Dicționare ale limbii române

2 intrări

12 definiții pentru formulat

FORMULÁ, formulez, vb. I. Tranz. A da o formă precisă unui gând, unei idei, unei hotărâri etc.; a exprima prin cuvinte, a enunța. – Din fr. formuler.
FORMULÁ, formulez, vb. I. Tranz. A da o formă precisă unui gând, unei idei, unei hotărâri etc., a exprima prin cuvinte. – Din fr. formuler.
FORMULÁ, formulez, vb. I. Tranz. A da o formă precisă unei gîndiri, unei hotărîri etc.; a exprima prin cuvinte. V. enunța, redacta. În «Tezele din aprilie», Lenin a formulat pentru prima dată teza marxistă fundamentală despre republica sovietelor ca forma cea mai potrivită de organizare politică a societății în perioada de trecere de la capitalism la socialism. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2328. ◊ Refl. Gîndurile, observațiile lui i se formulau și i se așezau în cap pe coloane de gazetă. VLAHUȚĂ, O. A. III 22. (Cu pron. pers. în dativ) Își formulase în minte, concret și simplu, într-o expunere directă, toate problemele pe care ar fi dorit să le ridice. MIHALE, O. 296.
formulá (a ~) vb., ind. prez. 3 formuleáză
formulá vb., ind. prez. 1 sg. formuléz, 3 sg. și pl. formuleáză
FORMULÁ vb. 1. a exprima, a pronunța, a rosti, a spune, a zice. (A ~ următoarea opinie...) 2. v. exprima. 3. v. enunța. 4. v. emite. 5. v. redacta.
FORMULÁ vb. I. tr. A da formă, a exprima, a spune în cuvinte (o idee, o gândire etc.). [< fr. formuler, it. formulare].
FORMULÁ vb. tr. a exprima, a spune în cuvinte (o idee, o gândire etc.). (< fr. formuler)
A FORMULÁ ~éz tranz. (idei, gânduri, hotărâri etc.) A prezenta într-o anumită formă. /<fr. formuler
formulà v. 1. a redacta în forma obișnuită: a formula o sentință; 2. fig. a enunța cu preciziune: a-și formula opiniunea.
*formuléz v. tr. (d. fórmulă; fr. formuler). Redactez în formă obișnuită: a formula o sentență. Enunț precis: a formula o acuzațiune.
FORMULA vb. 1. a exprima, a pronunța, a rosti, a spune, a zice. (A ~ următoarea opinie...) 2. a exprima, a expune. (A-si ~ ideile.) 3. a enunța. (A ~ o judecată de valoare.) 4. a elabora, a emite, a enunța, a expune. (A ~ o nouă teorie.) 5. a alcătui, a compune, a concepe, a elabora, a face, a întocmi, a redacta. (A ~ un raport.)

Formulat dex online | sinonim

Formulat definitie

Intrare: formula
formula verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: formulat
formulat participiu