Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru formalizat

FORMALIZ├ü, formalizez, vb. I. 1. Tranz. A realiza o formalizare (1). 2. Refl. A se sup─âra, a se sim╚Ťi jignit de nerespectarea unor reguli (ne├«nsemnate) de polite╚Ťe. ÔÇô Din fr. formaliser.
FORMALIZ├ü, formalizez, vb. I. 1. Tranz. A realiza o formalizare. 2. Refl. A se sup─âra, a se sim╚Ťi jignit de nerespectarea unor reguli (ne├«nsemnate) de polite╚Ťe. ÔÇô Din fr. formaliser.
FORMALIZ├ü, formalizez, vb. I. Refl. A se sup─âra, a se sim╚Ťi jignit din cauza nerespect─ârii unor reguli de polite╚Ťe.
formalizá (a ~) vb., ind. prez. 3 formalizeáză
formaliz├í vb., ind. prez. 1 sg. formaliz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. formalize├íz─â
FORMALIZ├ü vb. I. 1. tr. A da un caracter formal unui sistem de cuno╚Ötin╚Ťe. ÔÖŽ (Log.) A reduce la un sistem pur sintactic de simboluri (potrivit procedurilor logicii moderne), la un sistem de cuno╚Ötin╚Ťe. 2. refl. A se sup─âra, a fi ofensat din cauza unei mojicii, a unei impolite╚Ťi etc. [< fr. formaliser].
FORMALIZ├ü vb. I. tr. a da un caracter formal unui sistem de cuno╚Ötin╚Ťe, unei teorii. ÔŚŐ (log.) a reduce la un sistem de cuno╚Ötin╚Ťe. II. refl. a se sim╚Ťi ofensat din cauza unei impolite╚Ťi. (< fr. formaliser)
FORMALIZ├ü vb. tr. a croi cu circularul panourile de lemn suprapuse dup─â diferite forme ╚Öi dimensiuni cerute de produc╚Ťie. (< format + -iza)
A FORMALIZ├ü1 ~├ęz tranz. rar A face s─â se formalizeze. /<fr. formaliser
A FORMALIZ├ü2 ~├ęz tranz. (obiecte ale unor ╚Ötiin╚Ťe) A reduce la un sistem formal de simboluri prin procedeele logicii moderne. /<fr. formaliser
A SE FORMALIZ├ü m─â ~├ęz intranz. rar A ├«ncerca un sentiment de indignare, provocat de purtarea reprobabil─â a cuiva; a se scandaliza. /<fr. formaliser
formalizà v. (refl.) a se ofensa, a lua în nume de rău.
*formaliz├ęz (m─â) (d. formal; fr. se -iser). V. refl. M─â simt ofensat, nu-m─ş place forma une─ş purt─âr─ş. V. tr. Asta nu m─â formalizeaz─â.

Formalizat dex online | sinonim

Formalizat definitie

Intrare: formaliza
formaliza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: formalizat
formalizat participiu