Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru feldspat

feldspat sm [At: PONI, CH. 235 / V: (înv) ~dșp~ / Pl: ~ați / E: fr feldspath, ger Feldspat] Nume generic dat unor minerale având în compoziție silicați, ce intră în alcătuirea a numeroase roci metamorfice și eruptive.
feldșpat sn vz feldspat
FÉLDSPAT, feldspați, s. m. Nume generic dat unor minerale cu compoziție și aspect divers (silicați de potasiu, de sodiu și de calciu), alcătuind numeroase roci eruptive și metamorfice. – Din germ. Feldspat, fr. feldspath.
FÉLDSPAT, feldspați, s. m. Nume generic dat unor minerale cu compoziție și aspect divers (silicați de potasiu, de sodiu și de calciu), alcătuind numeroase roci eruptive și metamorfice. – Din germ. Feldspat, fr. feldspath.
FÉLDSPAT, feldspați, s. m. Mineral de culoare deschisă (din punct de vedere chimic silicat de aluminiu, alcaliu și calciu) care intră în compoziția rocilor, în special a celor eruptive. Feldspatul intră în compoziția bazaltului, granitului, porfirului etc. ▭ La lumina lămpilor, piatra albă de feldspat și straturile de mică sclipeau tainic în pereții galeriei. DUMITRIU, V. L. 43.
féldspat (feld-spat) s. m., pl. féldspați
féldspat s. m. (sil. mf. feld-), pl. féldspați
FÉLDSPAT s.m. Mineral cu structură lamelară, care face parte din compoziția mai multor roci, mai ales a celor eruptive. [< germ. Feldspat, cf. fr. feldspath].
FÉLDSPAT s. m. mineral din silicați de aluminiu, potasiu, sodiu sau calciu, în rocile eruptive. (< germ. Feldspat, fr. feldspath)
FÉLDSPAT ~ți m. 1) mai ales la pl. Nume generic dat unui mineral care intră în componența mai multor roci, întrebuințat ca materie primă în industria sticlei, a ceramicii și ca piatră semiprețioasă. 2) Piatră semiprețioasă din acest mineral. /<germ. Feldspath, fr. feldspath
feldspat n. piatră dură compusă din aluminiu, siliciu și potasă.
*feldspát m. și n., pl. e și urĭ (germ. feldspath, d. feld, cîmp, și spat, spat). Min. Silicat duplu de aluminiŭ și de un álcalĭ, care intră în combinațiunea multor stîncĭ primitive, maĭ ales a granituluĭ, caolinuluĭ ș. a.
FELDSPÁȚI (< fr., germ.) s. m. pl. Grupă de minerale foarte răspândite în scoarța Pământului (c. 55%, respectiv 60% în roci magmatice, 30% în roci metamorfice și 10% în gresii și conglomerate), reprezentând alumosilicați de potasiu (f. potasici: ortoză, microclin) sau de sodiu și de calciu (f. plagioclazi: albit, anortit etc.). Cristalizează monoclinic sau triclinic, au luciu sticlos, fiind transparenți, incolori sau tulburi ori divers colorați. Sunt utilizați în industria sticlei, ceramicii etc., iar unele varietăți limpezi, drept pietre semiprețioase, de ornament etc.

feldspat definitie

feldspat dex

Intrare: feldspat
feldspat substantiv masculin
  • silabisire: feld-
Intrare: feldșpat
feldșpat