Dicționare ale limbii române

2 intrări

22 definiții pentru finanțare

finanța vt [At: CONTEMP., S. II, 1949, nr. 159, 6/1 / Pzi:ez / E: fr financer] 1 A întreține sau a susține cu bani o persoană, o instituție, o întreprindere. 2 (Fam) A împrumuta pe cineva cu bani.
finanțare sf [At: EVID. CONT. 107 / Pl:ări / E: finanța] 1 Susținere cu bani a unei persoane, a unei instituții, a unei întreprinderi Și: (rar) finanțat1 (1). 2 (Fam) Împrumutare cu bani a cuiva Și: (rar) finanțat1 (2).
FINANȚÁ, finanțez, vb. I. Tranz. A întreține sau a susține cu bani o persoană, o instituție, o întreprindere etc. ♦ (Fam.) A împrumuta pe cineva cu bani. – Din fr. financer.
FINANȚÁRE, finanțări, s. f. Acțiunea de a finanța și rezultatul ei. ♦ Alocare de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme și instituții internaționale, în scopul creării și funcționării unei întreprinderi, unui organism sau pentru aplicarea unei politici economice. ◊ Finanțare internă = alocare de fonduri din sursele proprii ale unei întreprinderi. Finanțare externă = alocare de fonduri pentru finanțarea întreprinderii prin aporturile unor persoane sau instituții străine de aceasta, prin majorări de capital și prin împrumuturi. – V. finanța.
FINANȚÁ, finanțez, vb. I. Tranz. A întreține sau a susține cu bani o persoană, o instituție, o întreprindere etc. ♦ (Fam.) A împrumuta pe cineva cu bani. – Din fr. financer.
FINANȚÁRE, finanțări, s. f. Acțiunea de a finanța și rezultatul ei. – V. finanța.
FINANȚÁ, finanțez, vb. I. Tranz. (Cu privire la o persoană, la o instituție, la o întreprindere etc.) A întreține sau a susține cu bani. Trusturile imperialiste finanțează războaiele de cotropire. ▭ Burghezia a finanțat în trecut mișcarea cooperatistă pentru a atrage sub influența sa masele țărănimii și pentru a le exploata. REZ. HOT. I 99. ♦ (Familiar, glumeț) A împrumuta (pe cineva) cu bani. Poți să mă finanțezi cu o sută de lei?
FINANȚÁRE, finanțări, s. f. Acțiunea de a finanța; întreținere sau susținere cu bani a unei lucrări, a unei întreprinderi, a unei acțiuni etc. O mare parte din cheltuielile bugetului este destinată pentru finanțarea economiei naționale și a nevoilor social-culturale, lucru posibil numai în condițiile orînduirii socialiste. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2734.
finanțá (a ~) vb., ind. prez. 3 finanțeáză
finanțáre s. f., g.-d. art. finanțắrii; pl. finanțắri
finanțá vb., ind. prez. 1 sg. finanțéz, 3 sg. și pl. finanțeáză
finanțáre s. f., g.-d. art. finanțării; pl. finanțări
FINANȚÁ vb. v. subvenționa.
FINANȚÁRE s. v. subvenționare.
FINANȚÁ vb. I. tr. A susține cu bani, a da bani (unei persoane, unei întreprinderi etc.). ♦ (Fam.) A împrumuta cu bani (pe cineva). [< fr. financer].
FINANȚÁRE s.f. Acțiunea de a finanța. [< finanța].
FINANȚÁ vb. tr. 1. a aloca, a repartiza mijloace bănești unei întreprinderi, instituții etc. 2. (fam.) a împrumuta cu bani (pe cineva); a subvenționa. (< fr. financer)
A FINANȚÁ ~éz tranz. (întreprinderi, instituții, persoane) A asigura cu finanțe. /<fr. financer
*finanțéz v. tr. (fr. financer). Susțin pin finanțe.
FINANȚA vb. a subvenționa, (livr.) a stipendia. (A ~ un teatru.)
FINANȚARE s. subvenționare. (~ unei instituții.)
FINANȚÁRE (< finanța) s. f. Alocare de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme și organizații internaționale, în scopul creării și funcționării unei întreprinderi, unui organism sau pentru aplicarea unei politici economice. ◊ F. internă = alocare de fonduri din sursele proprii ale unei întreprinderi, respectiv din profitul net, rezerve și provizioane. ◊ F. externă = alocare de fonduri pentru finanțarea întreprinderii prin aporturile aduse de către persoane sau instituții străine de aceasta, respectiv prin majorări de capital (emisiuni de acțiuni) și prin împrumuturi. ◊ F. rambursabilă = credite pe diferite termene acordate de bănci și alte instituții financiare. ◊ F. nerambursabilă = cedare cu titlu definitiv a unor fonduri bănești. F. bugetară = alocare de fonduri de la bugetul de stat pentru administrația de stat, apărare, activitățile culturale etc. ◊ F. legată = condiționarea acordării unor credite de obligativitatea cumpărării de produse de pe piața creditorului. ◊ F. compensatorie = acordare de credite din diferite surse internaționale pentru țările exportatoare de produse de bază, în vederea echilibrării balanțelor comerciale care au înregistrat deficite din cauza diferențelor mari de prețuri între produsele exportate și cele importate. F. pentru dezvoltare = acordare de fonduri nerambursabile de la organisme internaționale specializate pentru realizarea programelor de dezvoltare ale unor țări.

finanțare definitie

finanțare dex

Intrare: finanța
finanța verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: finanțare
finanțare substantiv feminin