Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru fileu

fileu sn [At: DA ms / Pl: ~ri, ~ee / E: filet] 1 Rețea deasă de ață, de sfoară etc., cu ochiuri înnodate în formă de pătrate, de romburi etc., care servește la confecționarea unor perdele, a unor plase de pescuit, a unor sacoșe etc. Și: plasă. 2 Săculeț făcut dintr-un fileu (1), care servește la transportarea cu mâna a unor cumpărături Și: sacoșă. 3 Plasă dreptunghiulară întinsă între doi stâlpi, care desparte în două terenul de joc la tenis, volei etc. 4 Obiect făcut dintr-o rețea de ață subțire, folosit pentru strângerea și menținerea într-un anumit fel a părului pieptănat.
FILÉU, fileuri, s. n. Produs textil cu ochiuri în formă de pătrate, de romburi etc., care servește la confecționarea unor perdele, a unor plase de pescuit, a unor sacoșe etc.; plasă1. ♦ Săculeț făcut dintr-o astfel de rețea, care servește la transportarea cu mâna a unor cumpărături; sacoșă. ♦ Plasă la tenis, volei etc. ♦ Rețea de ață subțire folosită pentru strângerea și menținerea într-un anumit fel a părului pieptănat. [Pl. și: filee] – Din fr. filet.
FILÉU, fileuri, s. n. Rețea deasă de ață, de sfoară etc., cu ochiuri înnodate în formă de pătrate, de romburi etc., care servește la confecționarea unor perdele, a unor plase de pescuit, a unor sacoșe etc.; plasă1. ♦ Săculeț făcut dintr-o astfel de rețea, care servește la transportarea cu mâna a unor cumpărături; sacoșă. ♦ Plasă care desparte în două terenul la unele jocuri sportive. ♦ Obiect făcut dintr-o rețea de ață subțire, folosit pentru strângerea și menținerea într-un anumit fel a părului pieptănat. [Pl. și: filee] – Din fr. filet.
FILÉU, fileuri, s. n. Rețea deasă de ață, cu ochiuri înnodate în formă de pătrate; plasă. Perdele de fileu. ♦ Plasă în formă de săculeț care servește la purtatul pachetelor. ♦ (Sport; la jocul de tenis, volei etc.) Rețea în formă dreptunghiulară fixată pe doi stîlpi, care desparte în două terenul de joc; plasă. ♦ Rețea specială, subțire, folosită pentru fixarea părului pieptănat într-un anumit fel.
filéu (plasă) s. n., art. filéul; pl. filéuri
filéu (plasă, rețea) s. n., art. filéul; pl. filéuri
FILÉU s. 1. v. plasă. 2. plasă. (~ la jocul de tenis.) 3. plasă, (înv.) rezil. (~ pentru păr.)
FILÉU s.n. Țesătură în formă de rețea, cu ochiuri pătrate; plasă. ♦ (La tenis, volei etc.) Plasă dreptunghiulară întinsă între doi stâlpi, care desparte în două terenul de joc. ♦ Plasă, rețea subțire și deasă cu care se leagă părul. [< fr. filet].
FILÉU s. n. 1. țesătură în formă de rețea, cu ochiuri pătrate; plasă. ◊ (tenis, volei etc.) plasă dreptunghiulară întinsă între doi stâlpi, care desparte în două terenul de joc. ◊ plasă, rețea subțire și deasă cu care se leagă părul. 2. tricot cu orificii uniform repartizare pe suprafața lui. (< fr. filet)
FILÉU ~ri n. 1) Împletitură de fire groase, cu ochiuri mari, având diferite întrebuințări; plasă. ~ de tenis. 2) Obiect confecționat dintr-o împletitură de fire subțiri, folosit pentru fixarea părului pieptănat. 3) rar Săculeț folosit la transportarea cumpărăturilor, confecționat dintr-o astfel de împletitură; plasă; sacoșă. [Sil. fi-leu] /<fr. filet
FILEU s. 1. plasă, rețea. (~ la un năvod.) 2. plasă. (~ la jocul de tenis.) 3. plasă, (înv.) rezil. (~ pentru păr.)
Fileu = Phyleus.
a ridica mingea la fileu / la plasă expr. 1. (pub.) a crea condiții favorabile (cuiva) 2. (er.d. femei) a excita (un bărbat).

fileu definitie

fileu dex

Intrare: fileu
fileu substantiv neutru
fileu
Intrare: Fileu
Fileu