Dicționare ale limbii române

2 intrări

19 definiții pentru feștelire

feșteli vtr [At: URICARIUL X, 19/19 / Pzi: ~lesc / E: ns cf mg festeni „a vopsi”, „a zugrăvi”] 1-2 vtr (Reg) A (se) murdări. 3 vt (Fam; îe) A ~ bățul sau briceagul sau mantaua (și eliptic, astăzi) a o ~ A o păți. 4 vt (Fam; îae) A se face de râs. 5 vt (Iuz; îe) A-i ~ iacaua A-i face rău cuiva fară să vrei. 6 vt (Pfm) A ponegri. 7 vr (Mol; d. animale) A elimina materiile fecale. 8 vr (Pfm; d. oameni) A îmbătrâni. 9 vr (Olt; d. plante) A se ofili.
feștelire sf [At: DA ms / Pl: ~ri / E: feșteli] 1 (Reg) Murdărire. 2 (Pfm) Ponegrire a cuiva. 3 (Pfm) Îmbătrânire (a oamenilor). 4 (Olt) Ofilire (a plantelor).
FEȘTELÍ, feștelesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. (Reg.) A (se) murdări, a (se) mânji. 2. Tranz. (Fam.; în expr.) A o feșteli = a o păți, a intra într-o încurcătură; a se face de râs. – Cf. magh. festeni „a vopsi, a zugrăvi”.
FEȘTELÍRE, feșteliri, s. f. (Reg.) Acțiunea de a (se) feșteli și rezultatul ei. – V. feșteli.
FEȘTELÍ, feștelesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. (Reg.) A (se) murdări, a (se) mânji. 2. Tranz. (Fam.; în expr.) A o feșteli = a o păți, a intra într-o încurcătură; a se face de râs. – Cf. magh. festeni „a vopsi, a zugrăvi”.
FEȘTELÍRE, feșteliri, s. f. Acțiunea de a (se) feșteli și rezultatul ei. – V. feșteli.
FEȘTELÍ, feștelesc, vb. IV. Tranz. (Mai ales în Mold.) A murdări, a mînji, a mîzgăli. Măgarule, dă-te jos... că-mi feștelești trăsura. HOGAȘ, H. 64. Da cum nu! că nu mi-oi feșteli eu mînuțele! CREANGĂ, P. 292. ◊ Expr. (Familiar) A o feșteli = a face o prostie, a încurca o treabă, a strica lucrurile (v. scrînti); p. ext. a se face de rîs. (Glumeț) A-i feșteli (cuiva) iacaua v. iaca.
feștelí (a ~) (reg., fam.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. feștelésc, imperf. 3 sg. feșteleá; conj. prez. 3 să feșteleáscă
feștelíre (reg., fam.) s. f., g.-d. art. feștelírii
feștelí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. feștelésc, imperf. 3 sg. feșteleá; conj. prez. 3 sg. și pl. feșteleáscă
feștelíre s. f., g.-d. art. feștelírii; pl. feștelíri
FEȘTELÍ vb. v. jegoși, mânji, murdări, păta.
A FEȘTELÍ ~ésc tranz. A face să se feștelească. /cf. ung. festeni
A SE FEȘTELÍ mă ~ésc intranz. fam. A se umple de murdărie; a deveni murdar; a se mânji; a se murdări; a se păta; a se mâzgăli. ~ de glod.A-și ~ obrazul a se face de râs. A o ~ a comite o prostie. /cf. ung. festeni
feștelì v. Mold. a murdări, a mânji. [Din Tr. fești, a văpsi = ung. FESTENI].
feștelésc v. tr. (ung. festeni, a văpsi, a sulemeni. Cp. cu morcĭolesc). Mold. Murdăresc, mînjesc. Fig. A feșteli ĭavaŭa, a face ceva nepermis; a încurca o afacere, a o scrînti. – În Trans. feștesc, văpsesc, mînjesc.
feșteli vb. v. JEGOȘI. MÎNJI. MURDĂRI. PĂTA.
a o feșteli expr. a o păți, a intra într-o încurcătură; a se face de râs.
a-i feșteli (cuiva) iacaua expr. (pop.) a face de rușine (pe cineva).

Feștelire dex online | sinonim

Feștelire definitie

Intrare: feșteli
feșteli verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: feștelire
feștelire substantiv feminin