Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

33 defini╚Ťii pentru fondare

FOND├ü, fondez, vb. I. Tranz. A pune baz─â; a ├«ntemeia, a ├«nfiin╚Ťa, a institui, a crea. ÔÖŽ A ├«ntemeia afirma╚Ťii, idei, teorii etc. pe argumente, pe probe. [Var.: fund├í vb. I.] ÔÇô Din fr. fonder, lat. fundare.
FOND├ü, fondez, vb. I. Tranz. A pune baz─â; a ├«ntemeia, a ├«nfiin╚Ťa, a institui, a crea. ÔÖŽ A ├«ntemeia afirma╚Ťii, idei, teorii etc. pe argumente, pe probe. [Var.: fund├í vb. I] ÔÇô Din fr. fonder, lat. fundare.
FOND├üRE, fond─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se fonda ╚Öi rezultatul ei; ├«ntemeiere, ├«nfiin╚Ťare, instituire, creare. [Var.: fund├íre s. f.] ÔÇô V. fonda.
FUNDÁ vb. I v. fonda.
FUNDÁRE s. f. v. fondare.
FONDÁ, vb. I v. funda.
FUND├ü, fundez, vb. I. Tranz. A pune baz─â; a ├«ntemeia, a ├«nfiin╚Ťa, a institui, a crea. ÔÖŽ A ├«ntemeia afirma╚Ťii, idei, teorii etc. pe argumente, pe probe. [Var.: fond├í vb. I] ÔÇô Din fr. fonder, lat. fundare.
FUND├üRE, fund─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se funda ╚Öi rezultatul ei; ├«ntemeiere, ├«nfiin╚Ťare, instituire, creare. ÔÇô V. funda.
FONDÁ vb. I v. funda.
FUND├ü, fundez, vb. I. Tranz. A pune baz─â; a ├«ntemeia, a ├«nfiin╚Ťa, a institui, a crea. Marx a fundat socialismul ╚Ötiin╚Ťific. Ôľş Clasicii marxism-leninismului, iar ├«n g├«ndirea premarxist─â democra╚Ťii revolu╚Ťionari ru╚Öi, au fundat teoretic valoarea de lupt─â ÔÇô valoarea politic─â ÔÇô a satirei realiste. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 344, 2/1. ÔÇô Variant─â: fond├í (NEGRUZZI, S. I 359, ALEXANDRESCU, M. 204) vb. I.
FUND├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a funda; ├«ntemeiere. Fundarea Romei.
!fondá vb., ind. prez. 3 fondeáză
!fondáre s. f., g.-d. art. fondắrii; pl. fondắri
fundáre s. f., g.-d. art. fundắrii; pl. fundắri
fond├í vb., ind. prez. 1 sg. fond├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. fonde├íz─â
fund├í vb., ind. prez. 1 sg. fund├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. funde├íz─â
fundáre s. f., g.-d. art. fundării; pl. fundări
FUND├ü vb. v. ├«nfiin╚Ťa.
FUND├üRE s. 1. v. ├«nfiin╚Ťare. 2. v. ├«ntemeiere.
A funda Ôëá a lichida
FONDÁ vb. I. v. funda.
FONDÁRE s.f. v. fundare.
FUND├ü vb. I. tr. A pune bazele; a ├«ntemeia, a ├«nfiin╚Ťa, a institui. [Var. fonda vb. I. / < lat. fundare, cf. fr. fonder].
FUND├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a funda ╚Öi rezultatul ei; ├«ntemeiere. [Var. fondare s.f. / < funda].
FUND├ü vb. tr. 1. a pune bazele, a realiza funda╚Ťia. 2. a ├«ntemeia afirma╚Ťii, teorii etc. pe argumente, pe probe; a ├«nfiin╚Ťa, a institui. (< fr. fonder, lat. fundare)
A SE FUND├ü m─â ~├ęz intranz. A pune fundament; a se ├«ntemeia; a se sprijini; a conta; a se bizui; a se baza. /<fr. fonder, lat. fundare
A FUND├ü ~├ęz tranz. 1) (├«ntreprinderi, grupuri, publica╚Ťii, teorii etc.) A face s─â ia fiin╚Ť─â; a ├«ntemeia; a ├«nfiin╚Ťa. ~ o teorie. 2) A face s─â aib─â drept fundament; a baza. /<fr. fonder, lat. fundare
fund├á v. 1. a a╚Öeza fundamentele unei construc╚Ťiuni; 2. a stabili, a institui: a funda un regat, o religiune; 3. fig. a sprijini cu probe: p─ârerea mea e fundat─â pe fapte.
*fond├ęz, V. fundez.
*fund├ęz v. tr. (lat. fundare, d. fundus, fund). A╚Öez fundamentu, pun temelia une─ş construc╚Ťiun─ş. Fig. Stabilesc, institu─ş, ├«nteme─şez, ├«nfiin╚Ťez: a funda o universitate, o religiune. Sprijin cu probe: a funda o acuza╚Ťiune pe fapte probate. ÔÇô Fals fondez (fr. fonder).
FUNDA vb. a constitui, a crea, a ctitori, a institui, a ├«nfiin╚Ťa, a ├«ntemeia, a organiza, (ast─âzi rar) a statornici, (├«nv.) a s─âdi, a stabili, a statori, a temeli, (grecism ├«nv.) a sistisi, (fig.) a urzi. (A ~ un a╚Öez─âm├«nt, o societate cultural─â.)
FUNDARE s. 1. constituire, creare, instituire, ├«nfiin╚Ťare, ├«ntemeiere, organizare, (ast─âzi rar) statornicire. (~ corpului gr─âniceresc.) 2. ├«ntemeiere, zidire. (~ Romei.)
FONDA [f╔önd╔Ö] 1. Henry F. (1905-1982), actor american de teatru; i film. Creatorul unei tipologii diverse, complexe, dominat─â de eroul puternic ╚Öi integru (ÔÇ×Fructele m├ónieiÔÇŁ, ÔÇ×Draga mea ClementinaÔÇŁ, ÔÇ×12 oameni furio╚ÖiÔÇŁ, ÔÇ×Ziua cea mai lung─âÔÇŁ, ÔÇ×B─ât─âlia de la MidwayÔÇŁ, ÔÇ×TentaculeÔÇŁ). Premiul Oscar: 1982 (ÔÇ×Ele╚Öteul de aurÔÇŁ). 2. Jane F. (n. 1937), actri╚Ť─â american─â de film. Fiica lui F. (1). Interpret─â sensibil─â, ├«n special a rolurilor de factur─â dramatic─â (ÔÇ×Cat BallouÔÇŁ, ÔÇ×BarbarellaÔÇŁ, ÔÇ×╚śi caii se ├«mpu╚Öc─â, nu-i a╚Öa?ÔÇŁ, ÔÇ×O femeie de afaceriÔÇŁ, ÔÇ×Stanley ╚Öi IrisÔÇŁ). Premiul Oscar: 1971 (ÔÇ×KluteÔÇŁ), 1978 (├Äntoarcerea acas─â). 3. Peter F. (n. 1939), actor ╚Öi regizor american de film. Fiul lui F. (1). S-a impus ├«n ÔÇ×├Ängerii s─âlbaticiÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×C─âl─âre╚Ťul nep─âs─âtorÔÇŁ, lans├ónd un nou tip de antierou. ├Än filmele pe care le-a regizat se reg─âsesc toate obsesiile Americii (ÔÇ×C─âl─âtoriaÔÇŁ, ÔÇ×OameniiÔÇŁ).

Fondare dex online | sinonim

Fondare definitie

Intrare: fonda
fonda verb grupa I conjugarea a II-a
funda verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: fondare
fondare
fundare substantiv feminin