Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru filier─â

filier─â sf [At: IOANOVICI, TEHN. 221 / P: ~lie~ / Pl: ~re / E: fr fili├Ęre] 1 Plac─â de o╚Ťel perforat─â prin care se trage ├«n fire (sau ├«n bare) un material (metalic) ductil. 2 Pies─â de metal cilindric─â, av├ónd fundul prev─âzut cu orificii, prin care se trage ├«n fire solu╚Ťia de m─âtase artificial─â sau de fibre textile ob╚Ťinut─â pe cale chimic─â. 3 Orificiu prin care o omid─â sau un p─âianjen emite firul de m─âtase. 4 Dispozitiv folosit pentru t─âierea unui filet (1). 5 (Fig) Succesiune de mijloace, de etape etc. care intervin p├ón─â la un anumit rezultat. 6 (Fig) Cale.
FILI├ëR─é, filiere, s. f. 1. Plac─â de o╚Ťel perforat─â prin care se trage ├«n fire (sau ├«n bare) un material (metalic) ductil. ÔÖŽ Pies─â de metal cilindric─â, av├ónd fundul prev─âzut cu orificii, prin care se trage ├«n fire solu╚Ťia de m─âtase artificial─â sau de fibre textile ob╚Ťinut─â pe cale chimic─â. 2. Dispozitiv folosit pentru t─âierea unui filet (1). 3. Fig. Succesiune de mijloace, de trepte, de etape etc. care intervin p├ón─â la un anumit rezultat. [Pr.: -li-e-] ÔÇô Din fr. fili├Ęre.
FILI├ëR─é, filiere, s. f. 1. Plac─â de o╚Ťel prin care se trage ├«n fire (sau ├«n bare) un material (metalic) ductil. ÔÖŽ Pies─â de metal cilindric─â, av├ónd fundul prev─âzut cu orificii, prin care se trage ├«n fire solu╚Ťia de m─âtase artificial─â sau de fibre textile ob╚Ťinut─â pe cale chimic─â. 2. Dispozitiv folosit pentru t─âierea unui filet (1). 3. Fig. Succesiune de mijloace, de trepte, de etape etc. care intervin p├ón─â la un anumit rezultat. [Pr.: -li-e-] ÔÇô Din fr. fili├Ęre.
FILI├ëR─é, filiere, s. f. 1. Plac─â de o╚Ťel perforat─â, prin care se trage ├«n fire sau ├«n bare un material metalic ductil. Jos mi╚Öun─â oamenii... s─ârind ca ╚Ťapii r├«urile de s├«rm─â ├«nro╚Öit─â, tras─â la filier─â. SAHIA, N. 33. ÔÖŽ Pies─â de metal cilindric─â, av├«nd orificii prin care se trage ├«n fire solu╚Ťia de m─âtase artificial─â. 2. Dispozitiv folosit la t─âierea unui filet pe o bar─â sau pe o ╚Ťeav─â. 3. Fig. Intermediu, mijlocire, cale. Cuv├«ntul ┬źartilerie┬╗ a intrat ├«n limba rom├«n─â din francez─â, prin filier─â rus─â. ÔÖŽ Succesiune de grade ├«ntr-o carier─â. ÔÇô Pronun╚Ťat: -li-e-.
fili├ęr─â (-li-e-) s. f., g.-d. art. fili├ęrei; pl. fili├ęre
fili├ęr─â s. f. (sil. -li-e-), g.-d. art. fili├ęrei; pl. fili├ęre
FILIÉRĂ s. 1. v. cale. 2. (TEXT.) duză.
FILI├ëR─é s.f. 1. Pies─â cu g─âuri prin care se trage un material ├«n fire sau ├«n bare. ÔÖŽ Pies─â prev─âzut─â cu g─âuri foarte mici care serve╚Öte la filarea m─ât─âsii artificiale. ÔÖŽ Orificiu prin care o omid─â sau un paianjen emite firul de m─âtase. 2. Dispozitiv pentru t─âierea unui ghivent. 3. (Fig.) Drum, cale, fir, succesiune, mijlocire. ÔÖŽ Succesiunea gradelor ├«ntr-o carier─â. [Pron. -li-e-. / < fr. fili├Ęre, cf. it. filiera].
FILI├ëR─é s. f. 1. dispozitiv pentru t─âierea filetelor (1) sau pentru trefilarea s├órmei. 2. pies─â prev─âzut─â cu g─âuri foarte mici care serve╚Öte la filarea m─ât─âsii artificiale; duz─â (3). 3. orificiu prin care o omid─â sau un p─âianjen secret─â firul de m─âtase. 4. (fig.) drum, cale, fir, mijlocire. ÔŚŐ succesiune a gradelor ├«ntr-o carier─â. (< fr. fili├Ęre)
FILI├ëR─é ~e f. 1) (├«n industria textil─â, metalurgic─â etc.) Pies─â prev─âzut─â cu un orificiu care serve╚Öte pentru filarea unor materiale. 2) Unealt─â folosit─â pentru t─âierea fileturilor exterioare. 3) fig. Cale intermediar─â, mediatoare; intermediu. 4) Succesiune de trepte, urmate ├«n decursul unei cariere. [Sil. -li-e-] /<fr. fili├Ęre
filier─â f. 1. str─âcur─âtoare; 2. fig. serie de formalit─â╚Ťi, de obstacole.
*fili├ęr─â f., pl. e (fr. fili├Ęre, d. fil, fir). Un instrument de o╚Ťel de sup╚Ťiat firele metalice. Porii pin care unele insecte scot p├«nza. Fig. Serie de formalit─â╚Ť─ş, de obstacule peste care trebu─şe s─â trec─ş p├«n─â s─â ajung─ş la scop.
FILIER─é s. 1. cale, intermediu, mijlocire. (Pe ce ~ a ajuns la noi?) 2. (TEXT.) duz─â.

Filier─â dex online | sinonim

Filier─â definitie

Intrare: filier─â
filier─â substantiv feminin
  • silabisire: -li-e-