Dicționare ale limbii române

32 definiții pentru formulare

FORMULÁ, formulez, vb. I. Tranz. A da o formă precisă unui gând, unei idei, unei hotărâri etc.; a exprima prin cuvinte, a enunța. – Din fr. formuler.
FORMULÁR, formulare, s. n. 1. Imprimat cu mai multe spații albe, care se completează în vederea întocmirii unui act, a unui tabel etc. 2. Broșură sau volum care cuprinde formulele uzuale dintr-o ramură a unei științe; culegere de formule. – Din fr. formulaire.
FORMULÁRE, formulări, s. f. Acțiunea de a formula și rezultatul ei. – V. formula.
FORMULÁ, formulez, vb. I. Tranz. A da o formă precisă unui gând, unei idei, unei hotărâri etc., a exprima prin cuvinte. – Din fr. formuler.
FORMULÁR, formulare, s. n. 1. Imprimat cu mai multe spații albe, care se completează în vederea întocmirii unui act, a unui tabel etc. 2. Broșură sau volum care cuprinde formulele uzuale dintr-o ramură a unei științe; culegere de formule. – Din fr. formulaire.
FORMULÁRE, formulări, s. f. Acțiunea de a formula și rezultatul ei. – V. formula.
FORMULÁ, formulez, vb. I. Tranz. A da o formă precisă unei gîndiri, unei hotărîri etc.; a exprima prin cuvinte. V. enunța, redacta. În «Tezele din aprilie», Lenin a formulat pentru prima dată teza marxistă fundamentală despre republica sovietelor ca forma cea mai potrivită de organizare politică a societății în perioada de trecere de la capitalism la socialism. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2328. ◊ Refl. Gîndurile, observațiile lui i se formulau și i se așezau în cap pe coloane de gazetă. VLAHUȚĂ, O. A. III 22. (Cu pron. pers. în dativ) Își formulase în minte, concret și simplu, într-o expunere directă, toate problemele pe care ar fi dorit să le ridice. MIHALE, O. 296.
FORMULÁR, formulare, s. n. 1. Coală de hîrtie cu un text și cu spații albe care se completează în vederea întocmirii unui act, a unui tablou etc. A organiza și a conduce întrecerea nu înseamnă a aduna angajamente și a completa formulare, ci a desfășura o multilaterală muncă organizatorică, politică și cultural-educativă. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2547. 2. Broșură sau volum care cuprinde formulele uzuale dintr-o ramură a unei științe.
FORMULÁRE, formulări, s. f. Acțiunea de a formula și rezultatul ei; exprimare. V. enunțare, redactare. Pentru a ajunge la versul «O prea frumoasă fată», Eminescu a încercat diverse formulări. L. ROM. 1953, nr. 4, 55.
formulá (a ~) vb., ind. prez. 3 formuleáză
formulár s. n., pl. formuláre
formuláre s. f., g.-d. art. formulắrii; pl. formulắri
formulá vb., ind. prez. 1 sg. formuléz, 3 sg. și pl. formuleáză
formulár s. n., pl. formuláre
formuláre s. f., g.-d. art. formulării; pl. formulări
FORMULÁ vb. 1. a exprima, a pronunța, a rosti, a spune, a zice. (A ~ următoarea opinie...) 2. v. exprima. 3. v. enunța. 4. v. emite. 5. v. redacta.
FORMULÁR s. imprimat. (A completat un ~.)
FORMULÁRE s. 1. exprimare, pronunțare, rostire, spunere, zicere. (~ unei opinii.) 2. enunțare. (~ unei judecăți.) 3. v. emitere. 4. v. redactare.
FORMULÁ vb. I. tr. A da formă, a exprima, a spune în cuvinte (o idee, o gândire etc.). [< fr. formuler, it. formulare].
FORMULÁR s.n. 1. Imprimat care se completează în vederea întocmirii unui act. 2. Carte care cuprinde o culegere de formule dintr-un anumit domeniu; culegere de formule. [Cf. fr. formulaire].
FORMULÁRE s.f. Acțiunea de a formula și rezultatul ei. [< formula].
FORMULÁ vb. tr. a exprima, a spune în cuvinte (o idee, o gândire etc.). (< fr. formuler)
FORMULÁR s. n. 1. imprimat care se completează în vederea întocmirii unui act. 2. carte cuprinzând formule uzuale dintr-un anumit domeniu; culegere de formule. (< fr. formulaire)
A FORMULÁ ~éz tranz. (idei, gânduri, hotărâri etc.) A prezenta într-o anumită formă. /<fr. formuler
FORMULÁR ~e n. 1) Hârtie cu textul unui document parțial tipărit, urmând ca spațiile libere să fie completate de fiecare cu datele sale individuale. 2) rar Culegere de formule dintr-o ramură a științei. /<fr. formulaire
formulà v. 1. a redacta în forma obișnuită: a formula o sentință; 2. fig. a enunța cu preciziune: a-și formula opiniunea.
formular n. 1. culegere de formule: formular farmaceutic; 2. model după care se dresează un tablou, o situațiune financiară.
*formulár n., pl. e. (d. formulă; fr. formulaire). Culegere de formule: formular farmaceutic. Model după care se face un tabloŭ, o situațiune, o petițiune.
*formuléz v. tr. (d. fórmulă; fr. formuler). Redactez în formă obișnuită: a formula o sentență. Enunț precis: a formula o acuzațiune.
FORMULA vb. 1. a exprima, a pronunța, a rosti, a spune, a zice. (A ~ următoarea opinie...) 2. a exprima, a expune. (A-si ~ ideile.) 3. a enunța. (A ~ o judecată de valoare.) 4. a elabora, a emite, a enunța, a expune. (A ~ o nouă teorie.) 5. a alcătui, a compune, a concepe, a elabora, a face, a întocmi, a redacta. (A ~ un raport.)
FORMULAR s. imprimat. (A completat un ~.)
FORMULARE s. 1. exprimare, pronunțare, rostire, spunere, zicere. (~ unei opinii.) 2. enunțare. (~ unei judecăți.) 3. elaborare, emitere, enunțare, expunere. (~ unei noi teorii asupra...) 4. concepere, elaborare, întocmire, redactare. (~ unei scrisori.)

formulare definitie

formulare dex

Intrare: formula
formula verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: formulare
formulare substantiv feminin
Intrare: formular
formular substantiv neutru