Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru fosforit

FOSFORÍT, fosforite, s. n. Fosfat natural de calciu, folosit la prepararea îngrășămintelor. – Din fr. phosphorite.
FOSFORÍT, fosforite, s. n. Fosfat natural de calciu, folosit la prepararea îngrășămintelor. – Din fr. phosphorite.
fosforít s. n., pl. fosforíte
fosforít s. n., pl. fosforíte
FOSFORÍT s.n. Fosfat natural de calciu, folosit la prepararea îngrășămintelor. [Pl. -te, -turi. / < fr. phosphorite].
FOSFORÍT s. n. rocă sedimentară, compusă în special din fosfați de calciu proveniți prin precipitarea din mediul marin sau prin acumularea și transformarea unor resturi organice. (< fr. phosphorite)
FOSFORÍT ~e n. Rocă sedimentară formată din fosfat de calciu, întrebuințată la prepararea îngrășămintelor agricole. /<fr. phosphorite
fosforit, (engl.= phosphorite), 1. orice dep. sedimentar cu un conținut de P2O5 mai mare de 5-6%. F. sunt roci bogate în fosfat de calciu, collofan, dahlit, podolit etc., carbonați și glauconit și mai rar silice; forma de prezentare a f. – concreționară, stratiformă sau neregulată – stă la baza clasificării lor petrografice. Cele mai frecvente tipuri sunt: f. nodulare, f. oolitice, f. peletale, f. cu organisme, breciile de oase, guano. F. se formează prin procese de precipitare chimică, prin procese organogene și procese diage-netice. În România se întâlnește în Dobr. S. și în peștera Cioclovina; 2. termen folosit restrictiv pentru a defini aspectele concreționare pe care le îmbracă acumulările bogate în fosfați.

fosforit definitie

fosforit dex

Intrare: fosforit (pl. fosforite)
fosforit pl. fosforite substantiv neutru
Intrare: fosforit (pl. fosforituri)
fosforit pl. fosforituri