Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru finlandez

finlandez, ~─â [At: DA ms / Pl: ~i, ~e / E: fr finlandais, it finlandese] 1 smf Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Finlandei. 2 smf Persoan─â originar─â din Finlanda. 3-4 a Care apar╚Ťine Finlandei sau popula╚Ťiei ei. 5-6 a Privitor la Finlanda sau la popula╚Ťia ei. 7 sf Limba vorbit─â de finlandezi (1).
FINLAND├ëZ, -─é, finlandezi, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia Finlandei sau este originar─â de acolo. 2. Adj. Care apar╚Ťine Finlandei sau finlandezilor (1), privitor la Finlanda ori la finlandezi. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Limba vorbit─â de finlandezi (1). ÔÇô Din fr. finlandais, it. finlandese.
FINLAND├ëZ, -─é, finlandezi, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Finlandei sau este originar─â de acolo. 2. Adj. Care apar╚Ťine Finlandei sau popula╚Ťiei ei, privitor la Finlanda sau la popula╚Ťia ei. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Limba vorbit─â de finlandezi (1). ÔÇô Din fr. finlandais, it. finlandese.
FINLAND├ëZ1, -─é, finlandezi, -e, adj. Care apar╚Ťine Finlandei sau locuitorilor ei, care ╚Ťine de Finlanda. Limba finlandez─â.
FINLAND├ëZ2, -─é, finlandezi, -e, s. m. ╚Öi f. Persoan─â f─âc├«nd parte din popula╚Ťia de baz─â a Finlandei.
FINLAND├ëZ, -─é, finlandezi, -e, adj. Care apar╚Ťine Finlandei sau popula╚Ťiei ei, privitor la Finlanda; (substantivat, f.) limba vorbit─â ├«n Finlanda; (s. m. ╚Öi f.) persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Finlandei sau care este originar─â de acolo.
finland├ęz adj. m., s. m., pl. finland├ęzi; adj. f., s. f. finland├ęz─â, pl. finland├ęze
finland├ęz─â (limb─â) s. f., g.-d. art. finland├ęzei
finland├ęz s. m., adj. m., pl. finland├ęzi; (persoan─â), f. sg. finland├ęz─â, g.-d. art. finland├ęzei, pl. finland├ęze
finland├ęz─â (limba) s. f., g.-d. art. finland├ęzei
FINLANDÉZ s., adj. (înv.) finez.
FINLAND├ëZ, -─é adj., s. m. f. (locuitor) din Finlanda. ÔŚŐ (s. f.) limb─â fino-ugric─â vorbit─â de finlandezi. (< fr. finlandais, it. finlandese)
FINLANDEZ s., adj. (înv.) finez.
finland├ęz─â, finlandeze, s.f. ÔÇô (reg.) Caban─â forestier─â: ÔÇ×La p─âdure se lucra toat─â s─âpt─âm├óna; cei de departe coborau de la munte la 2-3 luni. Butinarii dormeau ├«n cabane numite finlandeze; focul era la mijloc, iar paturile erau a╚Öezate radial, pentru a se putea ├«nc─âlzi mai u╚Öor ╚Öi pentru a-╚Öi usca hainele pe timp de iarn─âÔÇŁ (Horj, 2007). ÔÇô Cf. finlandez, -─â (< fr. finlandais, it. finlandese).
finland├ęz─â, -e, s.f. ÔÇô Caban─â forestier─â: ÔÇ×La p─âdure se lucra toat─â s─âpt─âm├óna; cei de departe, coborau de la munte la 2-3 luni. Butinarii dormeau ├«n cabane numite finlandeze; focul era la mijloc, iar paturile erau a╚Öezate radial, pentru a se putea ├«nc─âlzi mai u╚Öor ╚Öi pentru a-╚Öi usca hainele pe timp de iarn─âÔÇŁ (Horj 2007).
FINLAND├ëZ, -─é (< Finlanda) s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. (La m. pl.) Popor care s-a constituit ca na╚Ťiune pe teritoriul Finlandei. Mai tr─âiesc ├«n S.U.A., Suedia, Federa╚Ťia Rus─â, Canada, Norvegia ╚Ö.a. De religie evanghelic-luteran─â. ÔÖŽ Persoan─â care apar╚Ťine acestui popor sau este originar─â din Finlanda. 2. Adj. Care apar╚Ťine Finlandei, referitor la Finlanda sau la finlandezi. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Limb─â fino-ugric─â vorbit─â de finlandezi; important─â limb─â finic─â, p─âstr├ónd cel mai bine tipul fino-ugric.
FINLAND├ëZ─é s. f. (< fr. finlandais, it. finlandese): limb─â ugro-finic─â vorbit─â de finlandezi, locuitori ai Finlandei, ╚Öi cei din diaspora (├«n Suedia, Norvegia, Federa╚Ťia Rus─â). I se mai spune ╚Öi suomi, dup─â numele unui trib ╚Öi al locului ocupat de acesta. ├Än secolul al XVI-lea s-au pus bazele limbii literare finlandeze. Aceasta a ├«nlocuit treptat limba suedez─â care fusese folosit─â ca singura limb─â de civiliza╚Ťie ├«n Finlanda. F. literar─â a avut la baz─â mai ├«nt├ói dialectele din r─âs─ârit (regiunea Turku), apoi, prin secolul al XIX-lea, ea a fost mult influen╚Ťat─â de dialectele din apusul ╚Ť─ârii. ├Än acest secol, a fost consemnat─â ├«n scris marea epopee finlandez─â Kalevala, care circulase oral multe secole. Limba f. prezint─â o importan╚Ť─â deosebit─â pentru studiul limbilor ugro-finice, deoarece a p─âstrat bine formele vechi din structura fonetic─â, ne├«nt├ólnite la celelalte (fonetismul este dominat de armonia vocalic─â ╚Öi de alternan╚Ťele consonantice, de deosebirea cantitativ─â a vocalelor ╚Öi a consoanelor). Armonia limbii f. seam─ân─â cu aceea a limbii italiene prin bog─â╚Ťia vocalelor ╚Öi a diftongilor ╚Öi prin frecven╚Ťa silabelor deschise.

Finlandez dex online | sinonim

Finlandez definitie

Intrare: finlandez (s.m.)
finlandez admite vocativul substantiv masculin
Intrare: finlandez (adj.)
finlandez admite vocativul adjectiv