Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru flamingo

flamingo sm [At: EMINESCU, P. 70 / V: (rar) flaming / Pl: ~ngi / E: ger Flamingo] Pasăre migratoare de apă, de mărimea unei berze, cu gâtul și cu picioarele foarte lungi și cu pene de culoare albă cu nuanțe roz (Phoenicopterus ruber).
FLAMÍNGO, flamingi, s. m. Pasăre migratoare de apă, de mărimea unei berze, cu gâtul și cu picioarele foarte lungi și cu pene de culoare albă cu nuanțe roz (Phoenicopterus ruber). – Din germ. Flamingo.
FLAMÍNGO, flamingi, s. m. Pasăre migratoare de apă, de mărimea unei berze, cu gâtul și cu picioarele foarte lungi și cu pene de culoare albă cu nuanțe roz (Phoenicopterus ruber). – Din germ. Flamingo.
FLAMÍNGO, flamingi, s. m. Pasăre de apă, migratoare, mare, cu gîtul și picioarele lungi, cu pene roșii la aripi (Phoenicepterus ruber antiquorum). Cițiva flamingi ce stăteau neclintiți pe piciorul lor de mărgean, își schimbară locul. ANGHEL-IOSIF, C. L. 10. Noaptea, flamingo cel roșu apa-ncet, încet pătrunde. EMINESCU, O. I 45.
flamíngo (pasăre) s. m., art. flamíngoul; pl. flamíngi
flamíngo s. m., art. flamíngoul; pl. flamíngi
flamíngo s. m., art. flamingul; pl. flamingi
FLAMÍNGO s.m. Pasăre migratoare de apă, cu gâtul și picioarele lungi și cu pene roșii pe aripi și pe spate. [Var. flaming s.m. / < germ. Flamingo].
FLAMÍNGO s. m. pasăre migratoare de apă, de mărimea unei berze, cu gâtul și picioarele lungi și cu pene roșii pe aripi și pe spate. (< germ. Flamingo)
FLAMÍNGO ~gi m. Pasăre acvatică migratoare, de talie mare, cu cioc încovoiat, cu gâtul și picioarele deosebit de lungi și cu penaj alb-roz. /<germ. Flamingo
flamingo m. pasăre călătoare din ordinul picioroangelor, de coloarea focului: noaptea flamingo cel roșu apa încet, încet pătrunde EM.
*flamíng m. (germ. flamingo, it. fiammingo, fr. flamant, d. pv. flamenc, care vine din flama, flacără, pin aluz. la coloarea penelor acesteĭ păsărĭ). Zool. O mare pasăre acŭatică cu picĭoroange și cu aripile roșiatice.
FLAMÍNGO (< germ.) s. m. Pasăre migratoare, din ordinul fenicopteriformelor, de mărimea unei berze, cu gâtul și picioarele foarte lungi și cu pene roz cu nuanța corai (Phoenicopterus ruber roseus). Exemplare răzlețe ajung uneori și în România (în Delta Dunării și complexul lagunar Razim).
ANTHURIUM Schott, FLOAREA FLAMINGO, ANTURIUM, fam. Araceae. Gen originar din regiunile tropicale ale Americii, peste 200 specii cu creștere sub formă de tufă, perene, erecte. Flori (4 stamine, ovar lunguieț, ovat sau invers-ovat) hermafrodite, galbene sau portocalii, pe un spadice însoțit de o spată rotund-cordată, pieloasă, lucioasă, cerată, uneori gofrată, roșie-cafenie, roz, albă. Frunze persistente, pieloase, nedentate sau lobate, verzi, lucioase, oblonge, spatulate, profund-cordiforme, rotunde sau ovat-lung-pețiolate.

flamingo definitie

flamingo dex

Intrare: flamingo (art. -gul)
flamingo art. -gul
Intrare: flamingo (art. -goul)
flamingo art. -goul
Intrare: flamingo
flamingo