«n poarta adversarului. [Var. futbol s.n. / < engl., fr. football < engl. foot ÔÇô picior, ball ÔÇô minge].
FÓTBAL s. n. joc sportiv între două echipe de câte 11 jucători, care caută să introducă mingea, jucată doar cu piciorul și capul, în poarta adversă. (< engl., fr. football)
FÓTBAL n. Joc sportiv cu mingea, între două echipe, pe un teren special amenajat, care constă în introducerea mingii în poarta adversarului, lovind-o cu piciorul (sau altă parte a corpului în afară de mână). /<engl., fr. football
FOTBAL s. (SPORT.) sportul cu balonul rotund, sportul rege.
FEDERA╚ÜIA INTERNA╚ÜIONAL─é DE FOTBAL ASOCIA╚ÜIE (F.I.F.A), organiza╚Ťie sportiv─â interna╚Ťional─â, ├«nfiin╚Ťat─â ├«n 1904, cu sediul la Z├╝rich, din care fac parte peste 150 de federa╚Ťii de fotbal. Organizeaz─â principalele competi╚Ťii mondiale (ex. campionatul mondial de fotbal); ├«n subordinea ei se afl─â celelalte forumuri continentale (ex. UEFA pentru Europa).
F├ôTBAL (< fr., engl.) s. n. Joc sportiv cu mingea, ├«n care dou─â echipe (a c├óte 10 juc─âtori de c├ómp ╚Öi un portar) ├«ncearc─â s─â introduc─â (cu piciorul sau cu alt─â parte a corpului ├«n afar─â de m├óini) mingea ├«n poarta celeilalte echipe, marc├ónd un gol. Se desf─â╚Öoar─â pe un teren cu lungimea de 100-110 m ╚Öi l─â╚Ťimea de 65-75 m, la extremit─â╚Ťile c─âruia se afl─â dou─â por╚Ťi (7,32 x 2,44 m). Data oficial─â de apari╚Ťie a jocului este considerat─â 26 oct. 1863, c├ónd la Manchester s-a publicat ╚Öi primul regulament. Este introdus la Jocurile Olimpice ├«n edi╚Ťia 1900, de la Paris. Campionatele Mondiale ├«ncep s─â se desf─â╚Öoare din 1930, iar cele europene din 1960. Alte competi╚Ťii importante: Liga Campionilor, Cupa Cupelor ╚Öi Cupa U.E.F.A. (Europa), Cupa Libertadores ╚Öi Artemio Franchi (├«n America de Sud), Cupa Intercontinental─â, Supercupa Europei ╚Ö.a. ÔŚŐ F. american = joc sportiv inventat (1872, la Harvard) ╚Öi practicat ├«n S.U.A., asem─ân─âtor rugbiului. Se disput─â ├«ntre echipe de 11 juc─âtori, un meci av├ónd, de obicei, patru reprize a 15 minute de joc efectiv. Terenul (91/49 m) are culoare de 4,5 m, ce trebuie cucerite progresiv ╚Öi seam─ân─â cu o gril─â. Echipamentul (casc─â, plato╚Ö─â, ap─âr─âtori etc.) unui juc─âtor c├ónt─âre╚Öte ├«n jur de 8 kg.
UNIUNEA EUROPEAN─é DE FOTBAL ASOCIA╚ÜIE (U.E.F.A.), organism european care dirijeaz─â fotbalul european. Este responsabil mai ales de organizarea competi╚Ťiilor intercluburi.

Fotbal dex online | sinonim

Fotbal definitie

Intrare: fotbal
fotbal substantiv neutru