Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

32 defini╚Ťii pentru fascina

fascina vt [At: IBR─éILEANU, SP. CR. 261 / Pzi: ~nez / E: fr fasciner, lat fascinare] 1 A domina prin for╚Ťa privirii Si: (fig) a hipnotiza. 2 A produce cuiva o impresie deosebit─â prin ├«nsu╚Öiri (atr─âg─âtoare) ie╚Öite din comun Si: a captiva (2), a seduce.
fascin─â sf [At: ALECSANDRI, P. III, 472 / V: ├«nv) fa╚Öi~ / Pl: ~ne / E: it.fascina, fr fascine] M─ânunchi de nuiele sau de ramuri sub╚Ťiri, legat din loc ├«n loc cu s├órm─â, folosit la construirea digurilor ╚Öi consolidarea terasamentelor ╚Öi a terenurilor instabile.
FASCIN├ü, fascinez, vb. I. Tranz. 1. A atrage pe cineva ├«n mod irezistibil cu privirea. 2. A produce cuiva o impresie deosebit─â prin ├«nsu╚Öiri (atr─âg─âtoare) ie╚Öite din comun; a captiva. ÔÇô Din fr. fasciner, lat. fascinare.
FASC├ŹN─é, fascine, s. f. Leg─âtur─â de nuiele sau de ramuri sub╚Ťiri, legat din loc ├«n loc cu s├órm─â, uneori umplut cu piatr─â, moloz sau p─âm├ónt, folosit la ├«nt─ârirea terasamentelor, la construirea digurilor sau a drumurilor ├«n regiunile ml─â╚Ötinoase ╚Öi la alte lucr─âri f─âcute ├«n terenurile desfundate; fascie1. [Var.: fa╚Ö├şn─â s. f.] ÔÇô Din it. fascina, fr. fascine.
FA╚ś├ŹN─é s. f. v. fascin─â.
FASCIN├ü, fascinez, vb. I. Tranz. 1. A atrage pe cineva ├«n mod irezistibil cu privirea. 2. A produce cuiva o impresie deosebit─â prin ├«nsu╚Öiri (atr─âg─âtoare) ie╚Öite din comun; a captiva. ÔÇô Din fr. fasciner, lat. fascinare.
FASC├ŹN─é, fascine, s. f. M─ânunchi de nuiele sau de ramuri sub╚Ťiri, legat din loc ├«n loc cu s├órm─â, uneori umplut cu piatr─â, moloz sau p─âm├ónt, folosit la ├«nt─ârirea terasamentelor, la construirea digurilor sau a drumurilor ├«n regiunile ml─â╚Ötinoase ╚Öi la alte lucr─âri f─âcute ├«n terenurile desfundate; fascie1 [Var.: fa╚Ö├şn─â s. f.] ÔÇô Din it. fascina, fr. fascine.
FA╚ś├ŹN─é s. f. v. fascin─â.
FASCIN├ü, fascinez, vb. I. Tranz. 1. A supune (pe cineva) cu privirea, a subjuga. Dinu D─ânoiu fixa spre el ochii mari negri frumo╚Öi, fascin├«ndu-l parc─â prin dorin╚Ťa lor intens─â. CAMIL PETRESCU, N. 93. Ochii omului os├«ndit parc─â ├«l fascinaser─â cu privirea lor dispre╚Ťuitoare de moarte ╚Öi ├«nfrumuse╚Ťat─â de o dragoste uria╚Ö─â. REBREANU, P. S. 23. M-am oprit fascinat de ochii lui p─âtrunz─âtori. BASSARABESCU, S. N. 25. ÔŚŐ Fig. Fila alb─â de h├«rtie... st─â ├«naintea mea ╚Öi m─â fascineaz─â. ANGHEL, PR. 105. 2. (Folosit ╚Öi absolut) A cuceri prin unele ├«nsu╚Öiri, a fermeca, a captiva. V. r─âpi. Orice mi╚Öcare a lui e studiat─â, mersul, ├«mbr─âc─âmintea, vorba, totul atrage ╚Öi fascineaz─â. BART, E. 153. O civiliza╚Ťie superioar─â fascineaz─â, prin ├«nsu╚Öi faptul c─â e superioar─â. IBR─éILEANU, SP. CR. 261.
FASC├ŹN─é, fascine, s. f. (Mai ales la pl.; ╚Öi ├«n forma fa╚Öin─â) Leg─âtur─â de nuiele sau de ramuri, eventual umplut─â cu piatr─â, folosit─â la ├«nt─ârirea terasamentelor, la construirea drumurilor prin regiuni ml─â╚Ötinoase, la construirea digurilor ╚Öi ├«n general la unele lucr─âri ├«n terenurile desfundate. Eu eram a╚Öezat sub parapet, pe spate, ├«nv─âlit intr-o p─âtur─â. Aproape de mine, unii cu spatele de zidul de p─âm├«nt al╚Ťii pe fascine, st─âteau c├«╚Ťiva fl─âc─âi la cisl─â. SADOVEANU, O. VI 67. Alelei! Doamne, cum zburau Voinicii to╚Ťi cu mine! Cum ei la ╚Öan╚Ťuri alergau Cu sc─âri ╚Öi cu fa╚Öine! ALECSANDRI, P. III 442. -Variant─â: fa╚Ö├şn─â s. f.
FA╚ś├ŹN─é s. f. v. fascin─â.
fasciná (a ~) vb., ind. prez. 3 fascineáză
fasc├şn─â s. f., g.-d. art. fasc├şnei; pl. fasc├şne
fascin├í vb., ind. prez. 1 sg. fascin├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. fascine├íz─â
fasc├şn─â s. f., g.-d. art. fasc├şnei; pl. fasc├şne
FASCINÁ vb. v. încânta.
FA╚ś├ŹN─é s. v. fascie.
FASCINÁ vb. I. tr. 1. A vrăji, a subjuga, a încânta (pe cineva) în așa fel, încât să nu mai vadă lucrurile așa cum sunt. 2. A fermeca, a seduce, a captiva. [< fr. fasciner, cf. it., lat. fascinare].
FASC├ŹN─é s.f. M─ânunchi de nuiele sau de ramuri folosit la ├«nt─ârirea terasamentului, la construirea drumurilor sau a digurilor, la fortifica╚Ťii etc. [Pl. -ne, var. fa╚Öin─â s.f. / cf. fr. fascine, it. fascina].
FA╚ś├ŹN─é s.f. v. fascin─â.
FASCINÁ vb. tr. 1. a vrăji, a subjuga (pe cineva) cu privirea; a încânta. 2. a fermeca, a captiva. (< fr. fasciner, lat. fascinare)
FASC├ŹN─é s. f. m─ânunchi de nuiele sau de ramuri sub╚Ťiri, legate ├«ntre ele, folosit la ├«nt─ârirea terasamentului, la construirea drumurilor sau a digurilor, la fortifica╚Ťii etc. (< it. fascina, fr. fascine)
fascin├í (fascin├ęz, fascin├ít), vb. ÔÇô A atrage irezistibil, a captiva. Fr. fasciner, cu pronun╚Ťarea lat. fascinare. ÔÇô Der. (din fr.) fascinant, adj.; fascinator, adj.
fa╚Ö├şn─â (fa╚Ö├şne), s. f. ÔÇô M─ânunchi de nuiele folosit la ├«nt─ârirea terasamentelor. Fr. faacine.
A FASCIN├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â fie cuprins de uimire ╚Öi de admiratie; a ├«nc├ónta; a fermeca; a vr─âji; a delecta; a desf─âta. 2) A pune st─âpanire pe deplin, ├«mpiedic├ónd s─â reac╚Ťioneze prompt sau s─â ├«n╚Ťeleag─â starea real─â a lucrurilor. /<fr. fasciner, lat. fascinare
FASC├ŹN─é ~e f. M─ânunchi de nuiele, ramuri, stuf etc., folosit la ├«nt─ârirea terasamentelor sau a drumurilor ├«n regiunile ml─â╚Ötinoase. [G.-D. fascinei] /<it. fascina, fr. fascine
fascinà v. a fermeca.
fa╚Öin─â f. m─ânunchiu de nuiele cu cari sÔÇÖastup─â ╚Öan╚Ťuri, se repar─â drumuri, etc.: cu sc─âri ╚Öi cu fa╚Öine AL. (= fr. fascine).
*fascin├ęz v. tr. (lat. f├íscino, -├íre, d. f├íscinum, farmec, f─ârm─âc─âtorie, d. vgr. b├ískanon, farmec, baskaino ╚Öi faskaino, deoch─ş, invidiez). Farmec, atrag pin privire: se atribue ╚Öarpelu─ş facultatea de a-╚Ö─ş fascina prada. Farmec, ├«nc├ónt, u─şmesc: acest orator fascineaz─â auditoriu.
*fa╚Ö├şn─â f., pl. e (it. fascina, de unde ╚Öi fr. fascine). Leg─âtur─â de nu─şele, co╚Ö de nu─şele cu care se astup─â ╚Öan╚Ťurile ca s─â treac─â o trup─â, s─â escaladez─ş o redut─â ╚Ö. a.
FASCINA vb. a atrage, a captiva, a cuceri, a delecta, a desfăta, a fermeca, a încînta, a răpi, a seduce, a subjuga, a vrăji, (fig.) a hipnotiza, a magnetiza. (Spectacolul l-a ~.)
FA╚śIN─é s. fascie. (~ purtat─â de lictorii romani.)

Fascina dex online | sinonim

Fascina definitie

Intrare: fascin─â
fascin─â substantiv feminin
fașină
Intrare: fascina
fascina verb grupa I conjugarea a II-a