Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru flutter

FLUTTER s. n. Pulsație accelerată. ◊ Flutter arterial = afecțiune cardiacă manifestată printr-un ritm rapid și regulat, determinat de contracțiile frecvente și regulate ale atriilor. [Pr.: flátăr] – Din engl. flutter.
FLUTTER s. n. Pulsație accelerată. ◊ Flutter arterial = afecțiune cardiacă manifestată printr-un ritm rapid și regulat, determinat de contracțiile frecvente și regulate ale atriilor. [Pr.: fláter] – Cuv. engl.
flutter (angl.) [pron. flátăr] s. n., art. flutterul
FLÚTTER s.n. 1. (Med.) Contracție rapidă a mușchiului cardiac cu o frecvență de 200-350 de bătăi pe munut. 2. Oscilație a structurilor elastice ale unei aeronave, produsă de forțele aerodinamice. [< engl.. fr. flutter].
FLUTTER [FLÁTĂR] s. n. 1. stare de contracție rapidă a mușchiului cardiac cu o frecvență foarte mare, în care inima nu mai poate pompa nimic. 2. oscilație a structurilor elastice ale unei aeronave, produsă de forțele aerodinamice la vitezele mari. (< engl. flutter)
FLUTTER fenomen aeroelastic propriu aeronavelor caracterizat prin apariția în timpul zborului a unor oscilații a elementelor de structură datorat interacțiunii dintre forțele aerodinamice (v.) și cele elastice.Sursa flutter-ului este curentul de aer care se scurge în jurul aparatului de zbor depinzând de forțele inerțiale și disipatice ale structurii respective. Flutterul poate provoca distrugerea parțială sau completă a aeronavei, evitânsu-se prin zboruri la viteze superioare vitezei de flutter, la care începe să se simtă acest fenomen.
FLUTTER (cuv. engl.) [flátə] subst. 1. Fenomen aeroelastic propriu aparatelor aerospațiale, care constă în apariția în timpul zborului a unor oscilații, datorate interacțiunii dintre forțele aerodinamice și cele elastice exercitate asupra lor. 2. (MED.) Fluturare; vibrație sau pulsație rapidă. ◊ F. atrial = tahiaritmie atrială (200-400 contracții atriale/min) cu răspuns ventricular regulat sau neregulat, frecvența evoluând între 60 și 300 bătăi/min., în paralel cu intensitatea tulburărilor clinice.

flutter definitie

flutter dex

Intrare: flutter
flutter substantiv neutru
  • pronunție: fláter