Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

39 defini╚Ťii pentru format

FORM├ü, formez, vb. I. Tranz. 1. A da fiin╚Ť─â ╚Öi form─â unui lucru; a face. ÔÖŽ Refl. A lua fiin╚Ť─â, a lua na╚Ötere. 2. A educa, a cre╚Öte. 3. (Despre mai multe elemente) A alc─âtui, a compune. ÔÖŽ A constitui, a reprezenta. 4. (Tehn.) A confec╚Ťiona forme de turn─âtorie, a ├«ndeplini opera╚Ťia de formare (2). ÔÇô Din fr. former, lat. formare.
FORM├üT2, -─é, forma╚Ťi, -te, adj. Instruit, educat, preg─âtit. ÔÖŽ Maturizat; matur. ÔÇô V. forma.
FORM├üT1, formate, s. n. Ansamblul dimensiunilor care caracterizeaz─â forma ╚Öi m─ârimea unui corp plat; p. gener. dimensiune. ÔÖŽ Totalitatea dimensiunilor unei tip─ârituri ├«n func╚Ťie de modul ├«n care sunt ├«mp─âturite colile de tipar care o alc─âtuiesc; dimensiunile za╚Ťului pe o pagin─â. ÔÇô Din fr. format.
FORM├ü, formez, vb. I. Tranz. 1. A da fiin╚Ť─â ╚Öi form─â unui lucru; a face. ÔÖŽ Refl. A lua fiin╚Ť─â, a lua na╚Ötere. 2. A educa, a cre╚Öte. 3. (Despre mai multe elemente) A alc─âtui, a compune. ÔÖŽ A constitui, a reprezenta. 4. A confec╚Ťiona forme de turn─âtorie, a ├«ndeplini opera╚Ťia de formare. (2) ÔÇô Din fr. former, lat. formare.
FORM├üT2, -─é, forma╚Ťi, -te, adj. Instruit, educat, preg─âtit. ÔÖŽ Maturizat; matur. ÔÇô V. forma.
FORM├üT1, formate, s. n. Ansamblul dimensiunilor care caracterizeaz─â forma ╚Öi m─ârimea unui corp plat; p. gener. dimensiune. ÔÖŽ Totalitatea dimensiunilor unei tip─ârituri ├«n func╚Ťie de modul ├«n care sunt ├«mp─âturite colile de tipar care o alc─âtuiesc; dimensiunile za╚Ťului pe o pagin─â. ÔÇô Din fr. format.
FORM├ü, formez, vb. I. 1. Tranz. A alc─âtui, a constitui, a face. V-am citit cu admira╚Ťie ╚Öi mi-am format ferma convingere c─â trebuie s─â fi╚Ťi un om bun. VLAHU╚Ü─é, O. A. 430. C├«nd, ├«n fine, au zis ├«n fa╚Ťa lumii: Voim a forma de acum ├«nainte un stat independent!, desigur nici unul dintr-├«n╚Öii nu ╚Öi-a putut ├«nchipui c─â aceast─â declara╚Ťiune este un simplu cuv├«nt. ODOBESCU, S. III 454. ÔÖŽ A organiza. 2. Tranz. A dezvolta. Scopul lui era s─â ├«ndemne pe arti╚Öti ╚Öi s─â formeze gustul publicului. GHICA, S. A. 80. ÔÖŽ A educa, a cre╚Öte. Uniunea Tineretului Muncitor ajut─â partidul s─â educe tineretul muncitor ├«n spirit comunist, s─â formeze cadrele de tehnicieni ╚Öi speciali╚Öti pentru toate ramurile construc╚Ťiei socialismului. LUPTA DE CLAS─é, 1950, nr. 9-10, 52. 3. Refl. A lua fiin╚Ť─â, a lua na╚Ötere. Rocile sedimentare s-au format prin depunere. 4. Tranz. A confec╚Ťiona forme de turn─âtorie.
FORM├üT2, -─é, forma╚Ťi, -te, adj. Instruit, educat, preg─âtit. ÔÖŽ Matur. Om format.
FORM├üT1, formate, s. n. Dimensiunile unei pagini ob╚Ťinute prin ├«mp─âturirea colii de tipar ├«n dou─â, ├«n patru etc.; dimensiunile za╚Ťului pe o pagin─â. C├«nd dai pe la tipografie, las─â acolo al─âturatul model de format ╚Öi de compozi╚Ťie. CARAGIALE, O. VII 326. Vreo 80 manuscripte slavone... scrise, cu litere capitale ╚Öi minuscule, de formatele ├«n-folio, ├«n 8┬░ ╚Öi ├«n 4┬░. ODOBESCU, S. I 343.
formá (a ~) vb., ind. prez. 3 formeáză
formát s. n., pl. formáte
form├í vb., ind. prez. 1 sg. form├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. forme├íz─â
formát s. n., pl. formáte
FORM├ü vb. 1. v. fasona. 2. v. alc─âtui. 3. v. constitui. 4. a constitui, a fi, a ├«nsemna, a reprezenta, (rar) a prezenta. (Acest capitol ~ partea esen╚Ťial─â a lucr─ârii.) 5. a crea, a preg─âti. (~ cadre de speciali╚Öti.) 6. v. educa.
FORMÁT adj. pregătit. (E un om ~.)
FORMÁT s. dimensiune, mărime. (Carte de ~ mare.)
FORM├ü vb. I. tr., refl. 1. A (se) face, a lua fiin╚Ť─â. ÔÖŽ A (se) constitui, a (se) organiza. ÔÖŽ tr. A alc─âtui, a confec╚Ťiona. 2. A (se) educa, a (se) dezvolta; a cre╚Öte. [< fr. former, it., lat. formare].
FORM├üT, -─é adj. Instruit, educat, preg─âtit. ÔÖŽ Matur. [< forma].
FORM├üT s.n. Forma ╚Öi dimensiunile unui obiect; dimensiunile unei pagini care rezult─â ├«n urma ├«mp─âturirii unei coli de tipar; (p. ext.) dimensiune. ÔÖŽ Formare. ÔŚŐ Ma╚Öin─â de format = ma╚Öin─â care execut─â ├«ndesarea ├«n forme, cutii de miez sau alte dispozitive a amestecului de materiale necesare ob╚Ťinerii formelor de turn─âtorie. [Pl. -te, -turi. / cf. fr. format, it. formato].
FORM├ü vb. I. tr., refl. 1. a (se) face, a lua fiin╚Ť─â. ÔŚŐ a (se) constitui, a (se) organiza. 2. a (se) educa, a (se) dezvolta; a cre╚Öte. II. tr. (despre elemente multiple) a alc─âtui, a compune; a reprezenta. (< fr. former, lat. formare)
FORMÁT1 s. n. formare. (< forma)
FORM├üT2 s. n. 1. forma ╚Öi dimensiunile unui obiect; dimensiunile unei pagini care rezult─â ├«n urma ├«mp─âturirii unei coli de tipar; (p. ext.) dimensiune. 2. (inform.) mod de prezentare a datelor sau instruc╚Ťiunilor unui program pe un suport de informa╚Ťie. (< fr. format)
FORMÁT3, -Ă adj. instruit, educat; maturizat. (< forma)
A FORM├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se formeze. 2) A dezvolta prin ac╚Ťiuni con╚Ötiente ╚Öi sistematice de instruire ╚Öi educare. 3) (metale sau aliaje ├«n stare lichid─â) A turna ├«ntr-un tipar (pentru a da o form─â). /<fr. former, lat. formare
A SE FORM├ü m─â ~├ęz intranz. A-╚Öi lua ├«nceputul; a lua na╚Ötere; a lua fiin╚Ť─â. /<fr. former, lat. formare
FORM├üT1 ~e n. 1) M─ârime a unui obiect plat. 2) Totalitate a dimensiunilor unei publica╚Ťii. Carte de mic ~. /<fr. format
FORM├üT2 ~t─â (~╚Ťi, ~te) 1) v. A FORMA ╚Öi A SE FORMA. 2) Care a c─âp─âtat o anumit─â experien╚Ť─â de via╚Ť─â. Om ~. /v. a forma
form├á v. 1. a da fiin╚Ť─â ╚Öi form─â; 2. a da o form─â sau figur─â: a forma litere, sunete; 3. a institui, a stabili: a forma o societate; 4. a produce, a constitui: ploaia a format un torent; 5. a concepe, a imagina: a forma un proiect; 6. a cultiva prin instruc╚Ťiune, prin educa╚Ťiune: a forma inima copiilor; 7. a lua, a c─âp─âta o form─â: corpul s─âu se formeaz─â.
format n. m─ârimea unei c─âr╚Ťi, determinat─â de modul cum foaia de tipar e f─âl╚Ťuit─â.
pro forma, locu╚Ťiune latin─â: pentru form─â, ca simpl─â formalitate: a face o cerere pro forma.
*form├ít, -─â adj. (lat. formatus). Dezvoltat, ├«naintat fizicamente sa┼ş moralmente. S. n., pl. e ╚Öi ur─ş (fr. format, d. it. formato). M─ârime (dimensiune), ma─ş ales a une─ş c─âr╚Ť─ş (a pagini─ş e─ş).
*form├ęz v. tr. (lat. formare). Da┼ş form─â, existen╚Ť─â: a forma o figur─â, un stabiliment. Institu─ş, stabilesc: a forma o familie. Constitu─ş, compun, produc: vapori─ş formeaz─â nouri─ş. Fig. Concep, imaginez: a forma un pro─şect. Constitu─ş: bun─âtatea formeaz─â fondu caracterulu─ş lu─ş. Cultiv, c─şoplesc, modelez: exemplele formeaz─â caracterele. V. refl. ─Ča┼ş form─â, m─â constitu─ş, m─â fac. M─â c─şoplesc, m─â cultiv: viteji─ş se formeaz─â ├«n r─âzbo─ş. ÔÇô ╚śi furmez (sec. 18) ╚Öi form┼ş─şesc (Dos.).
FORMA vb. 1. a fasona, a modela, (├«nv. ╚Öi pop.) a tip─âri. (A ~ un obiect.) 2. a alc─âtui, a compune, a constitui, (rar) a ├«ntocmi, (├«nv.) a informa, a s─âv├«r╚Öi. (Elemente care ~ un ansamblu.) 3. a alc─âtui, a constitui, a crea, a desemna, a institui, a ├«nfiin╚Ťa, a numi, a organiza, a stabili, (├«nv.) a tocmi. (A ~ o comisie special─â.) 4. a constitui, a fi, a ├«nsemna, a reprezenta, (rar) a prezenta. (Acest capitol ~ partea esen╚Ťial─â a lucr─ârii.) 5. a crea, a preg─âti. (~ cadre de speciali╚Öti.) 6. a cre╚Öte, a educa, (├«nv.) a pedepsi. (A ~ ├«n spiritul patriotismului, j
FORMAT adj. preg─âtit. (E un om ~.)
FORMAT s. dimensiune, m─ârime. (Carte de ~ mare.)
FORMÁT3, -Ă (< forma) adj. Maturizat, matur.
FORM├üT1 (< forma) s. n. Ac╚Ťiunea de a forma; formare. ÔŚŐ Ma╚Öin─â de format = ma╚Öin─â care execut─â ├«ndesarea amestecului de formare ├«n cutii de miez ╚Öi alte dispozitive, ├«n vederea ob╚Ťinerii miezurilor ╚Öi formelor de turn─âtorie.
FORM├üT2 (< fr.) s. n. Ansamblul dimensiunilor care caracterizeaz─â forma ╚Öi m─ârimea unui corp plat. ÔŚŐ F. de h├órtie = f. al produselor de h├órtie dreptunghiulare standardizate, av├ónd laturile ├«n raportul 1/21/2; formatul de baz─â are aria de 1 m2. ÔŚŐ F. de imprimate = formatul unui produs finit (carte, bro╚Öur─â, revist─â etc.), exprimat ├«n func╚Ťie de num─ârul de pagini care rezult─â dintr-o coal─â ├«ntreag─â tip─ârit─â pe ambele fe╚Ťe. ÔŚŐ F. de text = formatul textului cules, inclusiv cli╚Öeele ╚Öi albitura, a╚Öezate ├«n forma de pagin─â pentru a fi tip─ârit; dimensiunile f. de t. se exprim─â ├«n unit─â╚Ťi tipografice: cuadra╚Ťi, cicero sau puncte tipografice. ÔÖŽ (INFORM.) Mod de prezentare a datelor sau instruc╚Ťiunilor unui program pe un suport de informa╚Ťie (f. extern) sau ├«n memorie (f. intern).
FORM├üT, -─é adj. (< form├í < fr. former, it., lat. formare): ├«n sintagmele adjectiv format, adverb format, conjunc╚Ťie format─â, cuv├ónt format, interjec╚Ťie format─â, numeral format, parte de vorbire format─â, pronume format, prepozi╚Ťie format─â, substantiv format ╚Öi verb format (v.).

Format dex online | sinonim

Format definitie

Intrare: forma
forma verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: format (m─ârime)
format m─ârime
Intrare: format (adj.)
format adj. substantiv neutru adjectiv