Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru feston

feston sn [At: MACEDONSKI, O. I, 18 / Pl: ~oane / E: fr feston] 1 Broderie (în formă de mici semicercuri) cu care se tivește marginea unui obiect de pânză. 2 Ornament în arhitectură care imită un feston (1). 3 Ghirlandă de frunze și flori.
FESTÓN, festoane, s. n. Broderie (în formă de mici semicercuri) cu care se tivește marginea unui obiect de pânză. ♦ Ornament arhitectonic care imită o astfel de broderie. – Din fr. feston.
FESTÓN, festoane, s. n. Broderie (în formă de mici semicercuri) cu care se tivește marginea unui obiect de pânză. ♦ Ornament de arhitectură care imită o astfel de broderie. – Din fr. feston.
FESTÓN, festoane, s. n. Broderie în formă de mici semicercuri, cu care se tivește marginea unui obiect de pînză. (Fig.) Florile... Formînd mii de festoane Cu degete plăpînde s-agață de obloane. MACEDONSKI, O. I 198. ♦ Ornament arhitectonic care imită o astfel de broderie.
festón s. n., pl. festoáne
festón s. n., pl. festoáne
FESTÓN s. v. ghirlandă.
FESTÓN s.n. Broderie în formă de mici semicercuri pe marginea unui obiect de pânză. ♦ Ornament care imită o astfel de broderie. [Pl. -oane. / cf. fr. feston, it. festone].
FESTÓN s. n. 1. broderie în formă de mici semicercuri pe marginea unui obiect de pânză. 2. motiv decorativ care imită o astfel de broderie. 3. ghirlandă de cute periglaciare sau tectonice. (< fr. feston, it. festone)
FESTÓN ~oáne n. 1) Broderie în formă de semicercuri cu care se tivește o bucată de pânză. 2) Ornament asemănător unei astfel de broderii. /<fr. feston
feston n. ghirlandă de flori ca podoabă.
*festón n., pl. oane (fr. feston, d. it. festone, d. festa, sărbătoare). Ghirlandă de florĭ și frunze orĭ ramurĭ atîrnată de zidurĭ. Margine de broderie în formă de festoane. Arh. Ornamente ca festoanele.
feston s. v. GHIRLANDĂ.

feston definitie

feston dex

Intrare: feston
feston substantiv neutru