Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru finan╚Ťare

finan╚Ťa vt [At: CONTEMP., S. II, 1949, nr. 159, 6/1 / Pzi: ~╚Ťez / E: fr financer] 1 A ├«ntre╚Ťine sau a sus╚Ťine cu bani o persoan─â, o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere. 2 (Fam) A ├«mprumuta pe cineva cu bani.
finan╚Ťare sf [At: EVID. CONT. 107 / Pl: ~╚Ť─âri / E: finan╚Ťa] 1 Sus╚Ťinere cu bani a unei persoane, a unei institu╚Ťii, a unei ├«ntreprinderi ╚śi: (rar) finan╚Ťat1 (1). 2 (Fam) ├Ämprumutare cu bani a cuiva ╚śi: (rar) finan╚Ťat1 (2).
FINAN╚Ü├ü, finan╚Ťez, vb. I. Tranz. A ├«ntre╚Ťine sau a sus╚Ťine cu bani o persoan─â, o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc. ÔÖŽ (Fam.) A ├«mprumuta pe cineva cu bani. ÔÇô Din fr. financer.
FINAN╚Ü├üRE, finan╚Ť─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a finan╚Ťa ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Alocare de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme ╚Öi institu╚Ťii interna╚Ťionale, ├«n scopul cre─ârii ╚Öi func╚Ťion─ârii unei ├«ntreprinderi, unui organism sau pentru aplicarea unei politici economice. ÔŚŐ Finan╚Ťare intern─â = alocare de fonduri din sursele proprii ale unei ├«ntreprinderi. Finan╚Ťare extern─â = alocare de fonduri pentru finan╚Ťarea ├«ntreprinderii prin aporturile unor persoane sau institu╚Ťii str─âine de aceasta, prin major─âri de capital ╚Öi prin ├«mprumuturi. ÔÇô V. finan╚Ťa.
FINAN╚Ü├ü, finan╚Ťez, vb. I. Tranz. A ├«ntre╚Ťine sau a sus╚Ťine cu bani o persoan─â, o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc. ÔÖŽ (Fam.) A ├«mprumuta pe cineva cu bani. ÔÇô Din fr. financer.
FINAN╚Ü├üRE, finan╚Ť─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a finan╚Ťa ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. finan╚Ťa.
FINAN╚Ü├ü, finan╚Ťez, vb. I. Tranz. (Cu privire la o persoan─â, la o institu╚Ťie, la o ├«ntreprindere etc.) A ├«ntre╚Ťine sau a sus╚Ťine cu bani. Trusturile imperialiste finan╚Ťeaz─â r─âzboaiele de cotropire. Ôľş Burghezia a finan╚Ťat ├«n trecut mi╚Öcarea cooperatist─â pentru a atrage sub influen╚Ťa sa masele ╚Ť─âr─ânimii ╚Öi pentru a le exploata. REZ. HOT. I 99. ÔÖŽ (Familiar, glume╚Ť) A ├«mprumuta (pe cineva) cu bani. Po╚Ťi s─â m─â finan╚Ťezi cu o sut─â de lei?
FINAN╚Ü├üRE, finan╚Ť─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a finan╚Ťa; ├«ntre╚Ťinere sau sus╚Ťinere cu bani a unei lucr─âri, a unei ├«ntreprinderi, a unei ac╚Ťiuni etc. O mare parte din cheltuielile bugetului este destinat─â pentru finan╚Ťarea economiei na╚Ťionale ╚Öi a nevoilor social-culturale, lucru posibil numai ├«n condi╚Ťiile or├«nduirii socialiste. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2734.
finan╚Ť├í (a ~) vb., ind. prez. 3 finan╚Ťe├íz─â
finan╚Ť├íre s. f., g.-d. art. finan╚Ťß║»rii; pl. finan╚Ťß║»ri
finan╚Ť├í vb., ind. prez. 1 sg. finan╚Ť├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. finan╚Ťe├íz─â
finan╚Ť├íre s. f., g.-d. art. finan╚Ť─ârii; pl. finan╚Ť─âri
FINAN╚Ü├ü vb. v. subven╚Ťiona.
FINAN╚Ü├üRE s. v. subven╚Ťionare.
FINAN╚Ü├ü vb. I. tr. A sus╚Ťine cu bani, a da bani (unei persoane, unei ├«ntreprinderi etc.). ÔÖŽ (Fam.) A ├«mprumuta cu bani (pe cineva). [< fr. financer].
FINAN╚Ü├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a finan╚Ťa. [< finan╚Ťa].
FINAN╚Ü├ü vb. tr. 1. a aloca, a repartiza mijloace b─âne╚Öti unei ├«ntreprinderi, institu╚Ťii etc. 2. (fam.) a ├«mprumuta cu bani (pe cineva); a subven╚Ťiona. (< fr. financer)
A FINAN╚Ü├ü ~├ęz tranz. (├«ntreprinderi, institu╚Ťii, persoane) A asigura cu finan╚Ťe. /<fr. financer
*finan╚Ť├ęz v. tr. (fr. financer). Sus╚Ťin pin finan╚Ťe.
FINAN╚ÜA vb. a subven╚Ťiona, (livr.) a stipendia. (A ~ un teatru.)
FINAN╚ÜARE s. subven╚Ťionare. (~ unei institu╚Ťii.)
FINAN╚Ü├üRE (< finan╚Ťa) s. f. Alocare de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme ╚Öi organiza╚Ťii interna╚Ťionale, ├«n scopul cre─ârii ╚Öi func╚Ťion─ârii unei ├«ntreprinderi, unui organism sau pentru aplicarea unei politici economice. ÔŚŐ F. intern─â = alocare de fonduri din sursele proprii ale unei ├«ntreprinderi, respectiv din profitul net, rezerve ╚Öi provizioane. ÔŚŐ F. extern─â = alocare de fonduri pentru finan╚Ťarea ├«ntreprinderii prin aporturile aduse de c─âtre persoane sau institu╚Ťii str─âine de aceasta, respectiv prin major─âri de capital (emisiuni de ac╚Ťiuni) ╚Öi prin ├«mprumuturi. ÔŚŐ F. rambursabil─â = credite pe diferite termene acordate de b─ânci ╚Öi alte institu╚Ťii financiare. ÔŚŐ F. nerambursabil─â = cedare cu titlu definitiv a unor fonduri b─âne╚Öti. F. bugetar─â = alocare de fonduri de la bugetul de stat pentru administra╚Ťia de stat, ap─ârare, activit─â╚Ťile culturale etc. ÔŚŐ F. legat─â = condi╚Ťionarea acord─ârii unor credite de obligativitatea cump─âr─ârii de produse de pe pia╚Ťa creditorului. ÔŚŐ F. compensatorie = acordare de credite din diferite surse interna╚Ťionale pentru ╚Ť─ârile exportatoare de produse de baz─â, ├«n vederea echilibr─ârii balan╚Ťelor comerciale care au ├«nregistrat deficite din cauza diferen╚Ťelor mari de pre╚Ťuri ├«ntre produsele exportate ╚Öi cele importate. F. pentru dezvoltare = acordare de fonduri nerambursabile de la organisme interna╚Ťionale specializate pentru realizarea programelor de dezvoltare ale unor ╚Ť─âri.

Finan╚Ťare dex online | sinonim

Finan╚Ťare definitie

Intrare: finan╚Ťa
finan╚Ťa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: finan╚Ťare
finan╚Ťare substantiv feminin