Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru figurare

figura [At: ALEXANDRESCU, M. 161 / Pzi: ~rez / E: fr figurer] 1 vt (Frî; construit cu dativul) A-și imagina. 2 vi A fi prezent undeva. 3 vi A lua parte la ceva. 4 vi A se afla înregistrat undeva. 5 vt (Rar; în artele plastice) A reda ceva.
figurare af [At: DEX / Pl: ~r─âri / E: figura] 1 Prezen╚Ť─â a unei persoane undeva. 2 ├Änregistrare a unei persoane undeva. 3 (Rar; ├«n artele plastice) Reprezentare a ceva. 4 Aranjare a materialelor de construc╚Ťie granulare sub form─â de corpuri geometrice regulate pentru a li se m─âsura volumul.
FIGUR├ü, figurez, vb. I. 1. Intranz. A fi prezent undeva, a lua parte la ceva. ÔÖŽ A se afla ├«nregistrat, ├«nscris pe o list─â etc. 2. Tranz. (Rar) A ├«nf─â╚Ťi╚Öa ceva (├«n artele plastice). 3. Tranz. (├Änv.; construit cu dativul) A-╚Öi ├«nchipui, a-╚Öi imagina. ÔÇô Din fr. figurer.
FIGUR├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a figura ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. figura.
FIGUR├ü, figurez, vb. I. 1. Intranz. A fi prezent undeva, a lua parte la ceva. ÔÖŽ A se afla ├«nregistrat, ├«nscris undeva. 2. Tranz. (Rar) A ├«nf─â╚Ťi╚Öa ceva (├«n artele plastice). 3. Tranz. (Fran╚Ťuzism ├«nv.; construit cu dativul) A-╚Öi ├«nchipui, a-╚Öi imagina. ÔÇô Din fr. figurer.
FIGUR├üRE, figur─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a figura ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. figura.
FIGUR├ü, figurez, vb. I. 1. Intranz. A fi prezent undeva, a lua parte la ceva. Aceast─â problem─â nu figureaz─â pe ordinea de zi. Ôľş ╚Üara noastr─â are s─â figureze la Expozi╚Ťiunea universal─â. ODOBESCU, S. II 91. ÔÖŽ (Rar) A juca ├«ntr-o pies─â de teatru. A╚Ö dori s─â v─â v─âd figur├«nd ├«n Bucure╚Öti pe o scen─â mai ├«nalt─â. ALECSANDRI, T. I 286. 2. Tranz. (Fran╚Ťuzism ├«nvechit; construit cu dativul persoanei) A-╚Öi ├«nchipui, a-╚Öi imagina. I╚Ťi figurezi poate c─â m-am n─âscut pe lume ca o statu─â... de marmor─â. ALECSANDRI, T. 1209. Figur├«ndu-mi disputa ce avea s─â st├«rneasc─â propunerea mea, gesticulam vorbind singur. NEGRUZZI, S. I 221.
figurá (a ~) vb., ind. prez. 3 figureáză
figuráre s. f., g.-d. art. figurắrii
figur├í vb., ind. prez. 1 sg. figur├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. figure├íz─â
figuráre s, f., g.-d. art. figurării; pl. figurări
FIGURÁ vb. v. afla.
FIGUR├ü vb. v. imagina, ├«nchipui, ├«nf─â╚Ťi╚Öa, reprezenta, vedea.
FIGUR├ü vb. I. 1. intr. A fi prezent fizic, a fi de fa╚Ť─â undeva, a lua parte la ceva; a fi pe o list─â. 2. intr. A face figura╚Ťie ├«n teatru. 3. tr. A ilustra, a reprezenta ceva (├«n artele plastice); a imagina, a ├«nchipui. [< fr. figurer, it., lat. figurare].
FIGUR├üRE s.f. Aranjare a materialelor de construc╚Ťie granulare sub form─â de corpuri geometrice regulate pentru a li se m─âsura volumul. [< figura].
FIGUR├ü vb. I. intr. 1. a fi prezent undeva, a lua parte la ceva; a fi pe o list─â. 2. a face figura╚Ťie ├«n teatru. II. tr. a ilustra, a reprezenta ceva (├«n artele plastice); a imagina. (< fr. figurer, lat. figurare)
A FIGUR├ü ~├ęz 1. intranz. 1) (obiecte, persoane etc.) A ap─ârea ├«n calitate de participant. ~ ca martor. 2) A fi ├«nscris ca obiect de discu╚Ťie sau de analiz─â. 3) A juca rol de figurant (├«ntr-o pies─â de teatru). 2. tranz. ├«nv. A-╚Öi reprezenta ├«n g├ónd; a-╚Öi ├«nchipui; a-╚Öi imagina. /<fr. figurer
figur├á v. 1. a reprezenta prin pictur─â sau sculptur─â: a figura un templu; 2. a reprezenta alegoric: mitologia figureaz─â Timpul ca un mo╚Öneag cu coasa ├«n m├ón─â; 3. a fi de fa╚Ť─â: a figura la o serbare.
*figura╚Ťi├║ne f. (lat. figur├ítio, -├│nis). Ac╚Ťiunea de a figura. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie, dar ma─ş des -├íre.
*figur├ęz v. tr. (lat. fig├║ro, -├íre). Reprezent, pictez, desemnez: mitologia figureaz─â Timpu pintrÔÇÖun mo╚Öneag cu coasaÔÇÖn m├«n─â. V. intr. Fac figur─â, ├«s v─âzut: crucea figureaz─â pe toate bisericile cre╚Ötine╚Öt─ş.
FIGURA vb. a se afla, a fi, a se g─âsi, a se num─âra. (~ printre invita╚Ťi.)
figura vb. v. IMAGINA. ├ÄNCHIPUI. ├ÄNF─é╚ÜI╚śA. REPREZENTA. VEDEA.

Figurare dex online | sinonim

Figurare definitie

Intrare: figura
figura verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: figurare
figurare substantiv feminin