Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru finanțat

finanța vt [At: CONTEMP., S. II, 1949, nr. 159, 6/1 / Pzi:ez / E: fr financer] 1 A întreține sau a susține cu bani o persoană, o instituție, o întreprindere. 2 (Fam) A împrumuta pe cineva cu bani.
finanțat1 sns [At: MDA ms / E: finanța] (Rar) 1-2 Finanțare (1-2).
finanțat2, ~ă a [At: LEG. EC. PL. 74 / Pl: ~ați, ~e / E: finanța] 1 (D. o persoană, instituție, o întreprindere) Susținut cu bani. 2 (Fam; d. oameni) Împrumutat cu bani.
FINANȚÁ, finanțez, vb. I. Tranz. A întreține sau a susține cu bani o persoană, o instituție, o întreprindere etc. ♦ (Fam.) A împrumuta pe cineva cu bani. – Din fr. financer.
FINANȚÁ, finanțez, vb. I. Tranz. A întreține sau a susține cu bani o persoană, o instituție, o întreprindere etc. ♦ (Fam.) A împrumuta pe cineva cu bani. – Din fr. financer.
FINANȚÁ, finanțez, vb. I. Tranz. (Cu privire la o persoană, la o instituție, la o întreprindere etc.) A întreține sau a susține cu bani. Trusturile imperialiste finanțează războaiele de cotropire. ▭ Burghezia a finanțat în trecut mișcarea cooperatistă pentru a atrage sub influența sa masele țărănimii și pentru a le exploata. REZ. HOT. I 99. ♦ (Familiar, glumeț) A împrumuta (pe cineva) cu bani. Poți să mă finanțezi cu o sută de lei?
finanțá (a ~) vb., ind. prez. 3 finanțeáză
finanțá vb., ind. prez. 1 sg. finanțéz, 3 sg. și pl. finanțeáză
FINANȚÁ vb. v. subvenționa.
FINANȚÁT adj. v. subvenționat.
FINANȚÁ vb. I. tr. A susține cu bani, a da bani (unei persoane, unei întreprinderi etc.). ♦ (Fam.) A împrumuta cu bani (pe cineva). [< fr. financer].
FINANȚÁ vb. tr. 1. a aloca, a repartiza mijloace bănești unei întreprinderi, instituții etc. 2. (fam.) a împrumuta cu bani (pe cineva); a subvenționa. (< fr. financer)
A FINANȚÁ ~éz tranz. (întreprinderi, instituții, persoane) A asigura cu finanțe. /<fr. financer
*finanțéz v. tr. (fr. financer). Susțin pin finanțe.
FINANȚA vb. a subvenționa, (livr.) a stipendia. (A ~ un teatru.)
FINANȚAT adj. subvenționat. (Teatre ~.)

finanțat definitie

finanțat dex

Intrare: finanța
finanța verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: finanțat
finanțat