Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru filigranat

filigrana vt [At: DEX / Pzi: ~nez / E: fr filigraner] 1 A prelucra un metal prețios sub formă de filigran (1). 2 A aplica un filigran (2) în timpul fabricării hârtiei.
filigranat1 sns [At: MDA ms / E: filigrana] (Rar) 1-2 Filigranare (1-2).
filigranat2, ~ă a [At: SADOVEANU, Z. C. 140 / Pl: ~ați, ~e / E: filigrana] 1 (D. obiecte de giuvaergerie) Lucrat în filigran (1). 2 (D. hârtie) Cu filigran (2).
FILIGRANÁ, filigranez, vb. I. Tranz. 1. A prelucra un metal prețios sub formă de filigran (1). 2. A aplica un filigran (2) în timpul fabricării hârtiei. – Din fr. filigraner.
FILIGRANÁT, -Ă, filigranați, -te, adj. 1. (Despre obiecte de orfevrărie) Lucrat în filigran (1). 2. (Despre hârtie) Cu filigran (2). – V. filigrana.
FILIGRANÁ, filigranez, vb. I. Tranz. 1. A prelucra un metal prețios sub formă de filigran (1). 2. A aplica un filigran (2) în timpul fabricării hârtiei. – Din fr. filigraner.
FILIGRANÁT, -Ă, filigranați, -te, adj. 1. (Despre obiecte de giuvaergerie) Lucrat în filigran (1). 2. (Despre hârtie) Cu filigran (2). – V. filigrana.
FILIGRANÁT, -Ă, filigranați, -te, adj. 1. (Despre obiecte) Lucrat în filigran (1). Broșă filigranată. ▭ Întindeau peste umăr, pocale filigranate în care robii... turnau din amfore pîntecoase, vin gros de Thasos. C. PETRESCU, R. DR. 4. ◊ (Adverbial) Se sculă de la locul său, ca să admire... o răcliță persană de fildeș, lucrată mărunt și filigranat. SADOVEANU, Z. C. 140. 2. (Despre hîrtie) Cu filigran (2).
filigraná (a ~) (-li-gra-) vb., ind. prez. 3 filigraneáză
filigraná vb. (sil. -gra-), ind. prez. 1 sg. filigranéz, 3 sg. și pl. filigraneáză
FILIGRANÁ vb. I. tr. A lucra un obiect în filigran. [< fr. filigraner].
FILIGRANÁT, -Ă adj. 1. (Despre obiecte) Lucrat în filigran (1). 2. (Despre hârtie) Cu filigran. [Cf. fr. filigrané].
FILIGRANÁ vb. tr. 1. a lucra un obiect în filigran (1). 2. a imprima un filigran (2) la fabricarea hârtiei. (< fr. filigraner)
A FILIGRANÁ ~éz tranz. 1) (bijuterii sau obiecte de podoabă) A lucra cu filigran. 2) (hârtie) A înzestra cu filigran. /<fr. filigraner

filigranat definitie

filigranat dex

Intrare: filigrana
filigrana verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -gra-
Intrare: filigranat
filigranat adjectiv