Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru fertilitate

fertilitate sf [At: BOGZA, C. O. 282 / Pl: ~tăți / E: fr fertilité, lat fertilitas, -atis] 1 Însușire a pământului de a produce multe roade, de a asigura din belșug plantelor cultivate apa și substanțele nutritive de care au nevoie Și: fecunditate (2), rodnicie. 2 Capacitatea de a procrea. 3 Raportul dintre numărul copiilor născuți vii și numărul femeilor la vârsta de procreare.
FERTILITÁTE s. f. 1. Însușire a pământului de a produce multe roade, de a asigura din belșug plantelor cultivate apa și substanțele nutritive de care au nevoie; rodnicie, fecunditate. 2. Capacitate de a procrea. – Din fr. fertilité, lat. fertilitas, -atis.
FERTILITÁTE s. f. 1. Însușire a pământului de a produce multe roade, de a asigura din belșug plantelor cultivate apa și substanțele nutritive de care au nevoie; rodnicie, fecunditate. 2. Capacitate de a procrea. – Din fr. fertilité, lat. fertilitas, -atis.
FERTILITÁTE, fertilități, s. f. Calitatea unui teren de a fi fertil; rodnicie, fecunditate. Creșterea progresivă a fertilității solului.
FERTILITÁTE, fertilități, s. f. Calitatea unui teren de a fi fertil; rodnicie, fecunditate. – Fr. fertilité (lat. lit. fertilitas, -atis).
fertilitáte s. f., g.-d. art. fertilitắții
fertilitáte s. f., g.-d. art. fertilității
FERTILITÁTE s. fecunditate, productivitate, rodire, rodnicie, (rar) mănoșie. (~ solului.)
Fertilitate ≠ ariditate
FERTILITÁTE s.f. Rodnicie, fecunditate a solului. ♦ Raportul dintre numărul copiilor născuți vii și numărul femeilor la vârsta de procreare. [Cf. fr. fertilité, lat. fertilitas].
FERTILITÁTE s. f. 1. rodnicie, fecunditate a solului. 2. capacitate de reproducere a unui organism. ◊ raportul dintre numărul copiilor născuți vii și cel al femeilor la vârsta de procreare. (< fr. fertilité, lat. fertilitas)
FERTILITÁTE f. Caracter fertil; fecunditate; rodnicie. /<fr. fertilité, lat. fertilitas, ~atis
fertilitate f. calitatea celui fertil.
*fertilitáte f. (lat. fertílitas, -átis). Calitatea de a fi fertil.
FERTILITATE s. fecunditate, productivitate, rodire, rodnicie, (rar) mănoșie. (~ solului.)
FERTILITÁTE (< fr., lat.) s. f. 1. Însușire a unui teren de a asigura condiții favorabile dezvoltării plantelor; rodnicie, fecunditate. ◊ Fertilitatea naturală (potențială) a terenurilor agricole depinde de compoziția chimică a solului, acumulată în timpul formării sale naturale, de regimul ploilor, de climă etc. Fertilitatea economică (efectivă) a terenurilor se realizează prin activitatea productivă a omului, putând fi modificată și sporită prin măsuri agrotehnice. 2. (DEMOGR.) Capacitatea de a procrea.

fertilitate definitie

fertilitate dex

Intrare: fertilitate
fertilitate substantiv feminin