Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru fligorn

FLIG├ôRN, fligornuri, s. n. Instrument muzical de suflat, cu clape, f─âcut din alam─â ╚Öi folosit mai ales ├«n fanfare. ÔÇô Din germ. Fl├╝gelhorn.
FLIG├ôRN, fligornuri, s. n. Instrument muzical de suflat, cu clape, f─âcut din alam─â ╚Öi folosit mai ales ├«n fanfare. ÔÇô Din germ. Fl├╝gelhorn.
FLIGÓRN, fligornuri, s. n. Instrument muzical de suflat, făcut din alamă și prevăzut cu clape. V. trompetă. Păcat că nu și-a adus Costan fligornul. Ar ieși altfel de cîntec de joc. SADOVEANU, O. V. 499. Clarinetele și fligornul tremură note limpezi. id. ib. VI 226.
flig├│rn s. n., pl. flig├│rnuri
flig├│rn s. n., pl. flig├│rnuri
FLIGÓRN s.n. Instrument de suflat din alamă, prevăzut cu clape, care se folosește mai ales în fanfare. [Var. flügelhorn s.n. / < germ. Flügelhorn].
FLIGÓRN s. n. instrument de suflat, din alamă, cu clape, asemănător trompetei, dar cu pavilionul mai larg. (< germ. Flügelhorn)
FLIGÓRN, fligornuri, s.n. Instrument muzical de suflat, cu clape, făcut din alamă.
FLIGÓRN ~uri n. rar Instrument muzical de suflat, având forma unui tub (de alamă), cu un capăt lărgit în formă de pâlnie, prevăzut cu clape sau cu ventile, care emite sunete armonioase. /<germ. Flügelhorn
*flig├│rn n., pl. ur─ş ╚Öi oarne (germ. fl├╝gelhorn, corn cu che─ş. V. goarn─â). Trompet─â cu che─ş, cornet cu pistoane, cu clape.[1]
fligorn (< germ. Fl├╝gelhorn; it. flicorno; sp. fiscorno) 1. Instrument de suflat din alam─â, asem─ân─âtor trompetei* dar cu pavilionul* mai larg, prev─âzut cu 3-4 ventile*. Este acordat ├«n si bemol, do ╚Öi mi bemol (exist─â ╚Öi un f. piccolo acordat ├«n fa). Sunetul s─âu mai aspru dec├ót al cornului* dar mai moale dec├ót cel al trp., a f─âcut din f. un instr. predilect al fanfarelor (6), unde, al─âturi de trp., de╚Ťine vocea (2) sopranului (├«n orch. simf. este utilizat rar, de ex. la Mahler, Hindemith). Ambitusul (1) s─âu este este de o octav─â* ╚Öi 1/2 (mi-si bemol, pentru f. acordat ├«n si bemol). Echiv. germ. B├╝gelhorn (< fr., engl. bugle). Prin unele caracteristici, corespunde saxhornului* sopr. 2. Denumirea familiei de instr., n─âscut─â din din f. (1). ├Än afara f. (1), care de╚Ťine rolul vocii superioare, acestei familii ├«i apar╚Ťin: f. alto (germ. Althorn), f. tenor (germ. Tenorhorn), f. bariton [germ. Baryton (II, 3); v. eufoniu (2)], tuba*, heliconul (2), susafonul*. Spre deosebire de f. (1) ╚Öi, uneori, de f. alto care au forma trp., celelalte f. au forma tubei.

Fligorn dex online | sinonim

Fligorn definitie

Intrare: fligorn
fligorn substantiv neutru