Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru fofeaz─â

FOFE├üZ─é, fofeze, s. f. Nume dat mai multor obiecte ├«n form─â de arip─â sau de bra╚Ť: a) aripa unei ferestre, a unei u╚Öi sau a unei por╚Ťi; b) fiecare dintre bra╚Ťele care poart─â scaunele unui scr├ónciob; c) fiecare dintre aripile unei mori de v├ónt; d) fiecare dintre t─âlpile r─âzboiului de ╚Ťesut; e) fiecare dintre lop─â╚Ťelele de lemn pe care se ├«ntinde tortul c├ónd se pune pe v├órtelni╚Ť─â; f) fiecare dintre aripile unei grape articulate. ÔŚŐ Expr. A umbla ca o fofeaz─â = a umbla repede. [Pl. ╚Öi: fofezi] ÔÇô Et. nec.
FOFE├üZ─é, fofeze, s. f. Nume dat mai multor obiecte ├«n form─â de arip─â sau de bra╚Ť: a) aripa unei ferestre, a unei u╚Öi sau a unei por╚Ťi; b) fiecare dintre bra╚Ťele care poart─â scaunele unui scr├ónciob; c) fiecare dintre aripile unei mori de v├ónt; d) fiecare dintre t─âlpile r─âzboiului de ╚Ťesut; e) fiecare dintre lop─â╚Ťelele pe care se ├«ntinde tortul c├ónd se pune pe v├órtelni╚Ť─â; f) fiecare dintre aripile unei grape articulate. ÔŚŐ Expr. A umbla ca o fofeaz─â = a umbla repede. [Pl. ╚Öi: fofezi] ÔÇô Et. nec.
FOFE├üZ─é, fofeze, s. f. Nume dat mai multor obiecte ├«n form─â de arip─â sau bra╚Ť: a) aripa unei ferestre, a unei u╚Öi sau a unei por╚Ťi. Alt─â cadr─â [reprezint─â] o fereastr─â zugr─âvit─â cu fofezele deschise ╚Öi un cap de om scos pe fereastr─â, se uit─â afar─â. GOLESCU, ├Ä. 73; b) fiecare dintre bra╚Ťele care poart─â scaunele unui scr├«nciob. Loc degeaba! strig─â scr├«nciobarul, at├«rn├«ndu-se de fofeaz─â ╚Öi oprind scr├«nciobul pe loc. HOGA╚ś, DR. II 187; c) fiecare dintre aripile unei mori de v├«nt; d) fiecare dintre t─âlpile r─âzboiului de ╚Ťesut; e) fiecare dintre lop─â╚Ťelele de lemn pe care se ├«ntind torturile c├«nd se pun pe v├«rtelni╚Ť─â; f) fiecare dintre aripile unei grape articulate. ÔŚŐ Expr. A umbla ca o fofeaz─â = a umbla repede. ÔÇô Pl. ╚Öi: fofezi (GOLESCU, ├Ä. 28).
fofe├íz─â s. f., g.-d. art. fof├ęzei; pl. fof├ęze
fofe├íz─â s. f., g.-d. art. fof├ęzei; pl. fof├ęze
FOFE├üZ─é s. 1. v. bat─â. 2. (TEHN.) cotoc, (reg.) fuscel, l─âtura╚Ö. (~ la alerg─âtoarea de urzit.) 3. (reg.) m─ânu╚Ö─â, m├ón─â, raz─â. (~ la v├órtelni╚Ť─â.) 4. arip─â. (~ la moar─â.) 5. v. s─âgeat─â.
FOFEÁZĂ s. v. aripă.
FOFÉZE s. pl. v. butuci, plazuri, tălpi.
FOFE├üZ─é fof├ęze f. Obiect ├«n form─â de bra╚Ť sau de aripi (la ferestre, u╚Öi etc.). ÔŚŐ A umbla ca o ~ a umbla foarte repede. [G.-D. fofezei; Sil. -fea-z─â] / Orig. nec.
fofeaz─â f. aripa dela roata morii sau dela v├órtelni╚Ť─â. [Origin─â necunoscut─â].
fofe├íz─â f., pl. eze (imit. ca ╚Öi pup─âz─â, pin aluz. la mi╚Öc─ârile ╚Öi zgomotu e─ş, ╚Öi rud─â ╚Öi cu gogleaz─â, ca glomotoc cu folmotoc). Arip─â de la roata mori─ş sa┼ş de la v├«rtelni╚Ť─â. Tut. Speteaz─â, ╚Öindil─â de cele mar─ş (do┼ş─â la num─âr) la zme┼ş. A-╚Ť─ş merge gura ca fofeaza (sa┼ş ca meli╚Ťa), a vorbi mult ╚Öi r─âpede. ÔÇô ╚śi fof├ęlni╚Ť─â, f., pl. e: ├«ncepu s─â-─ş umble gura ca o fofelni╚Ť─â (Neam. Rom. Lit. 2, 810). ╚śi fufeaz─â (Vech─ş).
fofeaz─â s. v. ARIP─é.
FOFEAZ─é s. (TEHN.) 1. bat─â, b─âteal─â, bra╚Ť, br─â╚Ťar─â, f─âlcea, lop─â╚Ťea, m─ânu╚Ö─â, m├«n─â, speteaz─â. (~ la r─âzboiul de ╚Ťesut.) 2. cotoc, (reg.) fuscel, l─âtura╚Ö. (~ la alerg─âtoarea de urzit.) 3. (reg.) m─ânu╚Ö─â, m├«n─â, raz─â. (~ la v├«rtelni╚Ť─â.) 4. arip─â. (~ la moar─â.) 5. s─âgeat─â, (Mold.) col. (~ la moara de v├«nt.)
fofeze s. pl. v. BUTUCI. PLAZURI. T─éLPI.
fofeaz─â, fofeze s. f. arip─â de g─âin─â.

Fofeaz─â dex online | sinonim

Fofeaz─â definitie

Intrare: fofeaz─â
fofeaz─â 2 pl. -i substantiv feminin
fofeaz─â 1 pl. -e substantiv feminin