Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

32 defini╚Ťii pentru formulare

FORMUL├ü, formulez, vb. I. Tranz. A da o form─â precis─â unui g├ónd, unei idei, unei hot─âr├óri etc.; a exprima prin cuvinte, a enun╚Ťa. ÔÇô Din fr. formuler.
FORMUL├üR, formulare, s. n. 1. Imprimat cu mai multe spa╚Ťii albe, care se completeaz─â ├«n vederea ├«ntocmirii unui act, a unui tabel etc. 2. Bro╚Öur─â sau volum care cuprinde formulele uzuale dintr-o ramur─â a unei ╚Ötiin╚Ťe; culegere de formule. ÔÇô Din fr. formulaire.
FORMUL├üRE, formul─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a formula ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. formula.
FORMUL├ü, formulez, vb. I. Tranz. A da o form─â precis─â unui g├ónd, unei idei, unei hot─âr├óri etc., a exprima prin cuvinte. ÔÇô Din fr. formuler.
FORMUL├üR, formulare, s. n. 1. Imprimat cu mai multe spa╚Ťii albe, care se completeaz─â ├«n vederea ├«ntocmirii unui act, a unui tabel etc. 2. Bro╚Öur─â sau volum care cuprinde formulele uzuale dintr-o ramur─â a unei ╚Ötiin╚Ťe; culegere de formule. ÔÇô Din fr. formulaire.
FORMUL├üRE, formul─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a formula ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. formula.
FORMUL├ü, formulez, vb. I. Tranz. A da o form─â precis─â unei g├«ndiri, unei hot─âr├«ri etc.; a exprima prin cuvinte. V. enun╚Ťa, redacta. ├Än ┬źTezele din aprilie┬╗, Lenin a formulat pentru prima dat─â teza marxist─â fundamental─â despre republica sovietelor ca forma cea mai potrivit─â de organizare politic─â a societ─â╚Ťii ├«n perioada de trecere de la capitalism la socialism. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2328. ÔŚŐ Refl. G├«ndurile, observa╚Ťiile lui i se formulau ╚Öi i se a╚Öezau ├«n cap pe coloane de gazet─â. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 22. (Cu pron. pers. ├«n dativ) ├Ä╚Öi formulase ├«n minte, concret ╚Öi simplu, ├«ntr-o expunere direct─â, toate problemele pe care ar fi dorit s─â le ridice. MIHALE, O. 296.
FORMUL├üR, formulare, s. n. 1. Coal─â de h├«rtie cu un text ╚Öi cu spa╚Ťii albe care se completeaz─â ├«n vederea ├«ntocmirii unui act, a unui tablou etc. A organiza ╚Öi a conduce ├«ntrecerea nu ├«nseamn─â a aduna angajamente ╚Öi a completa formulare, ci a desf─â╚Öura o multilateral─â munc─â organizatoric─â, politic─â ╚Öi cultural-educativ─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2547. 2. Bro╚Öur─â sau volum care cuprinde formulele uzuale dintr-o ramur─â a unei ╚Ötiin╚Ťe.
FORMUL├üRE, formul─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a formula ╚Öi rezultatul ei; exprimare. V. enun╚Ťare, redactare. Pentru a ajunge la versul ┬źO prea frumoas─â fat─â┬╗, Eminescu a ├«ncercat diverse formul─âri. L. ROM. 1953, nr. 4, 55.
formulá (a ~) vb., ind. prez. 3 formuleáză
formulár s. n., pl. formuláre
formuláre s. f., g.-d. art. formulắrii; pl. formulắri
formul├í vb., ind. prez. 1 sg. formul├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. formule├íz─â
formulár s. n., pl. formuláre
formuláre s. f., g.-d. art. formulării; pl. formulări
FORMUL├ü vb. 1. a exprima, a pronun╚Ťa, a rosti, a spune, a zice. (A ~ urm─âtoarea opinie...) 2. v. exprima. 3. v. enun╚Ťa. 4. v. emite. 5. v. redacta.
FORMULÁR s. imprimat. (A completat un ~.)
FORMUL├üRE s. 1. exprimare, pronun╚Ťare, rostire, spunere, zicere. (~ unei opinii.) 2. enun╚Ťare. (~ unei judec─â╚Ťi.) 3. v. emitere. 4. v. redactare.
FORMULÁ vb. I. tr. A da formă, a exprima, a spune în cuvinte (o idee, o gândire etc.). [< fr. formuler, it. formulare].
FORMULÁR s.n. 1. Imprimat care se completează în vederea întocmirii unui act. 2. Carte care cuprinde o culegere de formule dintr-un anumit domeniu; culegere de formule. [Cf. fr. formulaire].
FORMUL├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a formula ╚Öi rezultatul ei. [< formula].
FORMULÁ vb. tr. a exprima, a spune în cuvinte (o idee, o gândire etc.). (< fr. formuler)
FORMULÁR s. n. 1. imprimat care se completează în vederea întocmirii unui act. 2. carte cuprinzând formule uzuale dintr-un anumit domeniu; culegere de formule. (< fr. formulaire)
A FORMUL├ü ~├ęz tranz. (idei, g├ónduri, hot─âr├óri etc.) A prezenta ├«ntr-o anumit─â form─â. /<fr. formuler
FORMUL├üR ~e n. 1) H├órtie cu textul unui document par╚Ťial tip─ârit, urm├ónd ca spa╚Ťiile libere s─â fie completate de fiecare cu datele sale individuale. 2) rar Culegere de formule dintr-o ramur─â a ╚Ötiin╚Ťei. /<fr. formulaire
formul├á v. 1. a redacta ├«n forma obi╚Önuit─â: a formula o sentin╚Ť─â; 2. fig. a enun╚Ťa cu preciziune: a-╚Öi formula opiniunea.
formular n. 1. culegere de formule: formular farmaceutic; 2. model dup─â care se dreseaz─â un tablou, o situa╚Ťiune financiar─â.
*formul├ír n., pl. e. (d. formul─â; fr. formulaire). Culegere de formule: formular farmaceutic. Model dup─â care se face un tablo┼ş, o situa╚Ťiune, o peti╚Ťiune.
*formul├ęz v. tr. (d. f├│rmul─â; fr. formuler). Redactez ├«n form─â obi╚Önuit─â: a formula o senten╚Ť─â. Enun╚Ť precis: a formula o acuza╚Ťiune.
FORMULA vb. 1. a exprima, a pronun╚Ťa, a rosti, a spune, a zice. (A ~ urm─âtoarea opinie...) 2. a exprima, a expune. (A-si ~ ideile.) 3. a enun╚Ťa. (A ~ o judecat─â de valoare.) 4. a elabora, a emite, a enun╚Ťa, a expune. (A ~ o nou─â teorie.) 5. a alc─âtui, a compune, a concepe, a elabora, a face, a ├«ntocmi, a redacta. (A ~ un raport.)
FORMULAR s. imprimat. (A completat un ~.)
FORMULARE s. 1. exprimare, pronun╚Ťare, rostire, spunere, zicere. (~ unei opinii.) 2. enun╚Ťare. (~ unei judec─â╚Ťi.) 3. elaborare, emitere, enun╚Ťare, expunere. (~ unei noi teorii asupra...) 4. concepere, elaborare, ├«ntocmire, redactare. (~ unei scrisori.)

Formulare dex online | sinonim

Formulare definitie

Intrare: formula
formula verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: formulare
formulare substantiv feminin
Intrare: formular
formular substantiv neutru