Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

12 defini╚Ťii pentru formulat

FORMUL├ü, formulez, vb. I. Tranz. A da o form─â precis─â unui g├ónd, unei idei, unei hot─âr├óri etc.; a exprima prin cuvinte, a enun╚Ťa. ÔÇô Din fr. formuler.
FORMUL├ü, formulez, vb. I. Tranz. A da o form─â precis─â unui g├ónd, unei idei, unei hot─âr├óri etc., a exprima prin cuvinte. ÔÇô Din fr. formuler.
FORMUL├ü, formulez, vb. I. Tranz. A da o form─â precis─â unei g├«ndiri, unei hot─âr├«ri etc.; a exprima prin cuvinte. V. enun╚Ťa, redacta. ├Än ┬źTezele din aprilie┬╗, Lenin a formulat pentru prima dat─â teza marxist─â fundamental─â despre republica sovietelor ca forma cea mai potrivit─â de organizare politic─â a societ─â╚Ťii ├«n perioada de trecere de la capitalism la socialism. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2328. ÔŚŐ Refl. G├«ndurile, observa╚Ťiile lui i se formulau ╚Öi i se a╚Öezau ├«n cap pe coloane de gazet─â. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 22. (Cu pron. pers. ├«n dativ) ├Ä╚Öi formulase ├«n minte, concret ╚Öi simplu, ├«ntr-o expunere direct─â, toate problemele pe care ar fi dorit s─â le ridice. MIHALE, O. 296.
formulá (a ~) vb., ind. prez. 3 formuleáză
formul├í vb., ind. prez. 1 sg. formul├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. formule├íz─â
FORMUL├ü vb. 1. a exprima, a pronun╚Ťa, a rosti, a spune, a zice. (A ~ urm─âtoarea opinie...) 2. v. exprima. 3. v. enun╚Ťa. 4. v. emite. 5. v. redacta.
FORMULÁ vb. I. tr. A da formă, a exprima, a spune în cuvinte (o idee, o gândire etc.). [< fr. formuler, it. formulare].
FORMULÁ vb. tr. a exprima, a spune în cuvinte (o idee, o gândire etc.). (< fr. formuler)
A FORMUL├ü ~├ęz tranz. (idei, g├ónduri, hot─âr├óri etc.) A prezenta ├«ntr-o anumit─â form─â. /<fr. formuler
formul├á v. 1. a redacta ├«n forma obi╚Önuit─â: a formula o sentin╚Ť─â; 2. fig. a enun╚Ťa cu preciziune: a-╚Öi formula opiniunea.
*formul├ęz v. tr. (d. f├│rmul─â; fr. formuler). Redactez ├«n form─â obi╚Önuit─â: a formula o senten╚Ť─â. Enun╚Ť precis: a formula o acuza╚Ťiune.
FORMULA vb. 1. a exprima, a pronun╚Ťa, a rosti, a spune, a zice. (A ~ urm─âtoarea opinie...) 2. a exprima, a expune. (A-si ~ ideile.) 3. a enun╚Ťa. (A ~ o judecat─â de valoare.) 4. a elabora, a emite, a enun╚Ťa, a expune. (A ~ o nou─â teorie.) 5. a alc─âtui, a compune, a concepe, a elabora, a face, a ├«ntocmi, a redacta. (A ~ un raport.)

Formulat dex online | sinonim

Formulat definitie

Intrare: formula
formula verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: formulat
formulat participiu