Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru fiscal

fiscal, -ă a [At: SADOVEANU, Z. C. 74 / V: (înv; Trs) fișc~ / Pl: ~i, ~e / E: fr fiscal] 1-2 Care aparține fiscului (1-2). 3-4 Privitor la fisc (1-2). 5-6 De fisc (1-2).
fișcal, ~ă a vz fiscal
FISCÁL, -Ă, fiscali, -e, adj. Care aparține fiscului, privitor la fisc, de fisc. ◊ Agent fiscal = a) funcționar al administrației financiare locale sau centrale; b) bancă sau companie care acționează printr-o înțelegere cu alte corporații. Cod fiscal = lege care reglementează impozitele și taxele, precizând persoanele care trebuie să le plătească, precum și modul de calcul și de plată al acestora. – Din fr. fiscal.
FISCÁL, -Ă, fiscali, -e, adj. Care aparține fiscului, privitor la fisc, de fisc. – Din fr. fiscal.
FISCÁL, -Ă, fiscali, -e, adj. Care se referă la fisc, privitor la fisc, de fisc. Legi fiscale. Timbru fiscal.
fiscál adj. m., pl. fiscáli; f. fiscálă, pl. fiscále
fiscál adj. m., pl. fiscáli; f. sg. fiscálă, pl. fiscále
FISCÁL, -Ă adj. Referitor la fisc, de fisc. [Cf. fr. fiscal, it. fiscale, lat. fiscalis].
FISCÁL, -Ă adj. referitor la fisc. (< fr. fiscal)
FISCÁL ~ă (~i, ~e) Care ține de fisc; propriu fiscului. /<fr. fiscal
fiscal a. relativ la fisc.
*fiscál, -ă adj. (lat. fiscalis). Relativ la fisc: lege fiscală. Adv. În mod fiscal.
FISCÁL, -Ă (< fr., lat.) adj. Care se referă la fisc. ◊ Agent f. = a) funcționar al administrației financiare locale sau centrale; b) bancă sau companie (sistem trust) care acționează printr-o înțelegere de corporație cu alte corporații; în calitate de a.f., banca sau compania trust poate avea funcția de trezorier general al corporației sau poate fi desemnată să îndeplinească anumite funcții fiscale (obținerea sumelor pentru plata dividendelor, plata rentelor, alte plăți). Monopol f. = monopolizarea de către un guvern a unei întreprinderi sau a vânzării unui anumit produs pentru obținerea de venituri necesare bugetului de stat. Politică f. = componentă a politicii economice care constă în manevrarea pârghiei fiscale (dozajul între tipurile de impozite direct și indirecte, gradul de impozitare a veniturilor, nivelul presiunii fiscale) pentru realizarea obiectivelor economice stabilite.

fiscal definitie

fiscal dex

Intrare: fiscal
fiscal adjectiv
Intrare: fișcal
fișcal