Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru firmă

firmă sf [At: ODOBESCU, S. III, 335 / Pl: ~me / E: ger Firma] 1 Denumire convențională sub care funcționază o întreprindere. 2 Antrepriză industrială sau comercială. 3 Inscripție executată pe un zid, pe o placă etc., așezată la intrarea unui magazin, a unei întreprinderi etc. și pe care este indicată denumirea, destinația, caracterul acestora. 4 (Pex) Panou (încadrat de motive și desene ornamentale, lumini etc.) pe care este inscripționat numele și destinația unei firme (2).
FÍRMĂ, firme, s. f. 1. Inscripție executată pe un zid, pe o placă etc., așezată la intrarea unui magazin, a unei întreprinderi etc. și pe care este indicată denumirea, destinația, caracterul acestora; p. ext. placă, panou cuprinzând această inscripție (adesea însoțită sau încadrată de motive și desene ornamentale, lumini etc.). 2. Numele sau denumirea sub care un comerciant este înmatriculat în registrul comerțului și sub care semnează; p. gener. termen generic pentru unități de afaceri, indiferent de forma juridică a acestora. – Din germ. Firma.
FÍRMĂ, firme, s. f. 1. Inscripție executată pe un zid, pe o placă etc., așezată la intrarea unui magazin, a unei întreprinderi etc. și pe care este indicată denumirea, destinația, caracterul acestora; p. ext. placă, panou cuprinzând această inscripție (adesea însoțită sau încadrată de motive și desene ornamentale, lumini etc.). 2. Denumire convențională sub care funcționează o întreprindere. – Din germ. Firma.
FÍRMĂ, firme, s. f. 1. Inscripție făcută pe zid sau pe o placă, în care se notează denumirea, destinația, caracterul unui magazin, al unei întreprinderi, al unei instituții etc. și care este așezată la intrarea acestora; p. ext. placă cuprinzînd această inscripție. De ce n-ai bătut firma la loc? SEBASTIAN, T. 28. Firmele celor două generații de anticari au emigrat cînd într-o hudiță, cînd într-alta. ANGHEL, PR. 17. 2. Denumire convențională a unei întreprinderi în țările capitaliste.
fírmă s. f., g.-d. art. fírmei; pl. fírme
fírmă s. f., g.-d. art. fírmei; pl. fírme
FÍRMĂ s. v. întreprindere.
FÍRMĂ s.f. 1. Inscripție pe o placă, pe un zid etc. cuprinzând denumirea și destinația unui magazin, a unei instituții etc. 2. Nume sub care se întreprinde o afacere comercială. [Cf. germ. Firma, it. firma].
FÍRMĂ s. f. 1. inscripție pe o placă, pe un zid etc., cuprinzând denumirea și destinația unui magazin, a unei instituții etc. 2. nume sub care se întreprinde o afacere comercială. (< germ. Firma)
fírmă (fírme), s. f.1. Întreprindere, rațiune, socială. – 2. Inscripție pe zid, pe o placă, pe un panou. – Mr. firmă. Germ. Firma, cf. it., sp. firme, bg., rus. firma. În mr., din it.
FÍRMĂ ~e f. 1) Indicație care cuprinde denumirea și destinația unei organizații, a unei întreprinderi etc. 2) Placă cu o asemenea indicație. 3) Denumire sub care acționează o întreprindere comercială, industrială sau o asociație de producție. /<germ. Firma
firmă f. 1. indicațiune pe zid la o prăvălie; 2. numele proprietarilor sau al asociaților unei case comerciale.
*fírmă f., pl. e (it. firma, semnătură p. conformarea unuĭ act; germ. rus. firma). Inscripțiune mobilă orĭ nu pe zidul uneĭ prăvăliĭ orĭ la casa cuĭva (medic, avocat) orĭ la capătu unei strade. Numele proprietarilor saŭ al asociațiilor uneĭ case comerciale.
a-și face firmă expr. (deț.) a deveni lider neoficial al unui grup de deținuți.

firmă definitie

firmă dex

Intrare: firmă
firmă substantiv feminin